Πέθανε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Ακάλεστος: Η Huffpost αποχαιρετά ένα σημαντικό άνθρωπό της

Διέγραψε μακρά διαδρομή ως αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα "Τα Νέα" του ΔΟΛ, επί 26 χρόνια.
|
Open Image Modal
Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Ακάλεστος
Huffpost Greece

 

Προσωπικό σημείωμα

Γνώρισα τον Θοδωρή Ακάλεστο πριν από ένα χρόνο, όταν ήρθε να συναντηθούμε στα γραφεία της Huffpost με σκοπό να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας.

«Αντώνη, είναι μεγάλη ευκαιρία και τεράστια χαρά αυτή για μένα», ήταν ο πρόλογός του.

Ο Θοδωρής, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στο αθλητικό ως συντάκτης στα ”Νέα” του κραταιού ΔΟΛ, βρέθηκε εκτός μάχης προσωρινά όταν έπεσε λουκέτο στις εφημερίδες του Οργανισμού για να ακολουθήσει η μετάβαση στην εποχή της ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δημοσιογράφος πολύπειρος, ο Θοδωρής Ακάλεστος ”περίσσεψε” προς στιγμήν κατά την ψηφιακή μετάβαση, όμως διέθετε πείσμα και υπομονή σε συνδυασμό με τόσο μεγάλη αγάπη για τη δημοσιογραφία, ώστε όταν συναντηθήκαμε μου είπε ευθέως ότι είχε ανάγκη να γράψει - εσωτερική ανάγκη, πέρα από οποιοδήποτε βιοποριστικό ζήτημα.

Συμφωνήσαμε μέσα σε λίγα λεπτά, ότι θα έπιανε ξανά τη πένα του για να σχολιάζει ελεύθερα - οτιδήποτε έκρινε ο ίδιος με την εμπειρία του ως άξιο σχολιασμού από τα αθλητικά δρώμενα.

«Θα στέλνω και ειδήσεις όμως», επέμενε πάντοτε ο Θοδωρής - του ήταν αδύνατο να αποχωριστεί και την ιδιότητα του ρεπόρτερ...

Μιλούσαμε πάντοτε τηλεφωνικά, συχνά, άτακτες ώρες. Πέρα από δημοσιογράφος, ο Ακάλεστος ήταν ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος που ήθελε να προσφέρει πολλά στον αγαπημένο του γιο, για τον οποίο μου μιλούσε πάντοτε με περηφάνεια. Το πρωί εργαζόταν σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία. Το απόγευμα έγραφε στη Huffpost και κάποτε έβρισκε χρόνο για τις διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές του. Και μουσικός παραγωγός γαρ.

Σε μία συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του (βλ.παρακάτω) του έκαναν και την εξής ερώτηση:

Πώς θα ήθελες να σε βρει το μέλλον; Σου αρκούν όσα έχεις ή πασχίζεις για κάτι παραπάνω;

Θ.Α.: Δουλεύω από 14 ετών παιδί. Δεν σταμάτησα ποτέ να προσπαθώ να πασχίζω και να παλεύω για κάτι παραπάνω. Το έκανα, το κάνω και θα το κάνω μέχρι να φύγω από το μάταιο αυτό κόσμο. Δεν είμαι άνθρωπος που θα μαζέψω, θα αποθηκεύσω και θα μείνω άπραγος. Από εμένα δεν θα το δείτε αυτό. Πάντα θέλω να βελτιώνομαι και πάντα θέλω να βρίσκω νέους δρόμους, νέα πράγματα και κυρίως νέες προκλήσεις.

Ως διευθυντής σύνταξης της Huffpost, χάνω σήμερα έναν έμπειρο αλλά ακούραστο, φιλότιμο συνεργάτη.

Ως δημοσιογράφος έναν από τους συναδέλφους μου που έφερνε μαζί του τα καλύτερα στοιχεία μίας παλαιότερης δημοσιογραφικής γενιάς.

Ως άνθρωπος έναν ευαίσθητο, ευγενικό και διακριτικό φίλο. 

                                                                                      Αντίο, Θοδωρή μου 

 ΥΓ: Η κηδεία θα γίνει από το νεκροταφείο Βύρωνα, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 13:00.

O Θοδωρής Ακάλεστος, με καταγωγή από την Πάρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στον Βύρωνα, όπου εξακολουθούσε να διαμένει. Σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών, με εξειδίκευση στα σπάνια βιβλία. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστήμιου και κάτοχος πτυχίου της ιδιωτικής σχολής SARASSOTA στο μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ επιχειρήσεων, αφού παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών HANDELSFACHWIRT του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Φρανκφούρτης. Έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στη Βουλή των Ελλήνων και για είκοσι έξι χρόνια διετέλεσε αθλητικός συντάκτης και για ένα διάστημα υπεύθυνος ποιότητας της ημερήσιας εφημερίδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «Τα Νέα». Επίσης, έχει εργαστεί ως συντάκτης και παραγωγός ενημερωτικών και μουσικών εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ως συντάκτης-ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA για περισσότερο από δεκατρία χρόνια. Μέχρι σήμερα ήταν ως αθλητικός συντάκτης / σχολιαστής στη Huffpost.gr, ενώ παράλληλα  εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρεία και σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ως μουσικός παραγωγός.

Το 2020 εκδόθηκε το βιβλίο του ”Το μίσος της αγάπης”, για το οποίο ο Θοδωρής Ακάλεστος μιλούσε με ενθουσιασμό και συγκίνηση. 

Γεννήθηκε το 1960. Έχει έναν γιο.