Στόλτενμπεργκ: Η χρήση χημικών από τη Ρωσία θα άλλαζε την φύση του πολέμου

Κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Open Image Modal
Γενς Στόλτενμπεργκ
AP

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κατηγόρησε την Κίνα ότι παρέχει «πολιτική υποστήριξη στη Ρωσία» και προειδοποίησε ότι η χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες συνέπειες.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλλε πλήρως την φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έθεσε στο στόχαστρό του την Κίνα, επικρίνοντας έντονα τη στάση του Πεκίνου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα καλέσουν το Πεκίνο «να ανταποκριθεί στις ευθύνες της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και κάλεσε την Κίνα ενωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο ζητώντας άμεσο και ειρηνικό τερματισμό αυτού του πολέμου.

Οι δηλώσεις του έγιναν την Πέμπτη καθώς έφτασε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να προεδρεύσει μιας συνόδου κορυφής των 30 εθνικών ηγετών του στρατιωτικού οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τη ρωσική ρητορική και φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να θέλει να δημιουργήσει πρόσχημα για τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία. Οι ηγέτες είναι πιθανό να συμφωνήσουν να στείλουν εξοπλισμό για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατεύσει από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές.

Είναι επίσης έτοιμοι να υποστηρίξουν μια κίνηση για τη δημιουργία τεσσάρων νέων πολυεθνικών ομάδων μάχης στην Ανατολική Ευρώπη για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, το Πεκίνο ενώνεται με τη Μόσχα στην προσπάθεια να αποτρέψουν τα ευρωπαϊκά έθνη από το να επιλέξουν τον δρόμο τους. «Επομένως, καλούμε τους ηγέτες, όταν συναντηθούν αύριο, να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να συμμετάσχει σε διπλωματικές προσπάθειες», όπως «και να μην παράσχει υλική υποστήριξη» στη Ρωσία.