Ο πρόεδρος των ΗΑΕ όρισε τον γιο του διάδοχο του Αμπου Ντάμπι

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν διόρισε επίσης τον αδελφό του και ιδιοκτήτη της Μάντεστερ Σίτι Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν αντιπρόεδρο της χώρας.
Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
JASON CAIRNDUFFAction Images

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν, όρισε τον γιο του Σέιχ Χάλεντ ως διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, της πρωτεύουσας του αραβικού κράτους του Κόλπου που είναι βασικός παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ αλλά και σημαντικότατος περιφερειακός παράγοντας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Γνωστός με τα αρχικά του “MBZ”, ο Σεΐχης Μοχάμεντ, ο οποίος είναι επίσης ηγεμόνας του Άμπου Ντάμπι, διόρισε τον αδελφό του και ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν ως αντιπρόεδρο των ΗΑΕ μαζί με τον ηγεμόνα του Ντουμπάι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.

Ονόμασε τους άλλους δύο αδερφούς του, Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και Χαζά μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν ως αναπληρωτές κυβερνήτες του Άμπου Ντάμπι.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν
Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν
via Associated Press

Ο MBZ έγινε ηγεμόνας του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρος των επτά εμιράτων της ομοσπονδίας των ΗΑΕ, τον Μάιο μετά τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάιεντ, ο οποίος κυβερνούσε το Άμπου Ντάμπι.

Ο MBZ κρατούσε την εξουσία παρασκηνιακά για χρόνια, θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την παρεμβατική εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ και είναι ο ηγέτης μιας εκστρατείας κατά των ισλαμιστικών κινημάτων στον αραβικό κόσμο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Άμπου Ντάμπι, το οποίο ελέγχει πολλά κρατικά επενδυτικά ταμεία που το καθιστούν ως ένα απ' τους πλουσιότερους κρατικούς επενδυτές στον κόσμο, ανακοίνωσε ανασχηματισμό στην κορυφή των δύο μεγαλύτερων κρατικών του ταμείων.

Ο Σεΐχης Ταχνούν, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και ελέγχει μια μεγάλη επιχειρηματική αυτοκρατορία, ορίστηκε πρόεδρος της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι (ADIA), που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κρατικών επενδυτικών ταμείων στον κόσμο. Παραμένει πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κρατικού ταμείου του εμιράτου, ADQ.

Ο MBZ αντικατέστησε επίσης τον εαυτό του με τον Σεΐχη Μανσούρ, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι, ως πρόεδρος του Μουμπαντάλα, του δεύτερου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα