Πώς να οργανώσουμε την τέλεια βραδιά στο σπίτι

Η απόλυτη βραδινή «έξοδος» είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούμε, αυτό που μαγειρεύουμε, ένα ποτήρι κρασί που πίνουμε, κι οι στιγμές χαράς που μοιραζόμαστε.
.
.

Ας το παραδεχτούμε λοιπόν. Η νέα τάση διασκέδασης αυτή την εποχή έχει όνομα και λέγεται ”βγαίνουμε στο σπίτι”.

Τώρα μάλιστα που νυχτώνει νωρίτερα και με την αλλαγή της ώρας προ των πυλών, η άνεση του σπιτιού μας φαντάζει ως μια εξαιρετική επιλογή. Δεν χρειάζεται καμία κράτηση εκ των προτέρων σε κάποιο εστιατόριο, δεν μπλέκουμε στην κίνηση των δρόμων, αποφεύγουμε την ταλαιπωρία στο παρκάρισμα και αν θέλουμε πιο πριβέ στιγμές ή νιώθουμε τα μάτια μας να κλείνουν, το κρεβάτι μας βρίσκεται σε απόσταση βολής.

Και φυσικά η απόλυτη βραδινή ”έξοδος” δεν είναι μόνο Netflix και άραγμα στον καναπέ. Η απόλυτη βραδινή ”έξοδος” είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούμε, κάτι που μαγειρεύουμε, ένα ξεχωριστό κοκτέιλ, οι στιγμές χαράς που μοιραζόμαστε.

Η ατμόσφαιρα

Ας πάρουμε για παράδειγμα του φίλους μας τους Νορβηγούς και ας μυηθούμε στον τρόπο που απολαμβάνουν τον χειμώνα αφομιώνοντας το περίφημο “hyge” ή αλλιώς Χού-γκα.

Με άλλα λόγια η χαρά της άνεσης.

Αγκαλιά μπροστά στο τζάκι, διάβασμα υπό το φως των κεριών, φαγητό, σκεπασμένοι με την κουβέρτα απολαμβάνοντας ένα κονιάκ.

Οπότε, χαμηλός φωτισμός, τζάκι, κεριά και πολλές άνετες κουβέρτες.

Η μουσική

Μπορούμε να ταξιδέψουμε ως την Ιταλία, με μουσική του Ένιο Μορικόνε, και τα τραγούδια του από ταινίες όπως «Σινεμά ο Παράδεισος» ή να αφήσουμε την άλλη μεριά του Ατλαντικού να μας κάνει παρέα με τον Ότις Ρέντινγκ και τον Τόνι Μπένετ.

Φαγητό και ποτό

Γιατί να μην ξεκινήσουμε με ένα κοκτέιλ πριν το φαγητό, μόνο που θέλουμε κάτι ευκολόπιοτο και απλό με το αλκοόλ στην ουσία να παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Άλλωστε έχουμε όλο το βράδυ μπροστά μας. “The night is young”.

Και ας περάσουμε στο φαγητό. Όχι βαριές γεύσεις. Θέλουμε τον συνδυασμό τρώμε χωρίς να χορτάσουμε. Κάτι ελαφρύ, που δεν θα μας κάνει να κουτουλάμε από την νύστα μόλις βάλουμε την τελευταία μπουκιά στο στόμα μας. Μία ιδέα είναι ένα μεγάλο ξύλο κοπής αν έχουμε, με αλλαντικά, τυριά και κάτι από φρούτο. Ταιριάζει απόλυτα. Αν όχι, μία ισπανική βραδιά με τάπας διαφορετικά πάμε σε κάτι πιο κλασσικό όπως ένα ζυμαρικό. Άλλωστε, πάντα υπάρχει χώρος για μια μακαρονάδα.

Όσο για το κρασί που θα μας συντροφεύσει, διαλέγουμε κάτι που να αναδεικνύει την γεύση του πιάτου που επιλέξαμε. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θέλουμε να μας οδηγήσει στην αγκαλιά του Μορφέα πριν την ώρα μας. Η περίσταση επιτάσσει ένα κρασί με ωραίο απαλό άρωμα περισσότερο για να παίζουμε μαζί του στο ποτήρι, να το μυρίζουμε και να βρέχουμε τα χείλη μας.

Για γλυκό τώρα. Εδώ θέλει προσοχή. Μην ξεχνάμε πως ο συνδυασμός ζάχαρης με αλκοόλ αποτελεί τον ”δούρειο ίππο” της απότομης ολοκλήρωσης μια βραδιάς που αλλιώς την είχαμε κατά νου. Κοινώς καληνύχτα.

Επομένως ή το αποφεύγουμε εντελώς ή διαλέγουμε κάτι έτσι για την γεύση. Λίγο σορμπέ η κάτι σε γρανίτα αν και το φρουτάκι, κακά τα ψέματα, είναι η σίγουρη . Ιδίως αν το κρασί ρέει.

Ο επίλογος

Εδώ έχουμε τις εξής επιλογές. Αν έχουμε καλέσει φίλους, σημειωτέον όχι πάνω από εννέα άτομα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μία ξερή για παράδειγμα είναι η συνταγή για μία βραδιά με γέλιο.

Αν πάλι είμαστε τα δυο μας και θέλουμε απλά να μας αγκαλιάσουν οι μαλακές μας κουβέρτες και να χαλαρώσουμε, θα μας πρότεινα παλιές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που αγαπάμε, διαφορετικά ας αφήσουμε την μουσική να μας δείξει τον δρόμο που θα μας γοητεύσει.