Πιάτο ημέρας: Λάχανο στην κατσαρόλα με μπέικον και λουκάνικο

«Γερμανική συνταγή που στην αυθεντική της μορφή είναι σούπα».
Anna Kurzaeva via Getty Images

Ένα εξαιρετικό πιάτο ημέρας μας περιμένει αυτή την εβδομάδα.

Μαγειρεύουμε λοιπόν, λάχανο στην κατσαρόλα με μπέικον και λουκάνικο. Ενώ θα προσθέσουμε μοσχοκάρυδο, σπόρους αγριοκύμινου κοπανισμένους στο γουδί, νιφάδες βρόμης και βεβαίως κρεμμύδι.

Καλή όρεξη

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

1 μεγάλο άσπρο λάχανο, κατά προτίμηση «κοζανίτικο», χοντροκομμένο

3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. νιφάδες βρόμης

400 γρ. μπέικον (επιλέγουμε ενιαίο κομμάτι και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ.)

300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα σε κομμάτια των 5-6 εκ.

2 κ.γ. σπόροι αγριοκύμινου (μπαχαρικό που το βρίσκουμε μόνο σε καλά μπαχαράδικα, συχνά και ως καρόμ ή καραγουέι) κοπανισμένοι στο γουδί

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, βάζουμε το λάχανο. Βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως και το στραγγίζουμε.

Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε να λαδωθεί παντού και ρίχνουμε 2½ φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο.

Αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τη βρόμη, ανακατεύουμε και μετριάζουμε καλά τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε εκεί το μπέικον και το λουκάνικο για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις περάσει το μισάωρο του μαγειρέματος του λάχανου, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αλλαντικά μαζί με το λίπος του τηγανιού, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.

Tip

Το φαγητό πρέπει να γίνει μελάτο και σαλτσερό, όχι σούπα.

Αν χρειαστεί, στο τέλος του μαγειρέματος δυναμώνουμε για λίγα λεπτά την φωτιά, να σωθούν τα περιττά ζουμιά.

Αντίστοιχα, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο μαγείρεμα, για να μην στεγνώσει.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο/βιβλιοθήκη, λαχανικά του χειμώνα - τόμος Α’» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.