Απρόσμενη εξέλιξη μετά την πρόσκρουση του διαστημοπλοίου DART στον αστεροειδή Δίμορφο

Τι έδειξαν αναλυτικότερες παρατηρήσεις.
Open Image Modal
.
NASA, ESA, STScI, Jian-Yang Li (PSI); Image Processing: Joseph DePasquale

Δύο ουρές σκόνης που εκλύονται από το σύστημα των αστεροειδών Δίδυμου- Δίμορφου εμφανίζονται σε νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, όπου καταγράφονται οι επιπτώσεις από την πρόσκρουση του διαστημοπλοίου DART στον Δίμορφο.

Το DART έπεσε πάνω στον Δίμορφο, μικρό δορυφόρο του Δίδυμου, στις 26 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας δοκιμής πλανητικής άμυνας με σκοπό τη μεταβολή της τροχιάς του Δίμορφου. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι το DART μείωσε κατά 32 λεπτά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο Δίμορφος για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον Δίδυμο (αρχικά ήταν 11 ώρες και 55 λεπτά).

Επανειλημμένες παρατηρήσεις από το Hubble τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψαν στους ερευνητές να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το πώς εξελίχθηκε το νέφος υλικού που εκτινάχθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Όπως προκύπτει, το υλικό που έχει εκτιναχθεί επεκτεινόταν και γινόταν πιο αχνό καθώς περνούσε ο χρόνος μετά την πρόσκρουση, όπως αναμενόταν. Ωστόσο η δίδυμη/ διπλή ουρά είναι μια απρόσμενη εξέλιξη, αν και είχαν παρατηρηθεί αντίστοιχες «συμπεριφορές» σε κομήτες και άλλους αστεροειδείς.

Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε το Hubble, η δεύτερη ουρά σχηματίστηκε κάπου ανάμεσα στις 2 και τις 8 Οκτωβρίου. Τους επόμενους μήνες τα διαθέσιμα δεδομένα θα εξεταστούν εκτενώς προκειμένου να διαπιστωθεί πώς σχηματίστηκε και αναπτύχθηκε η δεύτερη ουρά.