Πρωθυπουργός της Σκωτίας: Aφήστε τους Καταλανούς να ψηφίσουν

«Αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» λέει ο πρωθυπουργός της Σκωτίας για τους Καταλανούς
|
Open Image Modal
First Minister Nicola Sturgeon, and Deputy First Minister John Swinney (left), during First Minister's Questions at the Scottish Parliament in Edinburgh. (Photo by Jane Barlow/PA Images via Getty Images)
Jane Barlow - PA Images via Getty Images

Το δικό της μήνυμα έστειλε μέσω twitter για τις σκηνές βίας που εκτυλίσσονται από το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon.

«Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν», έγραψε η πρωθυπουργός.

Το περιεχόμενο πάντως της δήλωσης της πρωθυπουργού της Σκωτίας δεν συμμερίστηκαν άλλοι αρχηγοί κρατών. Για την ακρίβεια την Κυριακή ο μόνος που προχώρησε σε μια δήλωση για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία, ήταν ο Βέλγος Πρωθυπουργός ο οποίος όμως περιορίστηκε να σχολιάσει το θέμα της αστυνομικής βίας και όχι το θέμα του δημοψηφίσματος. «Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Στο θέμα της βίας εστίασαν με τις λιγοστές δηλώσεις τους και αρχηγοί κομμάτων της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία. «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην #Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα» ενώ την βία καταδίκασε και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως το δημοψήφισμα είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».