Παραφάγαμε σε γιορτινό τραπέζι; Οκτώ μαγικά tips για άμεση ανακούφιση από τη βαρυστομαχιά

Επειδή ξεφύγαμε σε ένα γεύμα, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Οι επόμενες κινήσεις είναι που μετράνε.
Studio4 via Getty Images

Όταν τρώμε υπερβολικά, κάτι που μπορεί να μας συμβεί μία στις τόσες, ίσως αισθανθούμε φουσκωμένοι και κάπως «νωθροί». Ορισμένοι μάλιστα ερχόμαστε αντιμέτωποι και με συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες. Όλα αυτά τα συμπτώματα απειλούν να χαλάσουν την υπόλοιπη μέρα μας.

Εάν ακόμα και μετά από ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι, επιθυμούμε να αισθανθούμε και πάλι ανάλαφροι, ευδιάθετοι και δραστήριοι, οι διαιτολόγοι έχουν για εμάς οκτώ πολύτιμα tips. Ας τα δοκιμάσουμε και δεν θα χάσουμε.

1. Στα επόμενα γεύματα εστιάζουμε στις φυτικές ίνες

Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή στομαχικές ενοχλήσεις. Ειδικά εάν αυτά τα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του εντέρου και υπόσχονται να μειώσουν το αίσθημα φουσκώματος. Για να ενσωματώσουμε περισσότερες φυτικές ίνες στο πλάνο μας, την επόμενη ημέρα δοκιμάζουμε να ξεκινήσουμε με ένα μπολ κρέμας βρώμης ή ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως με αβοκάντο.

2. Επενδύουμε στα λαχανικά

H κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά σίγουρα θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά εξουδετερώνουν τις τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μετά την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων, λιπαρών και υψηλής επεξεργασίας τροφίμων.

3. Ξεκινάμε την επόμενη ημέρα με ένα ισορροπημένο πρωινό

Την πρωί μετά την υπερκατανάλωση τροφής, ξεκινάμε με ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, για να ρυθμίσουμε το σάκχαρο στο αίμα στα σωστά επίπεδα. Δύο βραστά αυγά, μια κρέμα βρώμης ή ένα το τοστ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και μια κουταλιά γιαουρτιού είναι ορισμένες εξαιρετικές επιλογές, που θα μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε καλύτερα όλη την ημέρα.

4. Tην επόμενη μέρα δεν πέφτουμε με τα μούτρα στα φαγώσιμα που έχουν περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι

Ορισμένοι τρελαινόμαστε να φτιάχνουμε σάντουιτς και γενικότερα, να βασίζουμε το μενού της επόμενης μέρας στα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού. Ωστόσο, καλύτερα να κάνουμε ένα διάλειμμα την ημέρα που ακολουθεί. Τουλάχιστον αν θέλουμε να ανακουφιστούμε από το φούσκωμα.

5. Περιορίζουμε το αλκοόλ

Για όσους αγαπάμε το κρασί, τη μπύρα ή ένα γευστικό κοκτέιλ, αν ανησυχούμε ότι το παρακάναμε με το φαγητό στο γιορτινό τραπέζι, καλύτερα να μην το ρίξουμε έξω και με το ποτό.

Επομένως, όσο δελεαστικό κι αν μας φαίνεται ακόμη ένα ποτηράκι κρασί ή ένα λικέρ μετά το γεύμα, το αλκοόλ προσθέτει στην εξίσωση ακόμα περισσότερες θερμίδες, ενώ μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα πιο φουσκωμένοι.

6. Μετά από το «αμαρτωλό» γεύμα κάνουμε μια βόλτα με τα πόδια

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, προκειμένου να νιώσουμε πιο άμεση ανακούφιση, είναι να πάμε μια βόλτα.

Ο περίπατος θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε το μυαλό μας, ενώ αν ιδρώσουμε, ο οργανισμός θα εκκρίνει τις περιττές χημικές ουσίες και μικρές ποσότητες αλάτων, καίγοντας παράλληλα μερικές επιπλέον θερμίδες και βοηθώντας μας να «περιορίσουμε τη ζημία».

7. Mένουμε συνεπείς στο πρόγραμμα της γυμναστικής μας

Ακόμα και στις διακοπές οι διαιτολόγοι συνιστούν να τηρούμε τη ρουτίνα της προπόνησής μας. Και αν το γυμναστήριο μας κλείνει για τις γιορτές, λίγο πρωινό τζόγκινγκ ή περπάτημα και μερικές διατάσεις ή ασκήσεις με το βάρος μας στο σπίτι, αποτελούν σίγουρα καλύτερη εναλλακτική από το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα.

8. Μένουμε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μας κάνει να αισθανόμαστε φουσκωμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παραμένουμε ενυδατωμένοι τόσο πριν, όσο και μετά από ένα βαρύ και χορταστικό γεύμα.

Εκτός από το άφθονο νερό, στην ενυδάτωσή μας θα συμβάλουν και ροφήματα όπως το νερό με μηλόξυδο, το νερό με λεμόνι ή το νερό με τζίντζερ και πορτοκάλι ή κράνμπερι.

(Με πληροφορίες από eatthis).