Πέθανε ο Μπομπ Ράφελσον, από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες του Νέου Χόλιγουντ στα 70s

«Και ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς καλλιτέχνες της εποχής του» σύμφωνα με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο σκηνοθέτης Μπομπ Ράφελσον, μια από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες του Νέου Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1970, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο σπίτι του στο Άσπεν το βράδυ του Σαββάτου, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, δήλωσε η σύζυγός του, Γκάμπριελ Ταουρέκ Ράφελσον.

Υπήρξε μαζί με τον Μπερτ Σάιντερ δημιουργός του φανταστικού ποπ συγκροτήματος και της τηλεοπτικής σειράς «The Monkees» που τους χάρισε ένα βραβείο Emmy στην κατηγορία «καλύτερη κωμική σειρά» το 1967.

Αλλά ήταν ίσως περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της εποχής του Νέου Χόλιγουντ, όταν τα στούντιο παρέδιδαν τη σκυτάλη σε μια ομάδα νέων δημιουργών με επαναστατικές - φρέσκες για την εποχή ιδέες και ταλέντα όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Σκηνοθέτησε τις ταινίες «Five Easy Pieces» και «The King of Marvin Gardens» με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, με την πρώτη, το 1971, να έχει δύο αποσπάσει υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σεναρίου. Επίσης, έκανε την παραγωγή στις ταινίες «The Last Picture Show (Η Τελευταία Παράσταση) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς και «Easy Rider» (Ξένοιαστος Καβαλάρης) του Ντένις Χόπερ. 

Μάλιστα ο Τζακ Νίκολσον σε συνέντευξη του στο περιοδικό Esquire το 2019 είχε πει πως «Μπορεί να πίστευα ότι ξεκίνησα την καριέρα του, αλλά νομίζω ότι ξεκίνησε την δικιά μου».

Ο Κόπολα τον αποκάλεσε κάποτε «έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς καλλιτέχνες της εποχής του» ενώ φανατικοί του θαυμαστές είναι οι Κουέντιν Ταραντίνο και Γουές Άντερσον.