Μουντιάλ: Οι πιο αξέχαστες στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Associated Press.
|
Open Image Modal
Μέξικο Σίτι, Στάδιο Αζτέκα, 21 Ιουνίου 1970 - Ο Πελέ πανηγυρίζει την τρίτη κατάκτηση του τροπάιου Ζιλ Ριμέ, μετά τη νίκη της Βραζιλίας με 4-1 επί της Ιταλίας.
Με το νούμερο 11 στην πλάτη ο σπουδαίος Ρομπέρτο Ριβελίνο.
via Associated Press

Το «Χέρι του Θεού». Η κουτουλιά του Ζιντάν. Τα δάκρυα του Γκασκόιν.

Πολλές από τις πιο εμβληματικές στιγμές του ποδοσφαίρου σημειώθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με το 22ο να ξεκινά σήμερα στο Κατάρ.

Το Associated Press κάλυπτε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά του πλανήτη όλα αυτά τα χρόνια και ακολούθησε τους μεγαλύτερους παίκτες του κόσμου.

Open Image Modal
Εναέρια φωτογραφία του σταδίου Σεντενάριο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στις 30 Ιουλίου 1930 κατά τη διάρκεια του τελικού του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στον οποίο η Ουρουγουάη νίκησε την Αργεντινή με 4-2.
via Associated Press

Τον Μαραντόνα, τον σούπερ σταρ της Αργεντινής, που υπήρξε ένας μάγος με την μπάλα στα πόδια και έμεινε στην ιστορία για το «Χέρι του Θεού» και το πρώτο γκολ της Αργεντινής εναντίον της Αγγλίας στα προημιτελικά το 1986. Όπως ο ίδιος θα πει αργότερα το γκολ μπήκε «Λίγο με το κεφάλι του Ντιέγκο και λίγο με το χέρι του Θεού».

Κυρίως όμως για το δεύτερο γκολ, όταν διέσχισε με σλάλομ τον αγωνιστικό χώρο, ξεκινώντας με την μπάλα πίσω από την μεσαία γραμμή, περνώντας κάθε αντίπαλο που βρήκε μπροστά του, μέχρι και τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον. Ίσως το καλύτερο γκολ στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου.

Τον Πελέ που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βραζιλία για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών το 1958 και ήταν 29 ετών όταν έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία με τρεις κατακτήσεις, την τελευταία το 1970, στα γήπεδα του Μεξικό, με τους φιλάθλους να τον σηκώνουν στους ώμους τους στο «Στάδιο των Αζτέκων», του Μέξικο Σίτι.

Τον Ζινεντίν Ζιντάν και την αλήστου μνήμης κουτουλιά στο στήθος, του αμυντικού της Ιταλίας Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του 2006, στην Γερμανία.

Τον Μάρκο Ταρντέλι και τον πανηγυρισμό του στο δεύτερο γκολ της της Ιταλίας  στον τελικό του 1982 στην Μαδρίτη.

Open Image Modal
Το πρώτο γκολ της Ουρουγουάης στον τελικό του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Αργεντινή, στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης στις 30 Ιουλίου 1930. Η Ουρουγουάη νίκησε την Αργεντινή με 4-2.
via Associated Press

Τα δάκρυα του Άγγλου Πολ Γκασκόιν, στον ημιτελικό του Italia ’90, κόντρα στην Δυτική Γερμανία για μια θέση στον τελικό της 8ης Ιουλίου, όταν αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, που του στερούσε την συμμετοχή του σε περίπτωση πρόκρισης.

Και βέβαια υπάρχουν τα γκολ των τελικών, όπως του Μάριο Γκέτζε στο Μαρακανά της Βραζιλίας το 2014, του Ισπανού Αντρές Ινιέστα το 2010 στο Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ, του Βραζιλιάνου Ρονάλντο στο Στάδιο Ιντερνάτιοναλ στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας το 2002 αλλά και του Μάριο Κέμπες στο Μονουμεντάλ της Αργεντινής το 1978.

