Mυς στο σώμα μας που ξεχνάμε να γυμνάσουμε ρισκάροντας την υγεία μας

Και ασκήσεις για να ενδυναμώσουμε τον κάθε έναν από αυτούς.
FreshSplash via Getty Images

Υπάρχουν περισσότεροι από εξακόσιοι μυς στο ανθρώπινο σώμα και είναι αδύνατο να ενδυναμώσουμε τον κάθε ένα από αυτούς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που μπορούμε να ενισχύσουμε και αυτό άλλωστε είναι και το κλειδί για να απολαύσουμε μια υγιεινή και δραστήρια ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα, οι δυνατοί μύες βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη, ενισχύουν την καρδιαγγειακή, μυοσκελετική και ψυχική υγεία και μειώνουν τη θνησιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενήλικες θα πρέπει να εκτελούμε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνουν όλες τις κυρίαρχες μυϊκές ομάδες δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Υπάρχουν αρκετοί μυς ωστόσο, που συχνά τους παραβλέπουμε, οι οποίοι, εάν ενδυναμωθούν, βοηθούν στην αποφυγή ορισμένων κοινών τραυματισμών και χρόνιων πόνων. Ακολουθούν οι κυρίαρχοι από αυτούς μαζί με ασκήσεις που πρέπει να ενσωματωθούν στις προπονήσεις μας.

Οι γλουτιαίοι

Οι γλουτιαίοι μυς σχηματίζουν την περιοχή των γλουτών και βοηθούν στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

«Οι γλουτιαίοι μυς μας βοηθούν να έχουμε καλή στήριξη και σταθερότητα στο περπάτημα, να ανεβαίνουμε εύκολα τα σκαλοπάτια και να μεταβαίνουμε από την καθιστή στην όρθια στάση», δήλωσε η Έιμι Κοτς, διευθύντρια κλινικής φυσικοθεραπείας στην κλινική Methodist Physicians στη Νεμπράσκα.

Οι δυνατοί γλουτιαίοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στην πλάτη, καθώς διευκολύνουν τις κινήσεις του ισχίου και του κορμού, ενώ συνεισφέρουν στην πρόληψη του πόνου στα γόνατα.

Η άσκηση

«Γέφυρα των γλουτών»: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών και τα χέρια στα πλάγια. Πιέζουμε τις φτέρνες μας στο έδαφος καθώς σηκώνουμε τους γλουτούς και την πλάτη μας στον αέρα και κρατάμε αυτή τη στάση για δύο δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κατεβάζουμε αργά την πλάτη μας προς τα κάτω. Κάνουμε 15 επαναλήψεις.

Οι πλάγιοι

Πρόκειται για τους μυς στο πλάι ή της μέση μας που συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη. Βοηθούν στην κάμψη και τη στροφή του σώματός από τη μία πλευρά στην άλλη και είναι καθοριστικής σημασίας για την σωστή στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης. Αν τους αγνοήσουμε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στην πλάτη και τους γοφούς.

H άσκηση

Γονατίζουμε στα τέσσερα. Τεντώνουμε το δεξί μας χέρι και το αριστερό μας πόδι, κρατώντας τους κοιλιακούς μας σφιγμένους. Επιστρέφουμε στα τέσσερα και μετά αλλάζουμε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε 15 φορές.

Οι οπίσθιοι μηριαίοι

Οι οπίσθιοι μηριαίοι ή δελτοειδείς, είναι τοποθετημένοι κάτω από το πίσω μέρος των ώμων σας και βοηθούν στη διατήρηση μιας όρθιας στάσης. Είναι επίσης ακριβώς απέναντι από τους θωρακικούς μυς στο στήθος μας.

Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο οδηγώντας, ή μπροστά από τον υπολογιστή. Κάνοντας όμως πράγματα σε αυτή την καμπουριαστή θέση επιβαρύνουμε τη μέση μας.

Η άσκηση

Κρατώντας ένα βαράκι στο κάθε χέρι, καθόμαστε σε μια καρέκλα και σκύβουμε προς τα εμπρός. Παραμείνουμε στην μπροστινή θέση και σηκώνουμε τα χέρια μας μέχρι το ύψος των ώμων και στη συνέχεια χαμηλώνουμε αργά την πλάτη προς τα κάτω.

Πηγή: CNN