Κι όμως, αυτό το παρεξηγημένο συναίσθημα μπορεί ωφελήσει τη σκέψη και να επιλύσει προβλήματα

Νέα έρευνα μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
RainStar via Getty Images

Αν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας απαιτητικούς στόχους, ο θυμός, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποδειχθεί πολύ καλός σύμβουλος. Όσο παράξενο κι αν μας ακούγεται.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology εξέτασε πώς ο θυμός θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους τους, μέσα από έξι πειράματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι προκλήσεις ήταν αρκετά απαιτητικές, κάτι που βοηθούσε τους συμμετέχοντες να τα καταφέρουν ήταν ο θυμός, που τους κινητοποιούσε περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα.

«Οι συμμετέχοντες, υπό συνθήκες που τους προκαλούσαν θυμό τα κατάφεραν καλύτερα με τη διεκπεραίωση των στόχων τους, σε σύγκριση με τις ουδέτερες συνθήκες και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό περιελάμβανε την ταχύτερη επίλυση γρίφων, καθώς και την έξυπνη ”εξαπάτηση” προκειμένου να κερδίσουν πόντους», εξηγεί η Χίδερ Λενκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Texas A&M University.

Γιατί ο θυμός μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχoυμε τους στόχους μας

Ο θυμός μας βοηθά να λύνουμε απαιτητικούς γρίφους και περίπλοκα ζητήματα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη έρευνα δεν βελτιώνει τις επιδόσεις μας όταν πρόκειται για πιο απλές εργασίες. Γιατί; Επειδή η θεωρία λέει ότι οι απαντήσεις μας όταν συνοδεύoνται από το συναίσθημα του θυμού, δίνονται με πιο εστιασμένη προσοχή και αυξημένη πνευματική διέγερση.

Αυτά ωστόσο, είναι στοιχεία που δεν πυροδοτούνται όταν όλα γύρω μας είναι αρμονικά και η διάθεσή μας στα ύψη. Με άλλα λόγια σε εύκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, ο οργανισμός τείνει να αφήνεται στη ροή των πραγμάτων και να μην παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Επομένως, παρόλο που η οργή μπορεί να είναι ένα αυτοτραυματικό, καταστροφικό συναίσθημα, που διαβρώνει τις σχέσεις μας και υπονομεύει τους στόχους μας, ο θυμός μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Δηλαδή όταν νιώθουμε θυμωμένοι, έχει παρατηρηθεί ότι σκεφτόμαστε πιο μεθοδικά και σκαρφιζόμαστε πιο περίπλοκες ιδέες.

Και ενώ η λύπη μπορεί να μας κάνει να κλειστούμε στον εαυτό μας, ο θυμός μας ωθεί στο να βάλουμε κάτω τις υποχρεώσεις μας και να τους δείξουμε ποιος έχει το πάνω χέρι.

Το να θεωρούμε τον θυμό ένα καταστροφικό συναίσθημα, που μας απομονώνει και αποτελεί απειλή για τις σχέσεις μας είναι κάπως «παλιομοδίτικο». Στην πραγματικότητα όταν το άτομο είναι θυμωμένο, θα πρέπει μοιραία να απευθυνθεί στους άλλους, προκειμένου να αλλάξει τις συνθήκες που του προκαλούν αυτό το ομολογουμένως δυσάρεστο συναίσθημα.

Το ζουμί

Η έρευνα αποδεικνύει ότι ο θυμός μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε πιο γρήγορα και πιο δημιουργικά στη διαδικασία της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε απογοήτευση ή θυμό εκτελώντας μια περίπλοκη και κοπιαστική εργασία, ίσως θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τον θυμό. Ο θυμός μπορεί απλώς να μας βοηθήσει να φτάσουμε στη γραμμή του τερματισμού νωρίτερα.

Όλα τα συναισθήματα έχουν αξία. Αρκεί να είμαστε σε θέση να τα ονομάσουμε και να βρούμε το νόημα μέσα σε αυτά. Αν νιώθουμε θυμό, καλύτερα να μην προσπαθήσουμε να τον καταπιέσουμε. Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες και γνώσεις που συνοδεύουν αυτό το παρεξηγημένο συναίσθημα.