Snapchat: Πώς συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό των εφηβικών θανάτων από ναρκωτικά στις ΗΠΑ

Και γιατί το επιλέγουν ως μέσο διακίνησης.
Open Image Modal
Georgijevic via Getty Images

Καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τεράστια αύξηση θανάτων από την υπερβολική δόση νρκωτικών ουσιών, μια εθνική ομάδα πρόληψης του εγκλήματος καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να περιορίσει τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εξάπλωση της φαιντανύλης, η οποία προκαλεί σε μεγάλο βαθμό μια ανησυχητική έξαρση στους θανάτους από υπερβολική δόση μεταξύ των εφήβων.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης του Εγκλήματος ανησυχεί ιδιαίτερα για την πώληση χαπιών με φαιντανύλη στο Snapchat, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά δημοφιλή μεταξύ των εφήβων. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, με μέσο όρο έναν θάνατο κάθε πέντε λεπτά. Μεταξύ των εφήβων ηλικίας από 10 έως 19 ετών, από το 2019 μέχρι το 2021 οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 109%. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων, το 84%, συσχετίστηκαν με την φαιντανύλη.

Η φαιντανύλη είναι ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό με αποτελέσματα που μιμούνται τη δράση ενδογενών πεπτιδικών νευροδιαβιβαστών, όπως ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες.

Οι διακινητές της χρησιμοποιούν διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες ανταλλαγής χρημάτων, ωστόσο η κρυπτογραφημένη τεχνολογία του Snapchat και τα εξαφανιζόμενα μηνύματα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την σύλληψη των εμπόρων.

Το Snapchat, από την πλευρά του, δηλώνει πως έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της ασφάλειας στην πλατφόρμα, ενώ από πέρυσι που οι αναφορές των χρηστών σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών άγγιζαν το 23% φέτος είδε το συγκεκριμένο ποσοστό να πέφτει στο 3,3%. Κι όμως, το Snapchat εξακολουθεί να είναι η πλατφόρμα που αναφέρουν οι περισσότερες οικογένειες που θρηνούν θύματα.

 

Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η Έιμι Ναβίλ, ο 14χρονος γιος της οποίας αγόρασε ένα χάπι μέσω της πλατφόρμας τον Ιούνιο του 2020. Το αγόρι μόλις είχε αποκαλύψει στους γονείς του την πρώτη του εμπειρία με τα ναρκωτικά και εκείνοι επρόκειτο να τον βάλουν σε θεραπεία.

Μια μέρα, πήγε για φαγητό με τον μπαμπά του και έκανε παρέα με τους φίλους του. Αφού επέστρεψε σπίτι, πήγε στο δωμάτιό του και κάποια στιγμή πήρε το χάπι που έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Το επόμενο πρωί τον βρήκα στο κρεβάτι του. Τα υπόλοιπα είναι σκέτη τρέλα», αποκαλύπτει η Έιμι Νέβιλ. «Αφού πέθανε, αναρωτηθήκαμε πώς έγινε αυτό. Νομίζαμε ότι ήμασταν προετοιμασμένοι».

Η οικογένειά του γνώριζε ελάχιστα για τη φαιντανύλη, η οποία σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές μπορεί να είναι θανατηφόρα ακόμα και σε ποσότητες μικρότερες από τη μύτη ενός μολυβιού. Η Νέβιλ έχει ακούσει ότι αρκετές οικογένειες είχαν παιδιά που πέθαναν από υπερβολική δόση αφού αγόρασαν χάπια μέσω του Snapchat, συχνά για λιγότερο από 20 ευρώ.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών χαρακτήρισε τη φαιντανύλη την πιο θανατηφόρα απειλή ναρκωτικών που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ενώ αντιλαμβάνεται τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ως το τέλειο εργαλείο εμπορίου ναρκωτικών, με αυτό να ισχύει τόσο για το Snapchat όσο και για το Facebook, το Instagram, το TikTok και το YouTube.

Ενώ τα τελευταία δεδομένα θανάτων από υπερβολική δόση παρουσιάζουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια, ο αριθμός των χαπιών με φαιντανύλη που κατασχέθηκαν στις ΗΠΑ φέτος διπλασιάστηκε. Το φάρμακο παράγεται σε μεγάλο βαθμό σε παράνομα εργαστήρια στο Μεξικό, με χημικές ουσίες που αγοράζονται από την Κίνα.

Για τους εμπόρους ναρκωτικών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέχουν σήμερα εξίσου εξέχουσα θέση με τα κινητά τηλέφωνα, εξηγεί ο Τζιμ Κάρολ, πρώην διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών. Δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόση ακριβώς φαιντανύλη διακινείται μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο η τεράστια δημοτικότητα του Snapchat στους νέους θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση στο γιατί οι έμποροι χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

 Πηγή: Αssociated Press