Live: Πώς εξελίσσεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίθεση από τρία μέτωπα. Κομβόι οχημάτων αμάχων που εγκαταλείπουν μεγάλες πόλεις. Σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.
|
Open Image Modal
Τραυματίας στο Χάρκοβο
Anadolu Agency via Getty Images

Από τρία μέτωπα, ανατολικά, Κριμαία και Λευκορωσία χτύπησε την Ουκρανία από τις 5 το πρωί της Πέμπτης ο ρωσικός στρατός. Το σήμα για την επίθεση δόθηκε με το διάγγελμα του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν ενώ στο στόχαστρο μπήκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις αεράμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη κάνοντας χρήση όπλων υψηλής ακριβείας. Με ανακοινώσεις μεγάλης κλίμακας κυρώσεων απαντά η Δύση, ενώ φαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται ή θα κινηθούν προς την πρωτεύουσα, Κίεβο: Όπως είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει να περικυκλώσει και να απειλήσει το Κίεβο». 

Βομβαρδισμοί μαίνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως Κίεβο, Οδησσό, Μαριούπολη, Χάρκοβο  και κοντά στην γραμμή ”επαφής” αυτονομιστών-ουκρανικού στρατού την οποία σε πολλά σημεία παραβίασαν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κηρύξει κατάσταση πολέμου σε  όλη τη χώρα, μοιράζονταν όπλα σε βετεράνους και ενθαρρύνονταν να ενταχθούν στις μονάδες εδαφικής άμυνας της χώρας.

Στο μεταξύ πολλοί πολίτες του Κιέβου και άλλων πόλεων τις εγκατέλειπαν , ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί. 

Όλες οι εξελίξεις

00.09 Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα δραματικά γεγονότα της Πέμπτης

Open Image Modal
via Associated Press

Ουκρανικές δυνάμεις μάχονταν κατά των Ρώσων εισβολέων από τρεις κατευθύνσεις την Πέμπτη, αφού η Μόσχα εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Αφού ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε τα ξημερώματα την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης, εκρήξεις και πυρά ακούγονταν όλη την ημέρα στο Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Η επίθεση σήμανε το καταστροφικό τέλος εβδομάδων άκαρπων διπλωματικών προσπαθειών από τους ηγέτες της Δύσης για την αποτροπή ενός πολέμου.

«Είναι μια προμελετημένη επίθεση» είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ενώ παρουσίαζε σκληρές νέες κυρώσεις, σε συντονισμό με συμμάχους, εναντίον ρωσικών τραπεζών, ολιγαρχών και κρατικών εταιρειών.

«Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος. Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Και τώρα ο ίδιος και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες» είπε.

Στη δική του ομιλία ο Πούτιν είπε ότι είχε διατάξει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να προστατέψει ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ρώσων πολιτών, που υποβάλλονταν σε «γενοκτονία» στην Ουκρανία- μια κατηγορία την οποία η Δύση χαρακτηρίζει αβάσιμη προπαγάνδα.

«Και για αυτό θα αγωνιστούμε για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν.

Ως αργά το βράδυ η εικόνα που διαμορφωνόταν ήταν μια με σκληρές μάχες σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου είπε ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, μόλις 90 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας. Επίσης λάμβαναν χώρα συγκρούσεις στο αεροδρόμιο Χόστομελ, έξω από το Κίεβο, όπου είχαν πέσει αλεξιπτωτιστές. Ουκρανός αξιωματούχος είπε αργότερα ότι είχε ανακαταληφθεί. Το αεροδρόμιο είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς, στα χέρια των Ρώσων, θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για να χτυπηθεί το ίδιο το Κίεβο. Με βάση βίντεο, τουλάχιστον δύο ρωσικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν εκεί, ενώ δημοσιογράφοι του CNN κατέγραψαν Ρώσους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν εκεί. Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Bellingcat είχε αναφέρει πως υπήρχαν πληροφορίες για 18 αεροπλάνα με ρωσικές ενισχύσεις που κατευθύνονταν προς τα εκεί.

Ανταλλαγές πυκνών πυρών αναφέρονταν επίσης στο Σούμι και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και στη Χερσώνα στα νότια.

