"Απόβαση" νεαρών Ευρωπαίων του Βορρά στην Μάλαγα. Πώς μετατρέπεται σε πατρίδα των ψηφιακών νομάδων

Οι πολιτικές για να αναδειχθεί σε σύγχρονο τεχνολογικό κόμβο, να προσελκύσει νέα ταλέντα από το εξωτερικό και να μην είναι πια μόνο ένας εξωτικός, τουριστικός προορισμός.
|
Open Image Modal
Ricardo Mendoza Garbayo via Getty Images

Η ισπανική πόλη της Μάλαγα και τα περίχωρά της στην Κόστα ντελ Σολ καταγράφουν αύξηση στον αριθμό νέων ανθρώπων που μετακομίζουν εκεί από την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς ο τρόπος ζωής και οι εργασιακές συνήθειες αλλάζουν μετά την πανδημία κορονοϊού.

Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία δύο εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιριών σπιτιών στην Ισπανία.

Η Aedas Homes αναφέρει ότι οι πωλήσεις της σε ξένους στην Κόστα ντελ Σολ διπλασιάστηκαν πέρυσι, από 124 μονάδες που πωλήθηκαν το 2021 σε 248 το 2022, ενώ η Neinor Homes SA υποστηρίζει ότι περίπου το 40% των νέων που προχωρούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στην πόλη είναι πλέον αλλοδαποί.

Κάτι ανάλογα δεν συμβαίνει πουθενά αλλού σε όλη την Ισπανία. 

Οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς αυξήθηκαν κατά 62% από πέρυσι στην περιοχή της Ανδαλουσίας, που περιλαμβάνει τη Μάλαγα, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το Κέντρο Στατιστικής Πληροφόρησης Συμβολαιογράφων.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μάλαγα είπε ότι μια πλατφόρμα που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 για να βοηθήσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, www.malagaworkbay.com, είχε  περισσότερες από 160.000 επισκέψεις μέχρι το τέλος του 2022.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια των lockdowns με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19 το 2020 και πολλές εταιρείες επέτρεψαν αυτή η έκτακτη συνθήκη να μετατραπεί σε μόνιμο εργασιακό μοντέλο, με τους υπαλλήλους να ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να εργάζονται από οπουδήποτε.

Open Image Modal
SOPA Images via Getty Images

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aedas, David Martinez, αναφέρει πως καταγράφεται μια άνοδο στις πωλήσεις σε άτομα από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, χώρες που αισθάνονται πιο κοντά τους τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά επίσης πολλοί αγοραστές είναι Βέλγοι, Γάλλοι, Σκανδιναβοί.

″Δεν νομίζω ότι είναι μόνο ο πόλεμος” λέει στο Reuters. ”Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι μετά την πανδημίας, ξανασκέφτηκαν τη ζωή τους” και προφανώς θέλησαν να την αλλάξουν. 

Τεχνολογικός κόμβος

Η Μάλαγα εργάζεται εδώ και καιρό για να αναδειχθεί σε σύγχρονο τεχνολογικό κόμβο που θα προσεγγίσει νέα ταλέντα από το εξωτερικό ώστε να είναι πλέον ταυτόσημη μόνο με την έλξη που προκαλεί στους τουρίστες για τις παραλίες της και τα γήπεδα του γκολφ.

Η τοπική κυβέρνηση πέρυσι κατάργησε έναν φόρο περιουσίας που υποχρεώνει τους κατοίκους και τους μη κατοίκους να πληρώνουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που διατηρούν στο εξωτερικό.

Η πολιτική αυτή ήδη αποδίδει καρπούς.

Η Alphabet Inc., μητρική της Google, επέλεξε την πόλη ως τοποθεσία για έναν ευρωπαϊκό κόμβο κυβερνοασφάλειας λόγω του αριθμού των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας που εδρεύουν ήδη εκεί, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Η Citigroup ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2022 τα σχέδιά της να ανοίξει έναν κόμβο για τους κατώτερους επενδυτικούς τραπεζίτες  προσφέροντας, όπως είπε, ”μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής με απώτερο στόχο την προσέλκυση νέων ταλέντων”.

Η έλξη που ασκεί η νότια Ευρώπης στους βόρειοερωπαίους  ενισχύθηκε εξαιτίας της πανδημίας και μετά από αυτή  πανδημία, σχολίασε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Neinor Homes, Borja Garcia-Egotexeaga, καθώς οι εταιρείες που αγωνίζονται να κρατήσουν τους καλύτερους υπαλλήλους τους, τούς δίνουν την ελευθερία να εργάζονται από πιο ηλιόλουστες χώρες.

″Οι εταιρείες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εξετάσουν μέτρα όπως η μείωση του μισθού ή καταβολή χαμηλότερων αμοιβών σε όσους θέλουν να εργαστούν εξ αποστάσεως από άλλες χώρες, με αντιστάθμισμα την μεγαλύτερη ελευθερία που θα απολαμβάνει ο εργαζόμενος”.