Open Image Modal
Η εθνική ομάδα της Ιταλίας χαιρετάει ναζιστικά πριν την έναρξη του τελικού στο Στάδιο Κολόμπ στο Παρίσι με αντίπαλο την Ουγγαρία στις 19 Ιουνίου 1938. Η Ιταλία θα κατακτήσει το πρώτο από τα δύο Ζιλ Ριμέ τρόπαια νικώντας τους Μαγυάρους με 4-2.
via Associated Press

Τα συναισθήματα της ώρα που ο αρχηγός της ομάδας υψώνει στον ουρανό το παγκόσμιο κύπελλο δεν περιγράφονται.

Καταγράφονται όμως διαχρονικά από τον φωτογραφικό φακό του Associated Press, με την χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα του Μαραντόνα το 1986, του Ζιντάν το 1998 και του Φραντς Μπεκενμπάουερ της Δυτικής Γερμανίας το 1974.

Open Image Modal
Ο σέντερ φορ των ΗΠΑ Τζόι Γκάτζενς στους ώμους των φιλάθλων μετά την νίκη επί της Αγγλίας με 1-0 στο Στάδιο Ιντεπεντένσια του Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, στις 28 Ιουνίου 1950.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Αλσίντες Γκίτζα σκοράρει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στη Βραζιλία, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Μοασίρ Μπαρμπόσα, στο Στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 16 Ιουλίου 1950. Η Ουρουγουάη κέρδισε με 2-1. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Μαρακανάτζο».
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Χέλμουτ Ραν της Δυτικής Γερμανίας, με τα χέρια υψωμένα, πανηγυρίζει μετά την ισοφάριση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ουγγαρία, στο Στάδιο Βάνκντορφ, στη Βέρνη της Ελβετίας, στις 4 Ιουλίου 1954. Η νίκη των Γερμανών επί της Ουγγαρίας χαρακτηρίστηκε ως «Το Θαύμα της Βέρνης».
via Associated Press
Open Image Modal
Ο 17χρονος Πελέ κλαίει στον ώμο του τερματοφύλακα Ζίλμαρ, μετά τη νίκη της Βραζιλίας με 5-2 επί της Σουηδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη Στοκχόλμη, στο Στάδιο Ρασούντα, στις 29 Ιουνίου 1958. Δίπλα τους σκόρερ των δύο πρώτων τερμάτων, Ντιντί.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Ιταλός επιθετικός Τζόρτζιο Φερίνι, αποβάλλεται από τον Βρετανό διαιτητή Κεν Άστον, μετά από ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα με τη Χιλή στο Στάδιο Νασιονάλ στο Σαντιάγο, στις 2 Ιουνίου 1962. Ο Φερίνι αρνήθηκε να φύγει από το γήπεδο και απομακρύνθηκε από αστυνομικούς. Ο αγώνας έχει χαρακτηριστεί ως « Η Μάχη του Σαντιάγο».
via Associated Press
Open Image Modal
Ο επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας Γουίλιαμ Λιτλ (αριστερά) με το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ ενώ ο Ανώτερος Διοικητής Τζον Λόλορ (στο κέντρο) και ο επικεφαλής επόπτης Γουίλιαμ Γκίλμπερτ θαυμάζουν το κύπελλο μετά την επιστροφή του στο αστυνομικό τμήμα Κάνον Ρόου, της Σκότλαντ Γιάρντ, στο Λονδίνο, στις 28 Μαρτίου 1966.
Το κύπελλο επιστράφηκε στην αστυνομία αφού βρέθηκε στον κήπο του σπιτιού του Ντέιβιντ Κόρμπερτ στην περιοχή του Νόργουντ στο Λονδίνο, από τον σκύλο του «Πικλς» (Πίκλες).
via Associated Press
Open Image Modal
Το σουτ του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του 1966, αναπηδά στην γραμμή του τέρματος του Γερμανού Χανς Τιλκόφσκι, στον τελικό στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου στις 30 Ιουλίου 1966. Η Αγγλία θα κατακτήσει το κύπελλο νικώντας την Δυτική Γερμανία με 4-2 στην παράταση.
via Associated Press
Open Image Modal