 

 

Ο αυτοκινητόδρομος προς τα δυτικά του Κιέβου ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα σε πέντε λωρίδες καθώς κάτοικοι έφευγαν, φοβούμενοι τους βομβαρδισμούς. Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ ανέφερε πως υπολογιζόταν ότι 100.000 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Χιλιάδες περνούσαν σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους, και είπε ότι θα δίνονταν όπλα σε όποιον ήταν έτοιμος να πολεμήσει- ενώ το βράδυ ανακοίνωσε γενική επιστράτευση. Από πλευράς του ο Πούτιν, έχοντας αναφερθεί προηγουμένως στο ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, είπε πως «οποιοσδήποτε προσπαθήσει να μας εμποδίσει...θα έπρεπε να ξέρει πως η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση. Και θα σας οδηγήσει σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας».

Ερωτηθείς για το αν η απειλή αυτή ήταν εφάμιλλη μιας απειλής για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, είπε ότι όντως εξελήφθη ως τέτοια, προσθέτοντας πως ο Πούτιν θα έπρεπε και αυτός να καταλάβει πως το ΝΑΤΟ είναι μια πυρηνική συμμαχία.

Ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών δυνάμεων να υπερασπιστούν την Ουκρανία, μα η Ουάσινγκτον ενίσχυσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στην περιοχή με επιπλέον στρατιώτες και αεροπλάνα. Επίσης, μετά από συζήτηση με τους ομολόγους του από τη G7, ανακοίνωσε μέτρα που εμποδίζουν τη Ρωσία να έχει οικονομικές δραστηριότητες στα μεγάλα συναλλάγματα του κόσμου, καθώς και κυρώσεις εναντίον τραπεζών και επιχειρήσεων. Η Βρετανία στόχευσε επίσης τράπεζες και μέλη του εσώτερου κύκλου του Πούτιν, καθώς και πλούσιους Ρώσους. Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν από πλευράς τους ότι τα μέτρα θα περιελάμβαναν «πάγωμα» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ένωση, σταματώντας την πρόσβαση τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και πλήττοντας τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Μέτρα ανακοίνωσαν επίσης ο Καναδάς και η Ελβετία, ωστόσο η Κίνα δεν ακολούθησε, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν σχεδιάζεται στρατιωτική κατοχή, μα αφοπλισμός της Ουκρανίας και εκκαθάρισή της από τους εθνικιστές, ενώ ο απώτερος στόχος του παραμένει ασαφής. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η εισβολή έχει σκοπό να «αποκεφαλίσει» την κυβέρνηση Ζελένσκι- ωστόσο είναι μάλλον δύσκολο να δει κανείς τους Ουκρανούς να αποδέχονται μια κυβέρνηση που θα εγκατασταθεί από τη Μόσχα. Επίσης, στη Ρωσία, πάνω από 1.700 άνθρωποι συνελήφθησαν μέσα στην ημέρα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα παρατήρησης OVD-Info- εκ των οποίων πάνω από 900 στη Μόσχα (όπου χιλιάδες αναφέρθηκε πως συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της πρωτεύουσας) και πάνω από 400 στην Αγία Πετρούπολη. 

00.07. Ρωσικό Υπ. Αμυνας: Ο στρατός μας κατέστρεψε 83 χερσαίους στόχους στην Ουκρανία

 

 

23.16 Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γαλλίας είχαν μία «έντονη» τηλεφωνική συνομιλία, όπως μετέδωσε το RT. Ήταν μια «σοβαρή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο- «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εκτενείς εξηγήσεις για τους λόγους που λήφθηκε η απόφαση να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», στην Ουκρανία.

 

 

23.09. Το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης- Τι ζητά ο Πούτιν.

 

 

22.49. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη. Όταν ρωτήθηκε αν η απειλή που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ότι η Δύση θα υποστεί «τέτοιες συνέπειες που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ιστορία της», ισοδυναμεί με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Λε Ντριάν απάντησε ότι έτσι το καταλαβαίνει ο ίδιος.

«Ναι, νομίζω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία. Αυτά έχω να πω για αυτό το θέμα», απάντησε, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν και προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις «θα πλήξουν την καρδιά» της Ρωσίας και θα στραγγαλίσουν την οικονομία της.

