Τα ροξάκια της μαμάς

Η συνταγή είναι από Εβρίτισσα νοικοκυρά
Open Image Modal
magiacook

Υπέροχο σιροπιαστό γλυκό πολύ αγαπητό στην βόρειο Ελλάδα. Η συνταγή είναι από Εβρίτισσα νοικοκυρά γραμμένη στο τετράδιό της ως «Τα ροξάκια της μαμάς». Δηλαδή είναι μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά. Η κα Ελένη, η μαμά της κας Σούλας, σηκωνόταν αξημέρωτα και τα ετοίμαζε για τα εγγόνια, τους γαμπρούς και τις κόρες, τις γιορτινές μέρες. Άφησε πίσω της γλυκιές αναμνήσεις στους δικούς της και τη συνταγή της γραμμένη σε ένα τετράδιο από την κόρη της.

Θα την μοιραστώ μαζί σας ακριβώς όπως την έκανε! Σε μεγάλη δόση! Πραγματικά βγάζει τόσο πολλά κομμάτια που φτάνει να φιλέψεις και ολόκληρο χωριό! Ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και αν θέλετε λιγότερα κομμάτια κάντε τη μισή δόση. Αυτή η δόση βγάζει περίπου 70 μεγάλα τεμ. ή καμιά κατοσταριά μικρότερα!

Open Image Modal
magiacook

Υλικά

4 αβγά μεσαία

330 γρ. ηλιέλαιο

400 γρ γάλα

40 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 φακελάκι ξερή

5 κάψουλες βανίλιας

20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. 100% κακάο

800 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 ποτήρι τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)

για το σιρόπι

6 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

7 1/2 ποτήρια νερό

3 ξυλάκια κανέλα

8 κεφαλάκια γαρίφαλο

4 κ.σ. γεμάτες μέλι

1 κ.σ. χυμό λεμόνι και λεμονόφλουδα

Open Image Modal
magiacook

Εκτέλεση

Προετοιμασία. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το γάλα στους 35 περίπου βαθμούς Κελσίου (να είναι χλιαρό και όχι καυτό).

Βήμα 1ο: Ζύμωμα. Λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τα αβγά και το ηλιέλαιο. Χτυπάμε το μείγμα να ομοιογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα μερικές κουταλιές αλεύρι ώστε για να γίνει αραιός χυλός (όπως στους λουκουμάδες). Αδειάζουμε περίπου το 1/3 του μείγματος σε ένα άλλο μπολ.Στο μείγμα με την λιγότερη ποσότητα προσθέτουμε 2 κ.σ. κακάο. Ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθεί το κακάο καλά. Προσθέτουμε αλεύρι και αναδιπλώνουμε τη ζύμη για να το απορροφά. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη απαλή και να μην κολλάει στα χέρια. Δεν χρειάζεται να επιμείνουμε στο ζύμωμα, αρκεί να απορροφηθεί το αλεύρι. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη με το κακάο να ξεκουραστεί. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε αφράτη ζύμη και με το άλλο μείγμα με την μόνη διαφορά ότι εδώ δεν ρίχνουμε κακάο. Το σκεπάζουμε και αυτό με μεμβράνη. Αφήνουμε τις δύο ζύμες να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν σε ζεστό περιβάλλον. Μετά από 1 με μιάμιση ώρα περίπου οι δύο ζύμες είναι έτοιμες για πλάσιμο, ανάλογα βεβαίως με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Βήμα 2ο: Σιρόπι. Βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη λεμονόφλουδα. Από τη στιγμή που θα χοχλάσει το βράζουμε για 10΄ σε εστία μεσαία προς δυνατή ένταση. Σβήνουμε την εστία. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι. Ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο για να σιροπιάσουμε τα ροξάκια μας με το που θα βγουν από το φούρνο!

