Κύμα βομβαρδισμών κατά πολιτικών στόχων από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία

Καταγγελίες πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για κάλυψη τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Open Image Modal
.
STRINGER via REUTERS

Η Ρωσία πλήττει δεκάδες πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην προσπάθειά της να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της το Λουχάνσκ και το Ντονέντσκ, με 120 ρουκέτες να πέφτουν στην περιοχή γύρω από τη Νικόπολη τη νύχτα, ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Βαλεντίν Ρετσνιτσένκο, κυβερνήτης του Ντνιπροπετρόφσκ, είπε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στη Νικόπολη, όταν 120 ρουκέτες Grad έπεσαν στην περιοχή.

«Ο εχθρός εστιάζει τις προσπάθειές του στην εδραίωση πλήρους ελέγχου στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ» ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας την Πέμπτη, αναφερόμενο σε πάνω από 60 οικισμούς και στρατιωτικούς στόχους.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν γύρω από την πόλη Πίσκι στα ανατολικά την Πέμπτη, ενώ στα δυτικά η Ουκρανία κατηγορούσε τις ρωσικές δυνάμεις πως χρησιμοποιούσαν έναν πυρηνικό σταθμό για να καλύψουν πυροβολικό.

Αξιωματούχος της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είπε ότι το Πίσκι, πάνω στο μέτωπο και 10 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη του Ντονέτσκ, ήταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των Ρώσων και των αποσχιστών. «Είναι “θερμή” η κατάσταση στο Πίσκι. Η πόλη είναι δική μας μα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες αντίστασης στα βόρεια και στα δυτικά» δήλωσε μέσω Telegram ο αξιωματούχος, Ντανίλ Μπεζόνοφ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν πως η εκτενώς οχυρωμένη πόλη- κλειδί για την άμυνα του Ντονέτσκ, είχε πέσει. Ο Ολέξι Αρέστοβιτς, Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, είπε σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο YouTube πως η ρωσική «κίνηση στο Πίσκι» ήταν «χωρίς επιτυχία».

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, είπε πως η Ρωσία έστελνε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς μισθοφόρων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. «Κάποτε είχαμε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις. Τώρα βουλιάξαμε στον Μεσαίωνα...ο κόσμος φεύγει επειδή φοβούνται μην παγώσουν τον επερχόμενο χειμώνα» είπε.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία την Τετάρτη πως σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 10 με ρουκέτες από έναν κατειλημμένο πυρηνικό σταθμό στο κέντρο της χώρας, γνωρίζοντας πως θα ήταν επικίνδυνο να ανταποδώσουν οι ουκρανικές δυνάμεις. «Οι δειλοί Ρώσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παραπάνω οπότε χτυπούν πόλεις ενώ κρύβονται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια» δήλωσε μέσω social media ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι.

Η Ουκρανία λέει πως περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες είναι στον σταθμό, όπου συνεχίζουν να εργάζονται Ουκρανοί τεχνικοί.

Με πληροφορίες από Reuters