Καπέλα Σιστίνα: Επιστρέφουν μετά από αιώνες οι 12 ταπισερί του Ραφαήλ

Για την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης. Δείτε το εξαιρετικό βίντεο που καταγράφει βήμα προς βήμα την τοποθέτηση τους.
Open Image Modal
Owen Franken via Getty Images

Όταν ο Πάπας Ιούλιος ο Β′ ανέθεσε στον τριαντάχρονο Μιχαήλ Άγγελο να ζωγραφίσει τις τοιχογραφίες της οροφής (1508-1512) και τον τοίχο του ιερού (1534-1541), εκείνος παρέδωσε ένα μνημειώδες έργο με 300 μορφές.

Η περίφημη Καπέλα Σιστίνα, μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, με 30.000 επισκέπτες την ημέρα (6 εκατ. ετησίως), μόλις πρόσθεσε ακόμη ένα «διαμάντι» στο στέμμα της: Πρώτη φορά μετά από αιώνες, οι 12 επιτοίχιοι τάπητες του συγχρόνου και μεγάλου αντιπάλου του Μιχαήλ Άγγελου, Ραφαήλ (1483-1520), με σκηνές από τις «Πράξεις των Αποστόλων», τοποθετήθηκαν στους τοίχους της Καπέλα Σιστίνα, στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του. 

Οι τάπητες είχαν υφανθεί στις Βρυξέλλες, στο διάσημο εργαστήριο του Πίτερ φαν Έλστ, με βάση τα σχέδια του Ραφαήλ. Μεταξύ των σκηνών που απεικονίζουν είναι ο «Λιθοβολισμός του Αγίου Στεφάνου» και «Το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα». Και οι δώδεκα τάπητες είναι υφασμένοι από μετάξι, μαλλί, χρυσή και ασημένια κλωστή, ενώ η συντήρηση και αποκατάστασή τους από τα ειδικά συνεργεία του Βατικανού ήταν μακρά και δύσκολη και διήρκεσε μία δεκαετία. 

Από τις 17 έως τις 23 Φεβρουαρίου, βρίσκονται ξανά στην Καπέλα Σιστίνα, όπου κρέμονταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Μιχαήλ Άγγελος ολοκλήρωνε την εικονογράφηση της οροφής (1512) και άρχιζε να ζωγραφίζει την Τελική Κρίση, στον τοίχο πίσω από το κεντρικό ιερό (1536). 

Οι συντηρητές έδωσαν άδεια να εκτεθούν μόνον για μία εβδομάδα, εν μέρει για λόγους προστασίας, εν μέρει διότι κάποιοι εξ αυτών είναι δάνεια από άλλα μουσεία. Ένας από αυτούς προέρχεται (και θα επιστρέψει) στο Μουσείο των Σκουντερίε του Κυρηνάλιου Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ένας άλλος αποτελεί τμήμα της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, στην οποία και θα επιστρέψει αργότερα εντός του έτους.

Επτά από τους τάπητες -τον σχεδιασμό των οποίων ανέθεσε στον Ραφαήλ ο Πάπας Λέων Χ- κρέμονταν στο παρεκκλήσι στις 26 Δεκεμβρίου 1519. Ο Ραφαήλ, που άφησε όλους κατάπληκτους με το έργο του, ήταν πιθανώς εκεί για να τους δει, αλλά πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα σε ηλικία 37 ετών. Οι υπόλοιποι ολοκληρώθηκαν μετά τον θάνατο του. 

Συνήθως στο Βατικανό εκτίθεται μία εκάστοτε επιλογή τους κι αυτό πάντοτε πίσω από προστατευτικό γυαλί σε κλιματικά ελεγχόμενους χώρους του. Στις προηγούμενες εκθέσεις, που κάποιες είχαν διαρκέσει μόλις κάποιες ώρες, είχαν περιληφθεί μόνον οι 10 μεγαλύτεροι τάπητες, ορισμένοι διαστάσεων έξι επί πέντε μέτρα. Δύο από αυτούς είναι στενότεροι και τοποθετούνται κάθετα ως μπορντούρες.

Open Image Modal
Vera Shcherbakova via Getty Images

Πηγή: Reuters