Οι ομάδες της Δυτικής Γερμανίας, με τις λευκές φανέλες, και της Ανατολικής Γερμανίας παρατάσσονται στον αγωνιστικό χώρο του Φόλκσπαρκ Στάντιον στο Αμβούργο, για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν από την έναρξη του αγώνα, στις 22 Ιουνίου 1974. Το παιχνίδι έληξε 1-0 υπέρ της Ανατολικής Γερμανίας.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας, Φραντς Μπέκενμπαουερ σηκώνει το κύπελλο της FIFA μετά την νίκη με 2-1 επί της Ολλανδίας στον τελικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, στις 7 Ιουλίου 1974. Δίπλα του ο τερματοφύλακας Σεπ Μάγιερ.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Μάριο «ελ ματαδόρ» Κέμπες (δεξιά), σκοράρει, το δεύτερο γκολ της Αργεντινή εναντίον της Ολλανδίας, στον τελικό, στο Στάδιο Μονουμεντάλ, στο Μπουένος Άιρες, την Κυριακή, 25 Ιουνίου 1978. Η Αργεντινή στέφεται για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια.
via Associated Press
Open Image Modal
Αλγερινοί φίλαθλοι κουνάνε ισπανικές πεσέτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τον αγώνα της Αυστρίας με την Δυτική Γερμανία στις 25 Ιουνίου στο Στάδιο Μολινόν στην Χιχόν. Η Δυτική Γερμανία ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί στον επόμενο γύρο και να αφήσει εκτός την Αλγερία. Κέρδισε με 1-0 με γκολ του Χορστ Χρούμπες στο 10 λεπτό. Για τα υπόλοιπα 80 λεπτά οι δύο ομάδες κλωτσούσαν άσκοπα τη μπάλα. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία ως «Η Ντροπή της Χιχόν» και αποτελεί μέχρι σήμερα το μελανότερο σημείο - παιχνίδι του θεσμού.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο αρχηγός της Βραζιλίας Κάρλος Αλμπέρτο, σηκώνει το κύπελλο Ζιλ Ριμέ μετά την νίκη με 4-1 επί της Ιταλίας στον τελικό στο Στάδιο Αζτέκα, στο Μέξικο Σίτι, στις 21 Ιουνίου 1970.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Πάολο Ρόσι της Ιταλίας πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ κατά της Βραζιλίας, στο γήπεδο Σαριά της Βαρκελώνης στις 5 Ιουλίου 1982. Η Ιταλία νίκησε 3-2 και προκρίθηκε στα ημιτελικά αφήνοντας έξω Αργεντινή και Βραζιλία, κατακτώντας στην συνέχεια το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πίσω του διακρίνονται οι Φραντέσκο Γκρατσιάνι με τα χέρια υψωμένα, Ζούνιορ και ο τερματοφύλακας Βαλντίρ Πέρεζ.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Μάρκο Ταρντέλι της Ιταλίας προλαμβάνει την προβολή του Μπέρντ Φέρστερ της Δυτικής Γερμανίας και σκοράρει το δεύτερο γκολ της ομάδας του στον τελικό του 12ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Σαντιάγο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, στις 11 Ιουλίου 1982. Η Ιταλία θα επικρατήσει με 3-1 κατακτώντας το κύπελλο για τρίτη φορά. Στο βάθος ο Βραζιλιάνος διαιτητής Αρνάντο Κοέλιο.
via Associated Press
Open Image Modal
«Το Χέρι του Θεού». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα προλαμβάνει την έξοδο του Άγγλου τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον και σκοράρει το πρώτο γκόλ της Αργεντινής, στο Στάδιο Αζτέκα του Μέξικο Σίτι, στις 22 Ιουνίου 1986. Η Αργεντινή θα επικρατήσει με 2-1 της Αγγλίας και θα προκριθεί στα ημιτελικά. Επτά μερες μετά η Αργεντινή θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.
via Associated Press
Open Image Modal
Το «γκολ του αιώνα». Στάδιο Αζτέκα, Μέξικο Σίτι, 22 Ιουνίου 1986. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει το δεύτερο γκόλ της Αργεντινής στον προημιτελικό με την Αγγλία. Διέσχισε με σλάλομ τον αγωνιστικό χώρο, ξεκινώντας με την μπάλα πίσω από την μεσαία γραμμή, περνώντας κάθε αντίπαλο που βρήκε μπροστά του, μέχρι και τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον.
Στην φάση διακρίνονται ο τερματοφύλακας Πίτερ Σίλτον, ο αμυντικός Τέρι Μπόυτσερ και στο βάθος ο Χόρχερ Μπουρουσάγα.
via Associated Press
Open Image Modal
