Τέσσερα πρωινά γεμάτα ανθυγιεινούς υδατάνθρακες καταστρέφουν κάθε προσπάθεια να χάσουμε κιλά

Η ειρωνεία είναι ότι τα τρώμε κάθε μέρα νομίζοντας πως είναι υγιενά.
Igor Suka via Getty Images

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποτελούν βασικό στοιχείο σε πολλές δίαιτες. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μας παρέχουν ενέργεια και ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη όλων των σωματικών λειτουργιών.

To θέμα είναι ότι ενώ οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ορισμένων τύπων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη και δυσκολιών στην απώλειας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα σνακ με ζάχαρη και τα αναψυκτικά, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και με την πάροδο του χρόνου, σε αύξηση του βάρους μας.

Προκειμένου να μην μείνουμε πίσω στους στόχους που σχετίζονται με τα περιττά κιλά, η πιστοποιημένη διατροφολόγος Mισέλ Σαρί, μας αποκαλύπτει τα τέσσερα πρωινά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που πρέπει να αποφεύγουμε.

1. Τα δημητριακά με ζάχαρη

Τα δημητριακά είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούμε ένα βολικό και γρήγορο πρωινό γεύμα. Ωστόσο, συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων και πρόσθετων σακχάρων, γεγονός που τα καθιστά «επικίνδυνα» για το βάρος μας.

Δεν είναι βέβαια όλα τα δημητριακά πρωινού εξίσου επιβαρυντικά. Τα περισσότερα ωστόσο, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Επομένως, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι εάν ένα είδος δημητριακών δεν περιέχει φυτικές ίνες, τότε δεν έχει καν θρεπτική αξία και μαζί με τα προστιθέμενα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα συστατικά, μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει ως προς το νούμερο της ζυγαριάς μας.

Εάν όμως θέλουμε να απολαμβάνουμε σώνει και ντε ένα πρωινό με δημητριακά, αναζητάμε ένα προϊόν όπου η ζάχαρη θα καταλαμβάνει λιγότερο από το 10% των θερμίδων του.

2. Τα φουρνιστά αρτοσκευάσματα

Tα έτοιμα αρτοσκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των μάφιν, των κέικ, των κρουασάν και των μπισκότων, όσο απολαυστικά κι αν μας φαίνονται, είναι γεμάτα επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Ως εκ τούτου, απειλούν να καταστρέψουν τη μεταβολική μας υγεία, προκαλώντας γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και εκτοξεύοντας τη λιγούρα μας για ακόμα περισσότερες παρασπονδίες.

Επιπλέον, αυτού του είδους τα αρτοσκευάσματα είναι πλούσια σε θερμίδες, προκαλώντας αύξηση του βάρους μας.

Αντί λοιπόν να ενδώσουμε στα κρουασανάκια βουτύρου ή στο τσουρέκι του φούρνου, οι διατροφολόγοι προτείνουν να φτιάξουμε ένα τοστ με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μέλι.

3. Οι μπάρες Granola

Aκόμα κι αν προσπαθούν να μας τις προωθήσουν ως υγιεινές, οι μπάρες Granola είναι γεμάτες επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετα σάκχαρα και συχνά αποξηραμένα φρούτα ή τσιπς σοκολάτας. Έτσι ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η τακτική κατανάλωση αυτών των σνακ μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε συνδυασμό με τη θερμιδική τους πυκνότητα να εμποδίσει τις προσπάθειές μας να χάσουμε βάρος.

Αν και η Granola είναι μια φαινομενικά αθώα έως και υγιεινή τροφή, επειδή έχει ως πρώτη ύλη τη βρώμη, πολλές ποικιλίες είναι γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά. Ορισμένες μάρκες για παράδειγμα, περιέχουν έως και 8 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή 2 κουταλάκια του γλυκού, ανά μισό φλιτζάνι.

Για αυτό η κοινότητα των διατροφολόγων προτείνει να αναζητήσουμε μια ποικιλία granola που να έχει λιγότερα από 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

4. Το λευκό ψωμί, τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και τα μπέιγκελ

Το λευκό ψωμί, τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και τα μπέιγκελ, ενώ συνηθίζονται για πρωινό σε πολλά καθημερινά πλάνα διατροφής, παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο αλεύρι, χωρίς τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο αλεύρι ολικής αλέσεως και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό.

Προσοχή: Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης αυτών των επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με συχνά επακόλουθα την αυξημένη πείνα, τη λιγούρα και τις θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο.

Ορισμένες εναλλακτικές επιλογές είναι το ψωμί ή η τορτίγια ολικής άλεσης, οι ριζογκοφρέτες ή οι φρυγανιές μα βάση το χαρούπι.

(Mε πληροφορίες από shefinds).