22.45 Κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία

 

22.43 Στους 57 ανέρχονται οι νεκροί Ουκρανοί και στους 169 οι τραυματίες από τη ρωσική εισβολή, είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βίκτορ Λιάσκο, προσθέτοντας πως το σύστημα υγείας είναι σταθερό. 

 

22.16. Ανταποκριτής του CNN δίπλα σε Ρώσους στρατιώτες σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. 

 

 

22.07. Μία από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις μιας ήδη σοκαριστικής ημέρας ήταν η μάχη στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, όπου έλαβε χώρα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας, πριν 36 χρόνια. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον χώρο μετά από σκληρή μάχη με Ουκρανούς εθνοφρουρούς, είπε στο Associated Press ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι ρωσικές δυνάμεις στο Τσέρνομπιλ σχεδίαζαν να προωθηθούν προς το Κίεβο, 130 χλμ πιο νότια, για να συνδεθούν με άλλες ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.  

 

Open Image Modal
Pierre Crom via Getty Images

 

21.50 Όπως αναφέρει το ΒΒC, σφοδρές μάχες ξέσπασαν σε αεροπορική βάση στα περίχωρα του Κιέβου. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Μπροβαρί, έξω από το Κίεβο.

Ωστόσο, οι γραμμές μάχης κινούνται γρήγορα και ορισμένες αναφορές είναι ανεπιβεβαίωτες.

Open Image Modal
Χάρτης του BBC με τις ρωσικές επιθέσεις έξω από το Κίεβο
BBC

 

21.39 Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τρεις γραμμές των ρωσικών στρατευμάτων και στρατιωτικών δυνάμεων κινούνταν γρήγορα προς τις ουκρανικές πόλεις, με δύο από αυτές να κατευθύνονται προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

21.33.  Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έκανε γνωστό ότι κατόπιν οδηγιών του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maslov. Όπως είπε ο κ. Δένδιας πρόκειται για το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών.

 

 

21.24. O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στην παρέμβασή του στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση αυτή μπορεί να είναι μακρά και όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, να είμαστε ενωμένοι και να επαναλάβουμε, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, την πλήρη υποστήριξή μας στην Ουκρανία», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

21.13 Διαδήλωση κοντά στο Κρεμλίνο

 

21.08 Ο Μπάιντεν παρουσίασε τις κυρώσεις στη Ρωσία: «Ο Πούτιν και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες»

 

 

20.50: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάνει ανακοινώσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία. 

20.35. Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών και των ομογενών στην Ουκρανία

 

 

20.21. Η Μαριούπολη δέχεται πυκνά πυρά, με αναφορές για εκατοντάδες εκρήξεις, ανέφερε στο Reuters διπλωματική πηγή. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής, και είναι κοντά στο μέτωπο με τους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα βοηθούσε τη Ρωσία να διασφαλίσει απευθείας χερσαία σύνδεση με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

 

20.19 Ο Ζελένσκι καλεί τους Ουκρανούς στα όπλα, ενώ ο Πούτιν δηλώνει: Δεν είχα επιλογή

 

 

20.09. Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία. 

 

 

20.04. «Αυτό το πρωί συναντήθηκα με τους ομολόγους μου στη G7 για να συζητήσουμε την αδικαιολόγητη επίθεση του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με σαρωτικά πακέτα κυρώσεων και άλλων οικονομικών μέτρων, για να τεθεί η Ρωσία προ των ευθυνών της. Συμπαραστεκόμαστε στον γενναίο λαό της Ουκρανίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. 

 

 

20.01. «Τι ακούμε σήμερα; Δεν είναι μόνο εκρήξεις ρουκετών, μάχες, ο βρυχηθμός των αεροσκαφών. Είναι ο ήχος ενός νέου Σιδηρού Παραπετάσματος που κατεβαίνει και κλείνει τη Ρωσία έξω από τον πολιτισμένο κόσμο» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 

 

 

19.40. Το Kyiv Independent μετέδωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις μετά από σκληρή μάχη, επικαλούμενο δηλώσεις του Μιχάιλο Ποντόλιακ, συμβούλου του γραφείου του προέδρου. 

