Έξι αγενέστατα σχόλια που δεν πρέπει να κάνουμε σε κάποιον με τον οποίο γευματίζουμε παρέα

Και πώς απαντάμε αν κάποιος άλλος τα κάνει σε εμάς.
Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνάει κάποιος άλλος και γιατί τρώει ό,τι τρώει
Getty Images
Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνάει κάποιος άλλος και γιατί τρώει ό,τι τρώει

Δυστυχώς, η συνήθεια του σχολιασμού γύρω από το τι τρώνε οι άλλοι είναι κοινή, εξηγεί η Χίδερ Μπέικερ, κοινωνική λειτουργός και ιδρύτρια του Prosperity Eating Disorders and Wellness Center, στη Βιρτζίνια.

«Kαμιά φορά είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουμε μια σύνδεση κάποιον άλλο. Το φαγητό είναι κάτι που μας φέρνει κοντά. Επομένως, είναι φυσικό να έχουμε την επιθυμία και την τάση να το σχολιάσουμε», επισημαίνει η ειδικός.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές, μας προειδοποιεί η Μπέικερ.

«Τα σχόλια για το φαγητό μπορεί να είναι προσβλητικά για κάποιον που υποφέρει από διατροφική διαταραχή ή που έχει άγχος όταν τρώει παρέα με άλλους», αναλύει η ειδικός.

Oι παρατηρήσεις μας, ακόμα κι αν είναι καλοπροαίρετες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κάνουν μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ότι κρίνονται. Επομένως, καλύτερα να αποφεύγουμε να σχολιάζουμε τι τρώνε οι άλλοι.

Και δηλαδή να μην μιλάμε καθόλου για το φαγητό;

Όχι! Μπορούμε να μιλήσουμε για το γεύμα. Απλώς έχει σημασία να αποφύγουμε τις δηλώσεις «φωτιά», που μας κάνουν να φαινόμαστε αγενείς και αδιάκριτοι.

«Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνάει κάποιος άλλος και γιατί τρώει ό,τι τρώει», τονίζει στην HuffPost η Μπρίτνεϊ Λορό, επικεφαλής θεραπεύτρια στην πλατφόρμα διατροφικών διαταραχών Equip.

Κάποιος μπορεί για παράδειγμα να αντιμετωπίζει ή να αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή και τότε, η παρατήρηση περί του πόσο υγιεινά τρώει, θα μπορούσε να θεωρηθεί από έπαινος έως κατακραυγή.

Ορισμένοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα υγείας, που απαιτεί συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, όπως η αποχή από τη γλουτένη ή τη λακτόζη, προτείνει η διαιτολόγος Μελίσα Πρέστον.

Η ουσία σύμφωνα με την Μπέικερ είναι ότι: «Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα ερμηνεύσει κάποιος ένα σχόλιο μας για το φαγητό του, ακόμα κι αν είχαμε τις καλύτερες προθέσεις».

Ποτέ δεν σχολιάζουμε πώς το φαγητό θα επηρεάσει το σώμα κάποιου, όπως η αύξηση ή η απώλεια βάρους.
Tetra Images via Getty Images
Ποτέ δεν σχολιάζουμε πώς το φαγητό θα επηρεάσει το σώμα κάποιου, όπως η αύξηση ή η απώλεια βάρους.

Ποια είναι όμως τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να πούμε σε κάποιον που τρώει μαζί μας;

1. «Δεν θα έτρωγα ποτέ αυτό που τρως»

«Το να επισημάνουμε πώς αποφεύγουμε να φάμε κάτι που υπάρχει στο πιάτο κάποιου/ας, για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούσε να τον/την κάνει να ντρέπεται», εξηγεί η Πρέστον.

Επίσης, ενισχύει την κουλτούρα του αναταγωνισμού και φαίνεται σαν να συγκρίνουμε το σώμα μας με το σώμα των άλλων. Ειδικά αν πούμε κάτι του στυλ «Δεν θα μπορούσα ποτέ να φάω τόση ζάχαρη, γιατί θα έπαιρνα βάρος κατευθείαν».

2. «Αλήθεια θα το φας όλο αυτό;»

Δηλώσεις όπως αυτή ίσως κάνουν κάποιον να αισθανθεί ότι τον κρίνουμε για τις διατροφικές του επιλογές και τις ποσότητες που καταναλώνει.

