Πιάτο ημέρας: Πίτα του βοσκού ή αλλιώς Shepherd's pie

Η βρετανική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο.
LauriPatterson via Getty Images

Ένα αγαπημένο βρετανικό φαγητό ετοιμάζουμε για πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε την φημισμένη «πίτα του βοσκού», πιο γνωστή ως Shepherd’s pie.

Θα χρησιμοποιήσουμε για την γέμιση υλικά, πέρα από τον κιμά, όπως κρεμμύδι, καρότα, ντοματάκια, φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό. Ενώ στην επικάλυψη από πατάτα θα προσθέσουμε τριμμένη γλυκιά γραβιέρα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

για τον κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

40 ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ

2 μέτρια καρότα, τριμμένα

1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τον χυμό τους, τα οποία θα κόψουμε κονκασέ και 1/2 κονσέρβα ντοματάκια επιπλέον, τα οποία θα πολτοποιήσουμε

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο (τα φύλλα) ή 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την επικάλυψη

600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια

2 κ.σ. γάλα

30 γρ. βούτυρο ή 50 ml ελαιόλαδο

80 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

για τον κιμά

Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά.

Προσθέτουμε το λάδι, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον χυμό και τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Ελέγχουμε αν ο κιμάς στεγνώσει κατά την διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Ο κιμάς πρέπει να μαλακώσει, αλλά να είναι σχετικά ζουμερός.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το θυμάρι ή τον μαϊντανό.

για την επικάλυψη

Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τις καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε και λίγο αλάτι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε, τις μεταφέρουμε σε ένα φαρδύ μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ ή στο μύλο των λαχανικών.

Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο ή το λάδι, τη μισή γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα μέτριο, πυρίμαχο σκεύος, σχετικά βαθύ. Ισιώνουμε την επιφάνεια του και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.

Σερβίρουμε την πίτα ζεστή, όχι καυτή ή χλιαρή με κουτάλα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #67» σε συνταγή Αλέξανδρου Παπανδρέου.