Τα ροξάκια είναι σαν μικρά σιροπιασμένα τσουρεκάκια.
Open Image Modal
magiacook

Βήμα 3ο: Πλάσιμο. Χωρίζουμε και τις 2 ζύμες σε 4 ισομεγέθη καρβελάκια. Οι ζύμες θα ξεφουσκώσουν, αυτό είναι φυσιολογικό. Τα καρβελάκια της καφέ ζύμης θα είναι πιο μικρά από τα άσπρα αφού είναι λιγότερη αυτή η ζύμη. Μπορούμε να κάνουμε τα ροξάκια μας σε ότι σχέδια θέλουμε. Σημείωση: Ίσως η ζύμη κολλάει στα χέρια μας καθώς την πλάθουμε. Σε αυτή την περίπτωση πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας.

Δείτε εδώ 2 από τα πιο κλασικά και παραδοσιακά σχέδια.

α) Σχέδιο ομόκεντρων κύκλων: Πλάθουμε με τα χέρια μας ή με ένα πλαστήρι ένα καρβελάκι άσπρης ζύμης σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Με καρβελάκι από την καφέ ζύμη πλάθουμε σε κορδόνι μήκους όσο η φαρδιά πλευρά της άσπρης ζύμη. Τοποθετούμε το κορδόνι στην μεγάλη πλευρά της άσπρης ζύμης και ρολάρουμε να τυλιχτεί. Κλείνουμε αλείφοντας την άκρη της άσπρης ζύμης με λίγο νερό. Όσο πιο πολλές φορές ρολάρει το κορδόνι πάνω στην άσπρη ζύμη, το σχέδιο στα ροξάκια θα είναι ομόκεντροι κύκλοι καφέ και άσπρου. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα εάν έχετε ανοίξει την άσπρη ζύμη σε λεπτό και φαρδύ παραλληλόγραμμο σχήμα.

Open Image Modal
magiacook

β) Σχέδιο σπείρας: Πλάθουμε ένα καρβελάκι άσπρης ζύμης σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Το ίδιο κάνουμε και με την καφέ ζύμη. Αυτή θα μας βγει λίγο μικρότερη σε σχέση με το παραλληλόγραμμο της άσπρης ζύμης. Τοποθετούμε την καφέ ζύμη πάνω στην άσπρη. Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ρολό και κλείνουμε αλείφοντας την άκρη της ζύμης με λίγο νερό.

Open Image Modal
magiacook

Κόβουμε τα ρολά σε κομμάτια πάχους 1 με 1μιση εκ. περίπου. Ανάλογα με το πάχος που θα κόψουμε τη ζύμη θα μας βγουν σε αριθμό και μέγεθος τα ροξάκια. Πατάμε απαλά κάθε κομμάτι με την παλάμη μας πάνω στον πάγκο εργασίας και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψί αλειμμένο με λίγο ηλιέλαιο. Τοποθετούμε τα κομμάτια με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Όταν γεμίσουμε το ταψί το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν τα ροξάκια. Αν θέλουμε να τα πασπαλίσουμε με καρύδι πατάμε κάθε ροξάκι πάνω στο τριμμένο καρύδι και μετά το τοποθετούμε στο ταψί.

Open Image Modal
magiacook
Τα ροξάκια είναι σαν τα τσουρέκια. Φουσκώνουν 2 φορές. Την πρώτη φορά περιμένουμε να φουσκώσει όλη η ζύμη και τη δεύτερη εφόσον τα έχουμε πλάσει.

Βήμα 4ο: Ψήσιμο – Μέλωμα. Μετά από ένα τέταρτο περίπου τα ροξάκια έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμα για ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις στην κάτω θέση του φούρνου μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Προσοχή μην τα παραψήσετε γιατί σκληραίνουν. Περιχύνουμε αμέσως με χλιαρό σιρόπι. Το ρίχνουμε προσεκτικά πάνω στα ροξάκια, τόσο όσο να τα σκεπάσει. Το απορροφούν σχεδόν αμέσως. Τα αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσουν καλά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σκεύος και τα διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου για αρκετές μέρες.

Open Image Modal
magiacook

Τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου αλλά εγώ τα προτιμώ κρύα. Είναι υπέροχα, δροσερά, ζουμερά και λαχταριστά!

Καλή σας επιτυχία!!!!!

Αναδημοσίευση από magiacook.gr