3. «Έχεις ”παίξει” υγιεινά σήμερα»

«Αποφεύγουμε την επισήμανση των τροφίμων ως «καλά» και «κακά» ή ως «υγιεινά» και «ανθυγιεινά», μας συμβουλεύει η Λορό. Μια τέτοια συμπεριφορά, θα μπορούσε να δημιουργήσει αίσθημα ντροπής στο άτομο που γευματίζει μαζί μας.

Άλλωστε, σε μια ισορροπημένη διατροφή υπάρχει χώρος για όλα τα τρόφιμα. Αρκεί να τηρείται το μέτρο και να μην υπάρχει στη μέση κάποια αλλεργία.

4. «Κάνεις δίαιτα;»

«Ποτέ δεν σχολιάζουμε ότι το φαγητό θα επηρεάσει το σώμα κάποιου, όπως η αύξηση ή η απώλεια βάρους», μας προτρέπει η Πρέστον.

«Συν τοις άλλοις, αποφεύγουμε να μιλάμε αρνητικά για τη δική μας εμφάνιση σε σχέση με αυτά που τρώμε παρουσία άλλων», προσθέτει η Λορό.

5. «Δείχνεις υγιής με αυτά που τρως»

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κομπλιμέντο. Ωστόσο, η Μπέικερ επισημαίνει τον κίνδυνο να παρερμηνευτεί από κάποιον με διατροφική διαταραχή ως υπονοούμενο ότι πήρε βάρος. Κι αυτό μπορεί να εγκαινιάσει έναν φαύλο κύκλο.

«Αν θέλουμε να πούμε μια καλή κουβέντα, μπορούμε κάλλιστα να σχολιάσουμε τις πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου που έχουμε απέναντί μας», μας συμβουλεύει η Λορό.

6. «Αυτό που τρως φαίνεται νόστιμο»

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα τέτοιο σχόλιο μπορεί να είναι αβλαβές. Αλλά η Πρέστον προειδοποιεί ότι μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε ανάρρωση από διατροφικές διαταραχές, δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή στα γεύματά τους.

«Το να πούμε σε κάποιον ότι το φαγητό του φαίνεται λαχταριστό, μπορεί να γίνει αντιληπτό ως σχόλιο ότι βάζει τη γεύση πάνω από τη θρεπτική αξία», εξηγεί η σύμβουλος.

Πώς θα ανταποκριθούμε στα σχόλια των άλλων γύρω από τη διατροφή μας

Εάν και εμείς ακούμε συχνά αρνητικά ή αδιάκριτα σχόλια για τα σνακ μας και μας ενοχλούν, θα πρέπει να αναπτύξουμε μια στρατηγική αντιμετώπισης. Φυσικά, η μέθοδός μας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σχέση που διατηρούμε με το κάθε άτομο και το πόσο άνετα νιώθουμε να απαντήσουμε στις παρατηρήσεις του κατά μέτωπο.

Πρώτα από όλα αποφεύγουμε να συμφωνήσουμε με τον σχολιαστή ή να συζητήσουμε εάν όντως πρέπει να τρώμε αυτά που έχουμε επιλέξει ή όχι. Η αλλαγή του θέματος είναι η καλύτερη στρατηγική.

Aν πάλι κάποιος μας πει «Αυτό που τρως φαίνεται πολύ υγιεινό», δεν έχουμε παρά να πούμε «Και έχει και πολύ ωραία γεύση», προτείνει η Πρέστον. Αυτό αφαιρεί την προσοχή από την πτυχή της υγείας και μια τέτοια ανακατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει, όταν κάποιος αναφέρει κάτι που δεν θέλουμε να συζητήσουμε. Ομοίως και το να ρωτήσουμε κάτι εντελώς άσχετο, όπως το πώς φάνηκε στον συνομιλητή μας το νέο άλμπουμ της Beyoncé.

Τέλος, εάν αισθανόμαστε άνετα με το να είμαστε άμεσοι, βάζουμε τα όριά μας και εξηγούμε ότι δεν θέλουμε να μιλήσουμε για το διατροφικό μας πλάνο ή τις διακυμάνσεις του βάρους μας.