Η κετογονική δίαιτα ίσως σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λέει νέα έρευνα

Η μελέτη παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.
A young woman was measuring her waist
Longhua Liao via Getty Images
A young woman was measuring her waist

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες κι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως η κετογονική δίαιτα, μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως φραγμένες αρτηρίες, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL – ή «κακής» χοληστερόλης – και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ. Ιουλία Λάταν της Κλινικής Πρόληψης του Προγράμματος Healthy Heart, του Νοσοκομείου St. Paul’s και του Κέντρου Καινοτομίας Καρδιάς Πνεύμονα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

«Αυτή η μελέτη προσφέρει μια σημαντική συμβολή στην επιστημονική βιβλιογραφία και υποδηλώνει ότι οι βλάβες υπερτερούν των οφελών», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Stanford Prevention Research Center, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές για την κετογονική δίαιτα. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (δίαιτα LCHF) ως το 45% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που προέρχονται από λίπος και το 25% από υδατάνθρακες. Η μελέτη παρουσιάστηκε την Κυριακή στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

«Το σκεπτικό της μελέτης προήλθε από το γεγονός ότι βλέπαμε ασθενείς στην κλινική μας για την καρδιαγγειακή πρόληψη με σοβαρή υπερχοληστερολαιμία να ακολουθούν αυτή τη δίαιτα», είπε ο Λάταν κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης.

Η υπερχοληστερολαιμία, ή υψηλή χοληστερόλη, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων. «Αυτό μας οδήγησε να αναρωτηθούμε για τη σχέση μεταξύ της δίατας χαμηλών υδατανθράκων κι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, των επιπέδων λιπιδίων και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες 305 ατόμων που ακολουθούσαν δίαιτα LCHF (λιγότεροι υδατάνθρακες - περισσότερο λίπος) με περίπου 1.200 άτομα που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου UK Biobank, η οποία παρακολουθούσε τους ανθρώπους για τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Μετά από κατά μέσο όρο 11,8 χρόνια παρακολούθησης – και μετά από ρυθμίσεις ως προς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα – τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα LCHF είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πολλών σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως μπλοκάρισμα στις αρτηρίες που έπρεπε να λειτουργήσουν με διαδικασίες stenting, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και περιφερική αρτηριακή νόσο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι η μελέτη τους «μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της (συγκεκριμένης) διατροφής κι ενός αυξημένου κινδύνου για σοβαρά καρδιακά συμβάντα, όχι μια αιτιώδη σχέση», επειδή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, αλλά τα ευρήματά τους θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω μελέτης, «ειδικά όταν περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς αναφέρει ότι ακολουθεί κετογονική δίαιτα»

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες –το 73%– ήταν γυναίκες, κάτι που σύμφωνα με τον Λάταν είναι «πολύ ενδιαφέρον να το εντοπίσει κανείς, αλλά υποστηρίζει επίσης τη διαθέσιμη βιβλιογραφία ότι οι γυναίκες γενικά τείνουν να ακολουθούν περισσότερα διατροφικά πρότυπα και τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους».

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχαν ομάδες που δεν βλάπτονταν ακολουθώντας μια δίαιτα LCHF, ο ίδιος ανέφερε το πόσο καιρό ακολουθούν οι άνθρωποι δίαιτα κι αν χάνουν βάρος ή όχι «μπορεί να παίξει ρόλο σε οποιαδήποτε αύξηση της ”κακής” χοληστερόλης LDL».

«Αυτό που έχει σημασία να θυμόμαστε είναι ότι κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά. Και έτσι, υπάρχει πραγματικά μια μεταβλητότητα μεταξύ των ατόμων...»

Ο δρ Ντέιβιντ Κατς, ειδικός στην ιατρική του lifestyle που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι «υπάρχουν διάφοροι τρόποι να συνδυάσει κανείς μια δίαιτα LCHF και είναι πολύ απίθανο να έχουν όλοι τα ίδια αποτελέσματα ως προς την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων κι άλλων προβλημάτων υγείας». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «το ότι μια δίαιτα LCHF σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτή τη μελέτη, αποτελεί πραγματικότητα για όσους υιοθετούν τέτοιες δίαιτες μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα».

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η κετογονική δίαιτα, η οποία απαγορεύει τους υδατάνθρακες για να κάνει το σώμα να καίει λίπος, απαγορεύει επίσης υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, φασόλια και όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Στη συγκεκριμένη δίαιτα περιορίζουμε την πρόσληψη υδατανθράκων μόνο σε 20 έως 50 την ημέρα – όσο λιγότεροι , τόσο το καλύτερο. Για να μιλήσουμε στην πράξη, μια μέτρια μπανάνα ή μήλο έχει περίπου 27 υδατάνθρακες - το όριο της ημέρας

ΠΗΓΗ: cnn.com

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση