chat icon

Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα. Το κόκκινο κρέας εμφανίζεται καθ′ όλα υγιεινό σε μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία κόκκινου κρέατος.

Κάτι τέτοιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι μελέτες που συνδέονται με τη βιομηχανία, μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κατανοούμε αλλά και παρεξηγούμε αντίστοιχα, τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά που τρώμε. 

Advertisement
Advertisement

Ο Μικέλ Λόπεθ Μορένο, ερευνητής του Πανεπιστημίου Francisco de Vitoria στην Ισπανία, επικεφαλής της νέας ανάλυσης, δηλώνει πως η έρευνα ήθελε να διαπιστώσει εάν γίνεται το ίδιο και τα μη επεξεργασμένα κρέατα. 

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, έχουν συνδεθεί σταθερά με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επισημαίνει, αλλά τα στοιχεία για τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, όπως οι μπριζόλες και τα χοιρινά παϊδάκια, είναι «πολύ πιο σύνθετα».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deka-trofes-poe-leitoeryoen-opos-to-ozempic_gr_682deda1e4b0627160e80952

Τα ευρήματα της νέας μελέτη

Ο δρ. Μορένο και η ομάδα του ανέλυσαν 44 κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1980 και 2023. Οι μελέτες εξέτασαν πώς η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των συμμετεχόντων να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταξύ άλλων μετρώντας τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και τριγλυκεριδίων.

Οι 44 μελέτες, οι μισές από τις οποίες διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιελάμβαναν ενήλικες που έτρωγαν είτε μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είτε βρίσκονταν σε μία παρόμοια δίαιτα για μερικές εβδομάδες ή και μήνες.

Σε μερικές μελέτες συμμετείχαν υγιείς ενήλικες, ενώ άλλες αφορούσαν άτομα τα οποία ήταν εκτεθειμένα στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-den-prepei-na-trome-perissotero-apo-ena-karoto-ten-emera_gr_682de626e4b0627160e801f6

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 44 μελέτες που ανέλυσαν οι επιστήμονες, οι 29 έλαβαν χρηματοδότηση από βιομηχανικές ομάδες οι οποίες σχετίζονται με το κόκκινο κρέας. 

Ο δρ. Μορένο και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι μελέτες με χρηματοδότηση από τη βιομηχανία κόκκινου κρέατος είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ευνοϊκά ή ουδέτερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα μετά την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Advertisement

Οι καταναλωτές που μπερδεύουν

«Όταν ο μέσος άνθρωπος βλέπει ένα πλήθος δοκιμών οι οποίες έχουν το ίδιο αντικείμενο μελέτης με διαφορετικά αποτελέσματα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρει τι να πιστέψει», τονίζει η Ντέιρντρε Τομπάιας, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η νέα ανασκόπηση έδειξε ότι, στο σύνολό τους, οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία για το κόκκινο κρέας παρέλειψαν να συγκρίνουν το κόκκινο κρέας με όλο το φάσμα των τροφίμων που μπορεί να καταναλώνουμε, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που γνωρίζουμε ότι κάνουν καλό στην καρδιά, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το τόφου, οι ξηροί καρποί ή τα όσπρια.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nees-meletes-isos-to-payoto-diatarassei-semantika-ten-eyeia-toe-enteroe_gr_682c5632e4b0f527e57b0122

Advertisement

Αντ′ αυτού, πολλές από τις μελέτες συνέκριναν το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με άλλα είδη ζωικής πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι, ή με υδατάνθρακες όπως τα κουλούρια, τα ζυμαρικά ή το ρύζι.

Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από ανεξάρτητους φορείς συνέκριναν το κόκκινο κρέας με «όλο το φάσμα» διαφορετικών διατροφών, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων κρέατος, δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών τροφίμων που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως τα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει μια πληρέστερη εικόνα επί του θέματος. 

«Όταν ένας όμιλος της βιομηχανίας τροφίμων πληρώνει για μία έρευνα, ο στόχος είναι συχνά να προωθήσει και να πουλήσει περισσότερα από τα προϊόντα του», δηλώνει δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής, επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Advertisement

Όταν οι όμιλοι της βιομηχανίας τροφίμων πληρώνουν για τη διατροφική έρευνα, αυτό μπορεί να κάνει μεγάλο καλό στην προώθηση του προϊόντος τους, αλλά όχι για την επιστήμη.

Advertisement

Με πληροφορίες από The New York Times