Πιάτο ημέρας: Παστίτσιο με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας και κρούστα γιαουρτιού

Μπορούμε να μην βάλουμε ντομάτα στον κιμά, αλλά ζωμό κοτόπουλο μαζί με 1 κ.γ. κουρκουμά, ένα μικρό ξύλο κανέλας και τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας.
San Francisco Chronicle San Francisco Chronicle via Gett

Μια διαφορετική συνταγή για παστίτσιο είναι η πρόταση μας για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Το μαγειρεύουμε με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας, ενώ αντί για την κλασσική μπεσαμέλ, επιλέγουμε κρούστα γιαουρτιού. Τα βασικά υλικά μας συμπληρώνουν πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο, κόλιανδρος και τζίντζερ, μαυροκούκι και καβουρδισμένο σουσάμι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6 (ταψί 32 εκ.)

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

400 γρ. μακαρόνια χοντρά, για παστίτσιο

τα μπουκέτα από 1 μεγάλο μπρόκολο, σε μικρά κομμάτια

1 φλιτζ. τσαγιού πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

για τον κιμά

500 γρ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια ξερά, μεσαίου μεγέθους, σε ψιλά καρέ

100 ml λευκό κρασί

2 δαφνόφυλλα

1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1 κ.γ. κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη

1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβα

τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κοφτή ρίγανη ξερή, τριμμένη

για την κρούστα

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό γίδινο, πρόβειο η αγελαδινό

4 αυγά

1 κ.γ. μαυροκούκι

1 κ.γ. σουσάμι καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για την κρούστα

Χτυπάμε το γιαούρτι με τα αυγά, το αλάτι, πιπέρι και τα βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν.

για τον κιμά

Σε χαμηλή κατσαρόλα, ρίχνουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει, να αρχίσει να κολλάει, για περίπου 8 λεπτά. Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όταν αρχίσει πάλι να πιάνει, σβήνουμε με το κρασί.

Χτυπάμε στο μούλτι τα ντοματάκια με 200 ml νερό και τα μπαχαρικά (μπαχάρι, κόλιανδρο, τζίντζερ).

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 20 λεπτά. Θέλουμε ο κιμάς να είναι ζουμερός.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό και την ρίγανη.

για το παστίτσιο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C.

Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε και 4 λεπτά πριν τα σουρώσουμε, ρίχνουμε το μπρόκολο.

Σουρώνουμε ζυμαρικά και μπρόκολο και τα αδειάζουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και στρώνουμε από πάνω τον κιμά.

Απλώνουμε και το μείγμα του γαιουρτιού, το στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και το σουσάμι.

Ψήνουμε το παστίτσιο για 35-45 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι πήζει το γιαούρτι και αποκτά μια σκούρα κρούστα.

Tip

Αντί για ξερή ρίγανη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ή δυόσμο ή δεντρολίβανο με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα.

Όταν χτυπάμε το γιαούρτι, ρευστοποιείται ελαφρώς, αλλά όταν το βάζουμε στο ψυγείο, αποκτά ξανά την κρουστή υφή του.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο/βιβλιοθήκη - Λαχανικά του Χειμώνα, τόμος Α’» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.