Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα στην Αφρική

Η άμεση ανάγκη της Ευρώπης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς αντικατάσταση της ρωσικής προμήθειας, γεννά νέες προοπτικές.
Akintunde Akinleye via REUTERS

Η άμεση ανάγκη της Ευρώπης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει την ρωσική προμήθεια, αναζωογονεί το ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα στην Αφρική. Πρόκειται για επενδύσεις, που στο παρελθόν αποκλείστηκαν λόγω κόστους και ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας και Αφρικανούς αξιωματούχους.

Οι εταιρείες ενέργειας εξετάζουν έργα συνολικής αξίας εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Μαύρη Ήπειρο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που βασίζονται σε εκτιμήσεις δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών.

Οι αφρικανικές χώρες όπως η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Μοζαμβίκη και η Τανζανία, που επί του παράγουν από ελάχιστες έως μηδενικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενδέχεται να δουν δισεκατομμύρια ενεργειακές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Μόνο η Ναμίμπια θα μπορούσε να παρέχει περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με αδημοσίευτες εκτιμήσεις δύο συμβούλων του κλάδου.

Η Αφρική στο σύνολό της θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως και το ένα πέμπτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2030, με βάση τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ). Ο εποπτικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, ανέφερε ότι έως τότε θα μπορούσαν να ρέουν στην Ευρώπη τριάντα δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα αφρικανικού φυσικού αερίου ετησίως.

«Καθώς ο κόσμος επιδιώκει να αντικαταστήσει τους όγκους ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτή τη στιγμή η βιομηχανία επικεντρώνεται στα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η Αφρική», δηλώνει ο Γκιλ Χολζμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής Eco Atlantic Oil & Gas, η οποία έχει εξασφαλίσει δικαιώματα σε σχεδόν 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ναμίμπια. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε ρεκόρ σαράντα ετών σε ορισμένες χώρες.

Οι επενδύσεις στην αφρικανική ενέργεια δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2014. Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί χάρις στην πανδημία, ωστόσο προβλέπεται να υποχωρήσει στα τέλη της δεκαετίας του 2020.

«Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και οφείλουμε να βρούμε λύσεις, προκειμένου να αναπληρώσουμε την απώλεια ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξή του στο Reuters τον Ιούνιο.

Οι εταιρείες και οι χώρες που προσβλέπουν σε επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αφρική, γνωρίζουν ότι τα έργα απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα, έτσι ώστε να επωφεληθούν από τα ανεκμετάλλευτα αποθέματα, προτού η παγκόσμια μετάβαση στην τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα καταστήσει μη βιώσιμα πολλά έργα ορυκτών καυσίμων.

Τον περασμένο μήνα, η Τανζανία υπέγραψε συμφωνία για υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τον νορβηγικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Equinor και την αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή Shell, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού εξαγωγών, ύψους τριάντα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πάτρικ Πουγιάν, Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies, δήλωσε σε επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, τον Ιανουάριο, ότι εάν αυξηθεί η ασφάλεια, η εταιρεία φέτος στοχεύει να επανεκκινήσει ένα έργο LNG ύψους είκοσι δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διακόπηκε εξαιτίας του πολέμου.

«Πλέον η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, ώστε επιτρέπει τις προσπάθειες προώθησης τέτοιων έργων. Σαφώς μας φίνεται μια ευκαιρία να τα ενισχύσουμε», τονίζει ο Γοντσάλο Φαλκά, δικηγόρος στην παγκόσμιας δικηγορική εταιρεία Mayer Brown, σύμβουλος εταιρειών στον κλάδο της αφρικανικής ενέργειςο. Η Μάγκυ Σίνο, επίτροπος πετρελαίου στο Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας δήλωσε στο Reuters ότι ο χρόνος που μένει για την δημιουργία έργων στην Αφρική, είναι ελάχιστος, καθώς πλησιάζει η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ωστόσο η ευρωπαϊκή «δίψα» για φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα συμβάλει στην ώθηση της αφρικανικής παραγωγής στο ανώτατο όριο, των σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

«Η Αφρική βρίσκεται μπροστά από μια τεράστια ευκαιρία. Μετά την πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία, το παγκόσμιο πλαίσιο των ενεργειακών αγορών και της προσφοράς άλλαξε ριζικά», δήλωσε ο υπεύθυνως ερευνών της Eni στην Africa Energies, Λούκα Μπερτέλι.

Ο κορυφαίος ευρωπαϊκός εισαγωγέας φυσικού αερίου, η Γερμανία, ενέτεινε τις προσπάθειες να προσφέρει στη Σενεγάλη βοήθεια για την αξιοποίηση των τεράστιων πόρων φυσικού αερίου, αν και δεν προέκυψε συμφωνία για κανένα συγκεκριμένο έργο.

« Η κύρια δυνατότητα που δίνεται στη Γερμανία και την Ευρώπη ευρύτερα, είναι να αγοράσουν το αέριο μας», δηλώνει ο Αμπντ Εσελάμ Ουντ Μοχάμεντ Σαλάχ, από το υπουργείο πετρελαίου, ορυχείων και ενέργειας της Μαυριτανίας.
«Χαιρετίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον από τις ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες, για την ανάπτυξη των πόρων μας, κάτι που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Reuters.

Δημοφιλή