Ισπανία: Μικρά πουλιά «ψήνονται» από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα

Δεκάδες πτηνά κείτονται νεκρά ή μισοπεθαμένα σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Open Image Modal
Blackbird sunning itself
Iain Lawrie via Getty Images

Εκατοντάδες νεοσσοί στη νότια Ισπανία πεθαίνουν αφού αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πρόωρα τις φωλιές τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις ακραίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο πρώιμους καύσωνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Ανησυχίες εκφράζονται για το προστατευόμενο είδος των αποδίδων, αφού οι κάτοικοι στη Σεβίλλη και την Κόρδοβα έχουν παρατηρήσει δεκάδες μωρά πουλιά διασκορπισμένα στα πεζοδρόμια.

«Περπατούσα στο δρόμο και υπήρχαν 100 νεοσσοί, ξαπλωμένοι στη βάση ενός κτιρίου, άλλοι νεκροί και άλλοι μισοπεθαμένοι», είπε η βιολόγος Ελενα Μορένο Πορτίγιο.

Περιβαλλοντικοί οργανισμοί και ακτιβιστές αποδίδουν το φαινόμενο στις ακραίες θερμοκρασίες - πρόκειται για τον νωρίτερο καύσωνα της Ισπανίας εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, που συνέπεσε με την περίοδο εκκόλαψης των αποδίδων.

Αυτά τα πουλιά χτίζουν συχνά τις φωλιές τους σε προσόψεις κτιρίων ή στις κοιλότητες των στεγών, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα ανοιχτή προς τα έξω. «Τα κτίριά είναι συνήθως κατασκευασμένα από σκυρόδεμα ή μεταλλικές πλάκες και αυτές ζεσταίνονται πολύ. Ετσι γίνονται ″φούρνοι″ και οι νεοσσοί, που δεν μπορούν να πετάξουν ακόμα, ορμούν έξω γιατί δεν αντέχουν τη θερμοκρασία μέσα», εξήγησε η Πορτίγιο. «Κυριολεκτικά ψήνονται», υπογράμμισε.

Καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε τις τελευταίες ημέρες στους 42 βαθμούς Κελσίου τόσο στη Σεβίλλη όσο και στην Κόρδοβα, εθελοντές και στις δύο πόλεις άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από φωλιές, μαζεύοντας όσα αφυδατωμένα και υποσιτισμένα πουλιά μπορούσαν να βρουν. Περισσότερα από 400 πτηνά μεταφέρθηκαν στο κρατικό κέντρο ανάκτησης απειλούμενων ειδών με την ελπίδα ότι θα αναρρώσουν.

Χιλιάδες πτηνά - τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο είδος της ωχροσταχτάρας - έχουν αναγκαστεί να βγουν από τις φωλιές τους λόγω της ζέστης στην Ανδαλουσία. Στη Μαδρίτη, το κέντρο πουλιών Brinzal είπε ότι περιθάλπει επίσης δεκάδες νεογνά που είχαν προσπαθήσει να γλιτώσουν από τον καύσωνα.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας λέει ότι το καλοκαίρι τώρα ξεκινά 20 με 40 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια. «Γίνεται πιο συνηθισμένο και βλέπουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες», προειδοποίησε.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, είναι πιθανό ότι πολλά από αυτά τα πουλιά θα μπορούσαν να πετάξουν. Αλλά τους πρόλαβε ο καύσωνας και δεν είχαν χρόνο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

(με πληροφορίες από Guardian)