Ένοπλη επίθεση με επτά νεκρούς ξανά στην Καλιφόρνια, 48 ώρες μετά το μακελειό στο Μοντερέι Παρκ

Αυτή τη φορά σε δύο αγροκτήματα. Τόσα τα θύματα όσο και ο δράστης, που έχει ήδη συλληφθεί, είναι ασιατικής καταγωγής όπως και στο περιστατικό έξω από το Λος Άντζελες.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια ένοπλων επιθέσεων σε δύο αγροκτήματα που έγιναν από το ίδιο πρόσωπο στην πόλη Χαφ Μουν Μπέι της Καλιφόρνια. Ο ύποπτος έχει συλληφθεί.

Η νέα πολύνεκρή ένοπλη επίθεση έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά από αυτή με τους 11 νεκρούς στο Μοντερέι Πάρκ επίσης στην Καλιφόρνια και είναι αξιοσημείωτο πως όπως σε αυτό το περιστατικό έτσι και στο τελευταίο, θύματα και δράστης είναι ασιατικής καταγωγής.  

Η σερίφης της κομητείας Σαν Ματέο, η Κριστίνα Κόρπους, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ο συλληφθείς είναι 67χρονος ασιατικής καταγωγής, ονομάζεται Τζάο Τσουνλί, που παραδόθηκε μόνος του ενώ το όπλο που πιθανότατα χρησιμοποίησε, βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Το κίνητρό του ωστόσο,  είναι άγνωστο σε αυτό το στάδιο.

Open Image Modal
via Associated Press

Κατά την σύλληψή του 67χρονος φορά ένα γκρι μπουφάν και καπέλο και αστυνομικοί τον ξαπλώνουν στο έδαφος του περνούν χειροπέδες και του κάνουν σωματικό έλεγχο προτού τον απομακρύνουν. 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ακόμη ένα —όγδοο— θύμα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Κατά την ίδια πηγή, όλα τα θύματα ήταν Κινέζοι ή κινεζικής καταγωγής Αμερικανοί που δούλευαν στα αγροκτήματα.

Η πόλη Χαφ Μουν Μπέι, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται τα δύο αγροκτήματα, υπάγεται διοικητικά στην κομητεία Σαν Ματέο.

Open Image Modal
via Associated Press

Δύο αιματηρές επιθέσεις σε 48 ώρες 

«(Είμαι) στο νοσοκομείο για να συναντήσω θύματα μαζικής δολοφονίας όταν με απομακρύνουν για να με ενημερώσουν για ακόμα ένα ανάλογο παριστατικό. Αυτή τη φορά στη Χαφ Μουν Μπέι. Η μια τραγωδία πίσω από την άλλη», ανέφερε ο Δημοκρατικός,  Γκάβιν Νιούσομ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τα γεγονότα στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Καρίν Ζαν-Πιε και ζήτησε «από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειάζονται οι τοπικές αρχές. 

Open Image Modal
via Associated Press

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι κάτοικοι της χώρας.

Το 2021, κάπου 49.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στις ΗΠΑ, με άλλα λόγια καταγράφονταν πάνω από 130 θάνατοι την ημέρα, οι μισοί και πλέον από τους οποίους χαρακτηρίστηκαν αυτοκτονίες. Επρόκειτο για θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: το 2020, είχαν καταγραφεί 45.000 θάνατοι.

Open Image Modal
via Associated Press

Πηγές: Reuters, NBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