Κυριακάτικο τραπέζι: Πιλάφι με θαλασσινά στην κατσαρόλα

Και αρωματικό σορμπέ με ροδάκινο - βερίκοκο.
Carina Tocmelea / 500px via Getty Images

Κυριακάτικο τραπέζι και το μενού περιλαμβάνει πιλάφι με θαλασσινά, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα. Απίθανη συνταγή από το Άγιο Όρος, στην οποία θα χρησιμοποιήσουμε δύο είδη ρυζιών. Λευκό γλασέ και κίτρινο μακρύκοκκο. Πιλάφι σπυρωτό και μελωμένο μαζί.

Για θαλασσινά επιλέγουμε μύδια, φρέσκες γαρίδες, καλαμαράκια και χταπόδι. Θα προθέσουμε κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά, άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό λεμόνι, κύμινο και μπαχάρι.

Για επιδόρπιο ένα δροσερότατο - φουλ αρωματικό σορμπέ με ροδάκινο και βερίκοκο.

Καλή όρεξη.

Πιλάφι με θαλασσινά στην κατσαρόλα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

220 γρ. ρύζι λευκό γλασέ, καλά πλυμένο και στραγγισμένο

220 γρ. ρύζι κίτρινο, μακρύκοκκο, καλά πλυμένο και στραγγισμένο

½ κιλό μύδια, με τα κελύφη τους, καθαρισμένα

300 γρ. μύδια, μόνο η ψίχα

300 γρ. φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες

6 γαρίδες με το κέλυφος, καλά πλυμένες

300 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα

300 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

χυμό από 3 λεμόνια

λίγο κύμινο

λίγο μπαχάρι

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα καλαμάρια με το χταπόδι σε νερό τόσο όσο που να τα καλύπτει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι - και τα δύο είδη - και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε 6-7 κούπες νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Βράζουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω σκεπάζουμε με το καπάκι.

Αφήνουμε στο σβησμένο μάτι της κουζίνας για 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό λεμόνι.

Το πιλάφι μας με τα θαλασσινά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - Η Καλοκαιρινή Κουζίνα του Αγίου Όρους», σε συνταγές από τον μοναχό Επιφάνιο.

Αρωματικό σορμπέ με ροδάκινο - βερίκοκο

by vesi_127 via Getty Images

Προετοιμασία: 30 λεπτά, περίπου

Αναμονή: Μερικές ώρες

Υλικά (για περίπου 900 γρ.)

400 γρ. ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα από κουκούτσια και φλούδες, περασμένα στο μούλτι (καθαρό βάρος)

250 γρ. ώριμα βερίκοκα, καθαρισμένα από κουκούτσια και φλούδες, περασμένα στο μούλτι (καθαρό βάρος)

80-100 γρ. νερό

130 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

50 γρ. σουμάδα

χυμό από ½ λεμόνι

1 μικρό κλωνάρι δεντρολίβανο ή δυόσμο ή βασιλικό ή λουίζα (με διαφορετικά, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα, αποτελέσματα το καθένα)

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το μυρωδικό της αρεσκείας μας. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, μετρώντας το χρόνο απο τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι-σήτα, ώστε να απομακρύνουμε το κλωνάρι του μυρωδικού και τυχόν σκόρπια φύλλα.

Αναμειγνύουμε το σιρόπι με τα πολτοποιημένο φρούτα και τον χυμό λεμόνι και μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την παρασκευή σορμπέ.

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, γεμίζουμε παγοθήκες με το μείγμα και τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει πολύ καλά. Την ώρα του σερβιρίσματος, αλέθουμε τα παγάκια στο μπλέντερ για να πετύχουμε την υφή της γρανίτας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #62», σε συνταγή, Στέλιου Παρλιάρου.