Xοτ ντογκ vs χάμπουργκερ: Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό

Και πόσο συχνά επιτρέπεται να ενδίδουμε σε ατασθαλίες;
Ivan Pantic via Getty Images

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε. Και για πολλούς το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ηλιοθεραπείας πλάι στη θάλασσα. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις μας αρέσει να πίνουμε και ακόμη ακόμη να τσιμπολογάμε κάτι στην πλάζ. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες παραλίες, αν κοιτάξουμε λίγο προσεκτικά θα παρατηρήσουμε μια αχνιστή καντίνα, να μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε τη σπεσιαλιτέ της: Το περίφημο χοτ ντογκ!

Οι μέρες των διακοπών θα πρέπει να είναι ξέγνοιαστες. Επομένως έχουμε στα αλήθεια τον χρόνο να εξετάσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους των χοτ ντογκ για την υγεία μας;

Η αλήθεια είναι ότι με μέτρο και περιστασιακά, ένα χοτ-ντογκ δεν πρόκειται να χαλάσει το «καλοκαιρινό σώμα», που ορισμένοι χτίζαμε με κόπο ολόκληρο το χειμώνα. Αυτό ωστόσο δεν ακυρώνει το γεγονός πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι ακριβώς βάζουμε στο σώμα μας. Γι’ αυτό τον λόγο, μιλήσαμε με τη διατροφολόγο και ιδιοκτήτρια του BodyDesigns, Μέρι Σάμπατ, προκειμένου να μάθουμε τα πάντα γύρω από το χοτ ντογκ, γνωστό και ως «βρώμικο».

Τελικά τα χοτ ντογκ είναι πράγματι τόσο ανθυγιεινά;

Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη. Όπως τα περισσότερα τρόφιμα, έτσι και όταν πρόκειται για το χοτ-ντογκ υπάρχουν ορισμένα «αλλά». Η Σάμπατ ξεκινά από τα θετικά, υπογραμμίζοντας πως τα χοτ ντογκ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία που εγείρουν τα χοτ ντογκ είναι η παρουσία νιτρικών αλάτων, δηλαδή πρόσθετων συστατικών που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση και την ενίσχυση του χρώματος του επεξεργασμένου κρέατος.

«Κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος ή της πέψης, τα νιτρικά άλατα σχηματίζουν νιτροζαμίνες, δηλαδή ενώσεις που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου». Για τον περιορισμό των κινδύνων, ορισμένες καντίνες προσφέρουν εκδοχές «άνευ» νιτρικών αλάτων.

Τελικά μπορούμε να απολαμβάνουμε το χοτ-ντογκ μας μια φορά στο τόσο;

Ένα χοτ-ντογκ αραιά και που είναι απολύτως ασφαλές. Ωστόσο, τόσο στην παραλία όσο και μετά το ξενύχτι, καλύτερα να δώσουμε προτεραιότητα σε θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό -γιατί πιθανότατα θα είμαστε αφυδατωμένοι- άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης.

Xοτ-ντογκ vs χάμπουργκερ: Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό

Αυτό εξαρτάται. Ενώ το χοτ-ντογκ ενδέχεται να έχει 120-150 θερμίδες λιγότερες σε σύγκριση με ένα απλό χάμπουργκερ, ένα φρέσκο μπιφτέκι δεν περιέχει επιβλαβή νιτρικά άλατα στον ίδιο βαθμό με του λουκάνικο.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα του ψωμιού και των διαφόρων ντιπ, όπως η κέτσαπ, η μαγιονέζα και η μουστάρδα, που παραδοσιακά περιέχονται στο χοτ ντογκ, προσθέτοντας θερμίδες και κορεσμένους υδατάνθρακες. Αντίθετα, η προσθήκη μαρουλιού, ντομάτας και κρεμμυδιού στο μπέργκερ προσφέρει περισσότερη θρεπτική αξία και καθόλου κενές θερμίδες.

Με πληροφορίες από usatoday