Το τρόφιμο «υψηλότερου κινδύνου» που συνδέεται με τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης

Και ποια άλλα ακολουθούν. Αν νομίζαμε ότι το ρίσκο βρίσκεται μόνο στο κρέας, ώρα να αναθεωρήσουμε.
Anchiy via Getty Images

Ώρα να πάψουμε να πιστεύουμε τον μύθο ότι μόνο τα ζωικά προϊόντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Το Consumer Reports δημοσίευσε τα δέκα τρόφιμα που από το 2017 μέχρι το 2022 συνδέθηκαν με τα περισσότερα κρούσματα δηλητηρίασης. Μεταξύ αυτών πέρα από το κρέας, συναντάμε ορισμένα λαχανικά, φρούτα καθώς και το αλεύρι.

Ο Μπράιαν Ρενόλμ, διευθυντής της πολιτικής τροφίμων στο Consumer Reports, επισημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συνήθως είναι ελεγμένα και ασφαλή, με πολλά ανάμεσά τους να αποτελούν απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής.

H έρευνα απλώς υπογραμμίζει «τη σημασία της τήρησης των βέλτιστων πρακτικών για την ασφαλή διατήρηση των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης που σχετίζεται με το πώς να παρακολουθούμε και να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανακλήσεις τροφίμων, αν και όποτε προκύπτουν».

Στη λίστα, συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα όπως το τυρί, που πολλοί καταναλώνουμε καθημερινά σε σνακ όπως το τοστ, καθώς και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, που κάποτε οι γονείς μας μας παρακαλούσαν να τρώμε.

Οι δηλητηριάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνδέθηκαν με έτοιμες σαλάτες σε σακούλες, που προκάλεσαν περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία τροφίμων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη συνήθειά μας να τρώμε έτοιμες σαλάτες με ωμά φυλλώδη λαχανικά, χωρίς να τις πλένουμε μόλις τις βγάλουμε από τη σακούλα.

Το Consumer Reports συνιστά να αγοράσουμε φρέσκο μαρούλι και να αφαιρέσουμε τα εξωτερικά φύλλα προτού το φάμε΄.

Τρόφιμα που επιφυλάσσουν σοβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης

Τα ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι εξίσου «επικίνδυνα» με τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο δηλητηρίασης, είναι απαραίτητο προτού τα καταναλώσουμε να τα πλένουμε σχολαστικά.

Τα τυριά και τα αλλαντικά

Πολλά τυριά και αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το ζαμπόν και το λουκάνικο, έχουν ανακληθεί εξαιτίας μόλυνσης με λιστέρια. Σε αντίθεση με άλλα βακτήρια, η λιστέρια μπορεί να επιβιώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες των ψυγείων, ενώ ακόμη κι ένα μικρό κομματάκι κρέατος ή τυριού που αγγίζουμε με μολυσμένα χέρια, είναι ικανό να μολύνει ολόκληρο τον πάγκο του σούπερ μάρκετ.

Ο μοσχαρίσιος κιμάς

Κατά καιρούς, στον συσκευασμένο μοσχαρίσιο κιμά έχουν ανιχνευτεί στελέχη E.coli και σαλμονέλας. Η σαλμονέλα είναι το πιο κοινό από τα βακτήρια, αλλά ορισμένα στελέχη του E.coli είναι τόσο επικίνδυνα, που το προϊόν ανακαλείται πριν καν εκδηλωθούν συμπτώματα δηλητηρίασης μεταξύ των αγοραστών.

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα

Το κοτόπουλο και τα πουλερικά εν γένει, αποτελούν μια από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Ως εκ τούτου, όταν τα μαγειρεύουμε είναι σημαντικό να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες της συσκευασίας και πριν τα καταναλώσουμε να βεβαιωθούμε ότι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα μας είναι πλήρως ψημένα.

Το αλεύρι

Πρόσφατο ξέσπασμα σαλμονέλας με 12 κρούσματα συνδέθηκε με το ωμό αλεύρι. Οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνθηκαν, πριν αρρωστήσουν, είχαν δοκιμάσει ωμή ζύμη ή κουρκούτι. Επομένως, όσο δελεαστικό κι αν μας φαίνεται να γλείψουμε την ζύμη του κέικ που έχει περισσέψει στο μπολ, ακόμη και μια μικρή ποσότητα ωμής ζύμης είναι αρκετή για να μας δημιουργήσει μπελάδες.

Το πεπόνι

Οι περισσότεροι από μας κόβουμε το πεπόνι σε κύβους και αυτό μπορεί να μεταδώσει βακτήρια από την φλούδα στο εσωτερικό του φρούτου. Επομένως πριν κόψουμε το πεπόνι, χρειάζεται πρώτα να πλύνουμε σχολαστικά τη φλούδα.

Τα κρεμμύδια

Τα καλά νέα είναι ότι κανείς δεν πέθανε από την κατανάλωση ενός μολυσμένου κρεμμυδιού. Τα κακά νέα είναι ότι το συγκεκριμένο λαχανικό έχει προκαλέσει 2.167 δηλητηριάσεις μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό συνέβη κυρίως κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων ανακλήσεων κρεμμυδιών στις ΗΠΑ, το 2020 και το 2021, τα οποία είχαν ποτιστεί με νερό γεμάτο βακτήρια.

Επομένως, για μας ο κίνδυνος είναι πραγματικά απειροελάχιστος. Αν τώρα εξακολουθούμε να ανησυχούμε, αντί να πλένουμε τα κρεμμύδια, κάτι που μπορεί να τα κάνει να σαπίσουν πιο γρήγορα, ακολουθούμε τις ανακλήσεις προϊόντων και δεν τα τρώμε ωμά.