Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχάρι με λαχανικά και κρασί στην κατσαρόλα

Και σαρλότ κακάο με ρούμι και καφέ.
"""Morgans, Gareth""" via Getty Images

Μια εξαιρετική συνταγή με λαχανικά και κρέας θα απολαύσουμε στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε μοσχαρίσια σπάλα στην κατσαρόλα, που θα την αλευρώσουμε πρώτα, μαζί με αγαπημένα λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια, σελινόριζα και γλυκοπατάτες. Όλα τα υλικά μας θα τσιγαριστούν και στην συνέχεια θα τα σβήσουμε με μπόλικο κόκκινο κρασί.

Για γλυκό θα βγάλουμε μια απίθανη σαρλότ κακάο με ρούμι και καφέ.

Καλή όρεξη

Μοσχάρι με λαχανικά και κρασί στην κατσαρόλα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, σε κύβους 4 εκ.

2 κρεμμύδια ξερά

4 καρότα, σε κύβους 2 εκ.

200 γρ. σελινόριζα, σε κύβους 2 εκ.

2 γλυκοπατάτες, κομμένες κυδωνάτες

750 ml κόκκινο κρασί, ξηρό

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις γλυκοπατάτες και τη σελινόριζα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, αφήνουμε 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν τα υγρά και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Σκεπάζουμε το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο τεύχος #199» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.

Σαρλότ κακάο με ρούμι και καφέ

"""FLEURENT, CHRISTINE""" VIA GETTY IMAGES

Μερίδες: 10-12

Υλικά

140 γρ. μαύρο ρούμι

140 γρ. κακάο κοσκινισμένο

50 γρ. ηλιέλαιο

10 γρ. Nescafé

1 πρέζα αλάτι

9 κρόκοι αυγών + ασπράδ

280 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

85 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρρευστη μορφή

4 φύλλα ζελατίνας μουσκεμένα σε κρύο νερό

12-15 μπισκότα σαβουαγιάρ

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους με τα 200γρ. από την ζάχαρη σε μπεν-μαρί. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι, το κακάο, τον καφέ, το ηλιέλαιο και το αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας που έχουμε λιώσει μέσα σε λίγο κρύο νερό. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη.

Σε μια φόρμα τοποθετούμε τα σαβουαγιάρ, προσθέτουμε την μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να βαπτίσουμε τα σαβουαγιάρ σε χλιαρό γάλα.

Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 μέρες.

Αναδημοσίευση απότο βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.