Μέξικο Σίτι - Στάδιο Αζτέκα, 29 Ιουνίου 1986. Η Αργεντινή έχει μόλις κερδίσει την Δυτική Γερμανία με 3-2 στον τελικό. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα στους ώμους των φιλάθλων της Αργεντινής κάνει το γύρο του θριάμβου με το παγκόσμιο κύπελλο στα χέρια.
via Associated Press
Open Image Modal
Απογοητευμένοι οι παίκτες της Αργεντινής Νέστορ Λορέντζο (με το νούμερο 13) και Χόρχε Μπουρουσάγα, αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο του Τζουζέπε Μεάτσα στο Μιλάνο, μετά την ήττα με 1-0 από το Καμερούν στο εναρκτήριο παιχνίδι του Italia '90, στις 8 Ιουνίου.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Πολ Γκασκόιν (δεξιά) της Αγγλίας κλαίει απαρηγόρητος καθώς τον συνοδεύει εκτός γηπέδου ο αρχηγός της ομάδας Τέρι Μπούτσερ, μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας από την Δυτική Γερμανία στην διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό στο Στάδιο Ντέλλε Άλπι στο Τορίνο, στις 4 Ιουλίου 1990.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Κολομβιανός Αντρές Εσκομπάρ, σημειώνει αυτογκόλ και βλέπει την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της ομάδας του στον αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ρόουζ Μπόουλ, στην Πασαντίνα στις 22 Ιουνίου 1994. Οι ΗΠΑ νίκησαν με 2-1 και η Κολομβία αποκλείστηκε από την συνέχεια του τουρνουά. Λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Ιουλίου, ο Εσκομπάρ θα δολοφονηθεί έξω από νάιτ κλαμπ στο Μεντεγίν. Τον πυροβόλησαν έξι φορές. Μετά από κάθε σφαίρα που έβρισκε τον στόχο της, ακουγόταν η λέξη «γκολ».
via Associated Press
Open Image Modal
Πασαντίνα - ΗΠΑ. 17 Ιουλίου, 1994. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο της Ιταλίας έχει μόλις αστοχήσει στην διαδικασία των πέναλντι και η Βραζιλία αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια για τέταρτη φορά. Η Βραζιλία νίκησε την Ιταλία στον τελικό με 3-2 στα πέναλτι.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Ρονάλντο της Βραζιλίας πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ στον τελικό με την Γερμανία στο Στάδιο Γιοκοχάμα, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας στις 30 Ιουνίου 2002. Η Βραζιλία κέρδισε με 2-0 με τον Ρονάλντο να σκοράρει και τα δύο γκολ, κατακτώντας για τέταρτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πίσω του διακρίνονται ο τερματοφύλακας Όλιβερ Καν και ο κεντρικός αμυντικός Κάρστεν Ράμελοβ.
via Associated Press
Open Image Modal
Βερολίνο, Ολυμπιακό Στάδιο, 9 Ιουλίου 2006. Η περίφημη κουτουλιά του αρχηγού της εθνικής Γαλλίας, Ζινεντίν Ζιντάν, στο στήθος του αμυντικού της Ιταλίας Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό. Ο Καναβάρο με το νούμερο 5 διαμαρτύρεται, ο Ζιντάν αποβάλλεται και η Ιταλία θα επικρατήσει στα πέναλντι με 5-3, κατακτώντας για τέταρτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πίσω από τον Ζιντάν ο Αντρέα Πίρλο.
via Associated Press
Open Image Modal
Ο Ισπανός Αντρές Ινιέστα έχει μόλις σκοράρει το μοναδικό τέρμα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Ολλανδίας στο Σόκερ Σίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στις 11 Ιουλίου 2010.
via Associated Press
Open Image Modal
Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014. Ο Γερμανός Μάριο Γκέτζε σκοράρει στην παράταση στον τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αντίπαλο την Αργεντινή, στο Στάδιο Μαρκανά, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με το νούμερο 15 ο κεντρικό αμυντικός της Αργεντινής, Μάρτιν Ντεμικέλις.
via Associated Press
Open Image Modal
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ Γαλλίας και Κροατίας το 2018 στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018.
via Associated Press