19.30. Κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας: 

-«Παγώνουν» όλα τα assets των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, και θα βρεθούν εκτός του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό θα τις εμποδίσει να έχουν πρόσβαση στη στερλίνα και να κάνουν πληρωμές μέσω Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης περιλαμβάνεται ένα πλήρες και άμεσο «πάγωμα» της VTB. 

-Βάσει νομοθεσίας εμποδίζονται μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος να συγκεντρώσουν ή να δανειστούν χρήματα στις βρετανικές αγορές. 

-«Παγώματα» περιουσιακών στοιχείων σε 100 νέα άτομα ή οντότητες. 

-Απαγόρευση προσγείωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Aeroflot. 

-Αναστολή των dual use αδειών εξαγωγών που μπορούν να καλύψουν πράγματα που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. 

-Εντός ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει την εξαγωγή αντικειμένων υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού διυλιστηρίων. 

-Θα υπάρξει όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν Ρώσοι σε λογαριασμούς βρετανικών τραπεζών. 

-Υπάρχει δυνατότητα αποκοπής της Ρωσίας πληρωμές Swift και «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού».

-Παρόμοιες κυρώσεις θα επεκταθούν στη Λευκορωσία για τον ρόλο της στην εισβολή στην Ουκρανία. 

-Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει τμήματα του νομοσχεδίου για το οικονομικό έγκλημα πριν την παύση για το Πάσχα. 

 

19.06. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοπό τον «αποκεφαλισμό» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένας από τους τρεις κύριους άξονες επίθεσης κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα, Κίεβο, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος την Πέμπτη.

 

 

18.56. Η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 167 ανθρώπους σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σε 24 ρωσικές πόλεις την Πέμπτη, σύμφωνα με το OVD-Info. 

 

Open Image Modal
Evgenia Novozhenina via Reuters

 

18.46. Βρετανία: Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο, βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές

 

 

18.24 Σύνοψη των γεγονότων ως τώρα: 

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

-Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το αρχικό κύμα πληγμάτων φαίνεται να περιελάμβανε πυραύλους cruise, πυροβολικό και αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θέσεων στα σύνορα, περιλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων. 

-Περιφερειακές αρχές στη Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, είπαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση. Τουλάχιστον έξι σκοτώθηκαν στο Μπροβάρι, κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επλήγη νοσοκομείο στο Βούλενταρ στο Ντονέτσκ. Χιλιάδες Ουκρανοί ήδη εγκαταλείπουν τη χώρα. 

-Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι έχει καταστρέψει 74 ουκρανικές χερσαίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, τριών σταθμών διοίκησης και 18 σταθμών ραντάρ για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. 

-Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν καταρρίψει τουλάχιστον έξι ρωσικά αεροσκάφη. 

-Σκληρές μάχες έχουν αναφερθεί στα ανατολικά, καθώς και συγκρούσεις σε Οδησσό, Μαριούπολη και Χάρκοβο. 

-Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση από αέρος στην αεροπορική βάση Αντόνοφ, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, μα η Ουκρανία λέει ότι αντιστέκεται και φαίνεται να λαμβάνει χώρα μάχη εκεί. 

-Ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν ενωμένοι τα γεγονότα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να λέει πως η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους θα ανακοίνωσαν σκληρές κυρώσεις αργότερα την Πέμπτη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσίαζε και αυτός νέο πακέτο μέτρων στο κοινοβούλιο. 

-Η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης για «τεράστιες κυρώσεις» εν όψει συνάντησης ηγετών στις Βρυξέλλες. Επίσης, έχει αναφερθεί πως θα επιβάλλονταν κυρώσεις και στη Λευκορωσία για τον ρόλο της στην υποστήριξη της ρωσικής εισβολής. 

-Η ρωσική κρατική τηλεόραση παρουσιάζει τον πόλεμο ως μια αμυντική επιχείρηση. 

-Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει εκατομμύρια ρούβλια για να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας και να ενισχύσει το νόμισμα μετά τον καταποντισμό του έναντι του δολαρίου. 

18.19. Ο δήμαρχος του Κιέβου διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα λειτουργούν κατά τη διάρκειά της, έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, ωστόσο οι σταθμοί του μετρό θα είναι συνέχεια διαθέσιμοι ως καταφύγια. 

18.12 Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία» γιατί «βοήθησε» τη Ρωσία του Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία. «Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι. «Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε. «Είναι εσχάτη προδοσία και πράξη προδοσίας κατά των συμφερόντων του λαού μας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», συνέχισε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο Λουκασένκο «έχασε το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του λευκορωσικού λαού».

 

Open Image Modal
Michele Tantussi via Reuters

 

«Ντρεπόμαστε για τον ρόλο που παίζει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια απευθυνόμενη στους Ουκρανούς.

18.06 Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είπε την Πέμπτη πως ουκρανικές δυνάμεις μάχονταν για να εμποδίσουν την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ από ρωσικά στρατεύματα. 

Αλλού, τμήματα της Χερσώνας δεν ήταν πλέον υπό τον έλεγχο του Κιέβου, σύμφωνα με την διοίκηση της περιφέρειας, καθώς ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. 

 

Open Image Modal
Εικόνες από παλαιότερη άσκηση Ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή.
via Associated Press

 

 

17.56.  Οκτώ ελληνικά πλοία και ένα ελληνόκτητο στην επικίνδυνη ζώνη της βόρειας Μαύρης Θάλασσας

 

 

17.47. UEFA: Αφαιρεί από την Αγία Πετρούπολη την διεξαγωγή του τελικού του Champions League

 

 

17.43. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ. Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

 

Open Image Modal
Alexei Nikolsky via Getty Images

 

Ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

17.28. Για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Αυτό είναι βάρβαρο και το καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Επίσης επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκονται δίπλα στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα».

17.24 «Η ιστορία δείχνει ήδη τα δόντια της και καλεί όλους της γης τους κολασμένους να καταγγείλουν τη ρωσική εισβολή. Τώρα, όχι αύριο»- του Αλ. Μιχαηλίδη 

 

17.19 Ουκρανοί ομογενείς σε πολλές γωνιές του πλανήτη διαδήλωσαν κατά της εισβολής της χώρας τους έξω από τις ρωσικές πρεσβείες.

 

 

17.18 Η Τσεχία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κλείσει τα Ρωσικά προξενεία στην χώρα και τα δικά της στην Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα. Επίσης, θα σταματήσει να χορηγεί βίζες σε Ρώσους και θα καλέσει πίσω τους πρέσβεις της στην Ρωσία και στην Λευκορωσία.

17.12 Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η χώρα του θα χτυπούσε τη Ρωσία με κυρώσεις σε επίπεδο αντίστοιχο της επιθετικότητας για την οποία η χώρα είναι ένοχη. Όπως είπε πρόκειται για σκληρές κυρώσεις που θα πλήξουν τις ένοπλες δυνάμεις της, την οικονομία της και τον ενεργειακό της τομέα, προσθέτοντας πως «θα υποστηρίξουμε χωρίς δισταγμό την Ουκρανία...τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης». 

«Θα απαντήσουμε σε αυτήν την πράξη πολέμου χωρίς αδυναμία, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ενότητα» πρόσθεσε. 

 

Open Image Modal
POOL New via Reuters

 

17.09. O Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η Ρωσία θα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, παρά το ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας φίλοι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο, προσπαθούν να το καταστρέψουν και προωθούν αυτό που αποκαλούν ”τάξη με βάση κανόνες”» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti. «Είχαμε εντατικές και λεπτομερείς συζητήσεις με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας, με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζουμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για επιστροφή στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις». 

 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

17.04 H Ουκρανία καλεί την ΕΕ και τις χώρες μέλη της να παρέχουν άμεσα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς και να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα» για παρεμβολές σε ρωσικά δορυφορικά σήματα, όπως μετέδωσε ο Guardian. 

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Σε μια λίστα αιτημάτων που απεστάλησαν στους ηγέτες της ΕΕ εν όψει έκτακτης συνόδου το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες η Ουκρανία ζητά επίσης σκληρά μέτρα σε βάρος της Λευκορωσίας. Επίσης ζητούνται τερματισμός των αδειών λογισμικού για στρατιωτικό και πολιτικό εξοπλισμό σε Ρωσία και Λευκορωσία, μπλοκάρισμα ή παρεμβολές σε ρωσικά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης στον αέρα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, και χρήση κάθε μέσου για μπλοκάρισμα του συστήματος πλοήγησης Glonass σε Μαύρη, Θάλασσα, Αζοφική, Λευκορωσία και Ουκρανία. 

 

16.57 Ρωσικά στρατεύματα από την Λευκορωσία, μπήκαν σε περιοχή κοντά στο Τσερνομπίλ, σύμφωνα με σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια. Η Ουκρανική διοίκηση στο Ντόνετσκ ανακοίνωσε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν ένα νοσοκομείο της πόλης, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.

16.54 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «ένα ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» σε ομιλία που εκφώνησε από την έδρα της προεδρίας και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.  «Απορρίπτουμε αυτή την απαράδεκτη επιχείρηση», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του να διευθετηθούν τα προβλήματα «μέσω του διαλόγου». 

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, αλλά συνδέεται επίσης με τη Μόσχα με πολυάριθμες εμπορικές συμφωνίες, «επανέλαβε την έκκλησή του να διευθετηθούν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015.

Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε πως συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο «επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της Ουκρανίας για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητά της».

«Εκφράζουμε ειλικρινά τη λύπη μας που βλέπουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τις οποίες έχουμε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές στενές σχέσεις, να συγκρούονται», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να προστατεύσουμε την ασφάλεια όλων αυτών που ζουν στην Ουκρανία και των Τατάρων αδελφών μας», διαβεβαίωσε αναφερόμενος στην τουρκόφωνη μειονότητα της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Η Τουρκία είχε καλέσει λίγο νωρίτερα, με μια διπλή ανακοίνωση της προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών, τη Ρωσία να σταματήσει «το συντομότερο» την «άδικη και παράνομη» επέμβασή της στην Ουκρανία, λέγοντας πως αποτελεί «μια απειλή εναντίον της παγκόσμιας και της περιφερειακής ασφάλειας».

«Πρόκειται για μια βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφερόταν σ′ αυτή την ανακοίνωση και ο αρχηγός του κράτους κατήγγελλε «μια απαράδεκτη επίθεση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

16.50 Τουρκικής ιδιοκτησίας πλοίο επλήγη από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού, ανέφερε το Γενικό Ναυτικό Διευθυντήριο της Tουρκίας, προσθέτοντας πως δεν υπήρξαν απώλειες και ότι το πλοίο κατευθυνόταν με ασφάλεια προς τα ρουμανικά ύδατα. 

16.43 Η Ρωσία θα απαντήσει σε κυρώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με αντίστοιχα μέτρα, αφού οι χώρες της Δύσης επιδίωξαν να τιμωρήσουν τη Μόσχα, είπε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. 

16.39 Ρωσικό ελικόπτερο που καταρρίφθηκε κατά τις συγκρούσεις στο αεροδρόμιο Χοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, απεικονίζει βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από το BBC. 

 

16.33 Εικόνες από τη Μαριούπολη

 

16.29 Επιβολή κυρώσεων συζητά η G7, όπως αναφέρει το BBC- ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μα όχι με στρατιώτες επί του πεδίου. 

16.18 Ρώσους αλεξιπτωτιστές φέρονται να απεικονίζουν βίντεο από το Χάρκοβο. 

Ωστόσο η γνησιότητα πολλών βίντεο αμφισβητείται, καθώς, όπως αναφέρει το BBC, αν και υπάρχουν πολλά αυθεντικά, κάποια που έγιναν viral δείχνουν εικόνες από προηγούμενες συγκρούσεις ή παλιές ασκήσεις- και πολλοί χρήστες των social media τα αναπαράγουν ούτως ή άλλως. Το BBC αναφέρει πως έχουν αναπαραχθεί βίντεο του 2014, βίντεο από τον πόλεμο του 2011 στην Λιβύη, αλλά και από τις εκρήξεις στη Βηρυτό το 2020. Ένα βίντεο που έγινε viral με αλεξιπτωτιστές είχε πρωτοεμφανιστεί online το 2016.

 

 

16.02 Το Reuters μεταδίδει πως η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με συγκρούσεις σχεδόν στο σύνολο της επικράτειάς της. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε πως ένα ρωσικό ελικόπτερο Κa-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Γκοστομέλ καταρρίφθηκαν, στην περιοχή του Κιέβου, κοντά στη Μεζιχίρια. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Λουχάνσκ, κοντά στην πόλη Σχάστια και «ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες» σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

 

16.00 Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είπαν πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσικό βλήμα χτύπησε νοσοκομείο στο Βουλεντάρ, στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Μεταξύ των τραυματιών λέγεται πως είναι έξι γιατροί.

 

15.55 Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν. το σχέδιο αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως, τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις (στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου) με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα και προέτρεπε όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

15:25 Ο επικεφαλής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ προτρέπει τη Λευκορωσία να «μην λάβει μέρος» στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία στα βόρεια, επιτρέπει σε δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να περάσουν τα σύνορά της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο Λουκασένκο είπε νωρίτερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Ουκρανίας. Είπε ότι οι εθνικές δυνάμεις της Λευκορωσίας ”δεν συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση”.

 

15:16 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία. Θα ζητήσουμε από την Ρωσία να δώσει λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε επισημαίνοντας οτι οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι στο ύψος των πολεμικών πραξεών της. Θα υποστηρίξουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία, σημείωσε ο Μακρόν και τόνισε πως τα όσα συνέβησαν την περασμένη νύχτα συνιστουν μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Ευρώπης, θα επηρεάσουν τις ζωές των πολιτών και θα έχουν επιπτώσεις στην γεωπολιτική της ευρωπαϊκής ηπείρου.Η Γαλλία θα προστατέψει τους πολίτες της αυτή την περίοδο που ξαναγεννιούνται τα φαντάσματα του παρελθόντος”.

Open Image Modal
Πολίτες του Κιέβου σε σιδηροδρομικό σταθμό καθώς αναζητουν τρόπους να εγκαταλείψουν την πόλη.
Volodymyr Petrov via Reuters
Open Image Modal
Πλησίον του Υπ.Εθνικής Άμυνας.
Reuters TV via Reuters

 

15:07 Η Ουκρανία πολεμάει κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, όπως ενημέρωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όπως είπε, υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις  να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

 

15:05 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

14:55 Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά. Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Open Image Modal
Καπνός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας στο Κίεβο
Valentyn Ogirenko via Reuters

 

14:43 Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές. ”Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν” στο χωριό Λιπέτσκε, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά.

 

14:23 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα τονίζοντας πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα. Είπε ακόμη ότι η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης  θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει για την επίτευξη των στόχων της  και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου. Ωστόσο τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για τις απαιτήσεις της αυτές, αν οι τελευταίοι είναι «έτοιμοι να τις συζητήσουν».

 

 

13:36 Ο Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δήλωση του αναφέρει πως Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια για να προστατέψει και να θωρακίσει τους συμμάχους. Σημειώνεται πάντως πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσε πως δεν αποστείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. «Τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη τέτοιας κλίμακας και τύπου που πιστεύαμε ότι ανήκε στην ιστορία...Αυτή είναι μια σοβαρή στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και απρόκλητη» την επίθεση της Ρωσίας σημειώνοντας πως θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες αθώες ζωές. Σημείωσε πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, επίγειες δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις από πολλές κατευθύνσεις με στόχο τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας και τα μεγάλα αστικά κέντρα. «Πρόκειται για μια εσκεμμένη, εν ψυχρώ και μακροχρόνια σχεδιασμένη εισβολή» σχολίασε και τόνισε πως η ηγεσία της Ρωσίας θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις απερίσκεπτες ενέργειές της και τις ζωές που χάνονται. Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης. (Reuters).

 

 

13:34 Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως ότι συνελήφθησαν δύο Ρώσοι στρατιώτες.

 

 

13:30 Μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των ουκρανικών αμυντικών πληροφοριών στο κέντρο του Κιέβου. Η Ουκρανία λέει ότι ορισμένα από τα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης της έχουν χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους (Reuters)

13:27 Ο Αλεξέι Λαβάλνι, ο φυλακισμένος πολιτικός επικριτής του Πούτιν, χρησιμοποίησε μία δικαστική ακρόαση για να καταδικάσει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Ο πόλεμος με την Ουκρανία γίνεται για να καλύψει την ληστεία σε βάρος των Ρώσων πολιτών και να στρεΨει την προσοχή τους μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα και την φθίνουσα οικονομία της χώρας” δήλωσε ο Ναβάλνι (ΝΥΤ)

13:22 Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα καταφθάνουν στην συνοριακή πόλη της Πολωνίας. Νωρίτερα, η Μολδαβία ανέφερε  πως οχήματα με Ουκρανούς πολίτες είχαν φτάσει στα σύνορά της και η πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πως κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στόχος να κινητοποιηθούν δυνάμεις για να υποδεχθούν πιθανότατα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων.   

 

13:13 Ακούγονται πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο  (Reuters)

13:04 Σύγκληση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες.

13:01 Η Τουρκική Προεδρία δηλώνει απαράδεκτη την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τονίζει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

12:56 Ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, δήλωσε ότι “δυστυχώς, λαμβάνουμε αναφορές για δεκάδες νεκρούς” και πρόσθεσε ότι “οι στρατιώτες μας θυσιάζουν την ζωή τους για την πατρίδα”. Ο Μποντνάρ κάλεσε την Τουρκία να μην παραμείνει ουδέτερη, γεγονός το οποίο επηρεάζει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή (ΝΥΤ)

12:54 Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι ρωσόφωνοι αυτονιμιστες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Ο  εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΕΘΑ, ισχυρίζεται πως προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ. Επιμένει ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές...«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Open Image Modal
Ουρές στα ΑΤΜ στο Κίεβο
Anadolu Agency via Getty Images
 

12:50 Τουλάχιστον 18 νεκροί στην Οδησσό από επίθεση πυραύλων σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αναφορές για τουλάχιστον έξι νεκρούς στην πόλη Μποβαρί κοντά στο Κίεβο. 

 

12:50 Για λόγους ασφαλείας επιστρέφει στην Αθήνα η πτήση της ΑEGEAN A3 880 Αθήνα-Μόσχα. Λγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως περιοχής υψηλής επικινδυνότητας, έλαβε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας να επιστρέψει στην Αθήνα. Από τις 14 Φεβρουαρίου η εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης των δρομολογίων προς τη Μόσχα αποφεύγοντας τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

12:45 Υπάρχουν αναφορές, που επιβεβαιώνονται από Ουκρανό αξιωματούχο, ότι ρωσικά τανκς βρίσκονται ήδη στο Χάρχιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

12:40 Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «είναι μια καταστροφή για την ήπειρό μας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Αναμένεται διάγγελμα. 

 

12:32 Διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο

Open Image Modal
Florian Gaertner via Getty Images

 

12:30  Εκπρόσωπος του Κίνεζικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε να καταδικάσει τις Ρωσικές ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της Ουκρανίας “είναι πολύ περίπλοκο”. Η εκπρόσωπος δεν χαρακτήρισε την επίθεση ως “εισβολή” και απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η επίθεση αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας.

 

Open Image Modal
Μποτιλιάρισμα στους δρόμους του Κιέβου καθώς κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη
Pierre Crom via Getty Images

 

12:25 Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, διαμηνύει μέσω Twitter ότι η Ρωσική επίθεση είναι ολοκληρωτική και δεν περιορίζεται στην ανατολική Ουκρανία. “Οχι, αυτή δεν είναι Ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μία ολοκληρωτική επίθεση, από πολλαπλές κατευθύνσεις. Οχι, η Ουκρανική άμυνα δεν έχει καταρρεύσει. Ο Ουκρανικός στρατός μάχεται. Η Ουκρανία αντιστέκεται και με τα δύο πόδια στο έδαφος και συνεχίζει να αμύνεται.” 

Νωρίτερα, η Μόσχα ανέφερε  ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε ”εκτός λειτουργίας” αεροπορικές βάσεις της χώρας και το Κίεβο πως κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου. 

12:29 Το Ισραήλ καταδικάζει την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και καλεί τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. “Η Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς τάξης. Το Ισραήλ καταδικάζει την επίθεση” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκιρ Λαπιντ, σε τηλεοπτικό μήνυμα του. “Υπάρχει ακόμα χρόνος να σταματήσει και να ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να επιλυθούν οι διαφορές με ειρηνικό τρόπο…”.