Μπορούμε να τρώμε παγωτό κάθε μέρα; Τι λέει η επιστήμη

Όλα τα απροσδόκητα υπέρ και τα μεγάλα «αλλά» από την καθημερινή κατανάλωσή του.
Marco VDM via Getty Images

Δεν είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορεί μια μπάλα παγωτό να μας κάνει να χαμογελάσουμε; Ο ενθουσιασμός μας οφείλεται, πέρα από τη γλυκιά γεύση και την κρεμώδη υφή, ίσως οφείλεται και στη νοσταλγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το παγωτό και μας κάνει να νιώθουμε και πάλι σαν παιδιά.

Ορισμένοι, αμέσως μόλις ζεστάνει λιγάκι ο καιρός, απολαμβάνουμε το υπέροχο έδεσμα, που συνήθως παρασκευάζεται από γάλα, ζάχαρη και αρώματα, σχεδόν κάθε μέρα. Όμως πως θα ανταποκριθεί ο οργανισμός μας στην περίπτωση που τρώμε μια μπάλα παγωτό σε ημερήσια βάση; Παρακάτω ακολουθούν όλες οι πιθανές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις.

Οι θετικές επιδράσεις του παγωτού στο σώμα μας

Ενδέχεται να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης ενός μωρού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Το 2008, επιδημιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μοιράστηκαν ορισμένους προτεινόμενους διατροφικούς συνδυασμούς, προκειμένου να βοηθήσουν όσους παλεύουν με την ωορρηξιακή υπογονιμότητα να υπερκεράσουν τα προβλήματά τους.

Και είτε το πιστεύουμε είτε όχι, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, υπόσχεται να συμβάλει στις προσπάθειες σύλληψης ενός μωρού. Είτε πρόκειται για ένα ποτήρι γάλα, είτε για ένα κομμάτι τυρί, είτε για μια μπάλα παγωτό, όλα θεωρούνται ένα κι ένα για την περίπτωση.

Ίσως βελτιωθεί η υγεία των οστών

Το ασβέστιο αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία των οστών. Μια μπάλα παγωτό περιέχει πάνω από 80 mg ασβεστίου, ενώ περιλαμβάνει επίσης μαγνήσιο και ψευδάργυρο, δύο εξίσου θρεπτικά συστατικά που προωθούν την καλή υγεία των οστών.

Και ορισμένα μεγάλα «Αλλά»

Το παγωτό συνδέεται με την εμφάνιση τερηδόνας

Εάν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση παγωτού και ειδικά εφόσον δεν επιλέγουμε γεύσεις χωρίς ζάχαρη, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξουμε τερηδόνα, εξηγεί ο στοματοχειρουργός Τζακ Χίρσφελντ.

Ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με διαταραχές στον ύπνου

Ορισμένοι πιστεύουμε ότι ένα μπολ παγωτό ηρεμεί το μυαλό και μας βοηθά αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη στο Journal of Sleep Medicine απέδειξε ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με άστατο ύπνο και περισσότερες ενδιάμεσες αφυπνίσεις. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά αργά τη νύχτα, μειώνει την ποιότητα του ύπνου μας και το ενδεχόμενο να αποκοιμηθούμε βαθιά και να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι.

Ενδέχεται να πάρουμε βάρος

Το παγωτό συνήθως περιέχει αρκετές θερμίδες, οι οποίες στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το βάρος μας. Εάν το παγωτό μας εξωθεί στο να υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, τότε ίσως δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος να νοσήσουμε από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Ορισμένα παγωτά αντί για ζάχαρη περιέχουν φρουκτόζη, ένα συστατικό που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, μιας πάθησης που προκύπτει από την συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο συκώτι.

Ίσως παρουσιάσουμε καρδιαγγειακά ζητήματα

Η κατανάλωση πολλών πρόσθετων σακχάρων συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Η American Heart Association συνιστά τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε ποσοστό μικρότερο από το 6% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Αυξάνονται οι πιθανότητες να βιώσουμε συμπτώματα όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία

Εάν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση παγωτού ενδέχεται να μας προκαλέσει πόνο στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα ή άλλα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι στην αγορά διατίθενται αρκετές επιλογές παγωτού χωρίς λακτόζη.

Με πληροφορίες από eatthis .