Η δίαιτα του Stefanelo: Ημέρα 33

Την ώρα που έξυνα το κεφάλι μου κατάλαβα ότι μου λείπει η τσερέπα, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ και να φτιάξω το φαγητό μου σε ένα τηγάνι-ταψί, μιας και δεν είχα διαστημόπλοιο για να πάω στην Ιθάκη και να επιστρέψω ξανά σε 5 λεπτά. Και επειδή από αυτό το blog έχουμε αποδείξει ότι αγαπάμε την παράδοση, θα σας πούμε τι είναι η τσερέπα. Αν τυχόν έχετε μια στο σπίτι σας θα παρακαλούσα να μου την κάνετε πάσα για να δω και εγώ πως μοιάζει: είναι ένα παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής, που χρησιμοποιείται σαν φούρνος με ξύλα.
sundrawalex via Getty Images

-Τι θα φας σήμερα;

-Μόνο κοτόπουλο μπορώ να φάω αυτή την εβδομάδα, απάντησα στην Ιωάννα, η οποία μόλις γύρισε από μίνι διακοπές (20ημέρου με το ιστιοπλοϊκό του γκόμενου) από την Ιθάκη.

-Έχω να σου προτείνω κάτι καλό με βάση το κοτόπουλο που έφαγα στην Ιθάκη, μου είπε η φίλη μου. Ήμουν σίγουρος ότι θα άρχισε πάλι να μου λέει για γαλλικό γκουρμέ συνδυασμένο με ισπανική παέγια και θα αναγκαζόμουν να την στείλω στον αγύριστο.

Και όμως κατάφερε να με προβληματίσει με το παραδοσιακό φαγητό που πρότεινε.

Συνταγή: Κοτόπουλο σε Τσερέπα Ιθάκης

Τι θα χρειαστείτε:

-Ένα (ή και δύο κοτόπουλα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)

-Πατάτες τόσες που να γεμίζει ο ελεύθερος χώρος στο ταψί

-2-3 φρέσκιες ντομάτες

-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

-2 πράσινες πιπεριές

-αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη

-ελαιόλαδο

-λευκό κρασί

-λεμόνι

Κλείνοντας το τηλέφωνο αποφάσισα να φτιάξω αυτό που μου πρότεινε. Πήγα στο σούπερ μάρκετ, αγόρασα τα υλικά και επιστρέφοντας τα άπλωσα στην 16.000 ευρώ Ιταλική κουζίνα μου στην οποία φτιάχνω μόνο αυγά εδώ και δύο μήνες.

Την ώρα που έξυνα το κεφάλι μου κατάλαβα ότι μου λείπει η τσερέπα, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ και να φτιάξω το φαγητό μου σε ένα τηγάνι-ταψί, μιας και δεν είχα διαστημόπλοιο για να πάω στην Ιθάκη και να επιστρέψω ξανά σε 5 λεπτά.

Και επειδή από αυτό το blog έχουμε αποδείξει ότι αγαπάμε την παράδοση, θα σας πούμε τι είναι η τσερέπα. Αν τυχόν έχετε μια στο σπίτι σας θα παρακαλούσα να μου την κάνετε πάσα για να δω και εγώ πως μοιάζει: είναι ένα παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής, που χρησιμοποιείται σαν φούρνος με ξύλα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πήλινο καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το μεταλλικό ταψί μέσα στο οποίο ψήνεται το φαγητό. Το καπάκι αυτό έχει κάποιες ιδιαίτερες προδιαγραφές κατασκευής. Είναι από πηλό που έχει ζυμωθεί μαζί με «τραγόμαλλο» (μαλλί γίδας) για αντοχή.

Λόγω της καθημερινής μου ενασχόλησης με τη μαγειρική αλλά και του τηγανιού, που δεν ήταν τσερέπα, ήταν εντελώς φυσιολογικό το φαγητό να γίνει τζιτζιμπρίτζι (μην πω τίποτα χειρότερο και με λογοκρίνει ο Καμπύλης.)

Μιας και είναι Πέμπτη και σε λίγες ώρες θα επισκεφτώ την Ισμήνη για ζυγοστάθμιση, σας αφιερώνω το πιο κάτω τραγούδι.

Διαβάστε ακόμα: