Η Γλυκειά Αφροδίτη της Ομογένειας του Μοντρεάλ

Α success story!
Open Image Modal
.
Harry Barba

Στην καρδιά του Ελληνισμού στο Πάρκ Εξτένσιον, ακριβώς απέναντι από τον ελληνικό ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού στέκει από το 1971 ένα κτήριο ορόσημο για την ελληνική παράδοση της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Πρόκειται για το ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΑFRODITI BAKERY-PATISSERIE AFRODITI που άνοιξε τις πόρτες του το 1971 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ελληνισμού που πλημμύριζε τότε την περιοχή.

Δέκα χρόνια αργότερα, το ζαχαροπλαστείο με τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις πέρασε στα χέρια του Ανέστη και της Αρτέμιδος Καραγιαννίδη, οι οποίοι με πολύ κόπο, αφοσίωση, σοβαρή επιχειρηματική άποψη και αγάπη για την τέχνη της ζαχαροπλαστική, έχουν αναγάγει το ΑFRODITI BAKERY στο ζαχαροπλαστείο όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλων των φυλών του Κεμπέκ!

Σήμερα τα ηνία του ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ κρατάει ο γιός τους Βασίλης Καραγιαννίδης, ο οποίος με ένα επιτελείο εκπληκτικών σέφ ζαχαροπλαστικής υπό τον συντονισμό του εμπνευσμένου σέφ Χρήστου Χατζημάρκου, δημιουργούν νέες γεύσεις διεθνούς ποιότητας, φροντίζοντας επίσης τα παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα εξ Ελλάδος. Το ΑFRODITI BAKERY-PATISSERIE AFRODITI εκτός από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο στο Πάρκ Εξτένσιον, έχει ανοίξει ένα σούπερ μοντέρνο ζαχαροπλαστείο στο West Island όπου σερβίρει τη νέα γενιά των Ελλήνων του Μοντρεάλ αλλά και τους Κεμπεκιώτες της περιοχής.

Μιλήσαμε με τον Πατριάρχη της οικογένειας και Δημιουργό της επιχείρησης, Άρχοντα του Πατριαρχείου Ανέστη Καραγιαννίδη, ο οποίος εκτός από επιχειρηματίας είναι και ένας σοβαρός φιλοτελιστής που έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία για τις συλλογές των γραμματοσήμων του. 

Open Image Modal
.
αρχείο οικογένειας Καραγιαννίδη

 

-Πώς σας προέκυψε το ζαχαροπλαστείο Αφροδίτη αφού είχατε έρθει για σπουδές στο Μόντρεάλ;

-Το 1981 αφού ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας με την γυναίκα και συνοδοιπόρο της ζωής μου Άρτεμι και αφού εργασθήκαμε σε διάφορες δουλειές, αποφασίσαμε να αγοράσουμε την επιχείρηση ΑFRODITI BAKERY-PATISSERIE AFRODITI, που από το 1971 ανήκε στην οικογένεια της γυναίκας μου. Ήταν μια επιχειρηματική επιλογή καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε ύφεση στην αγορά εργασίας και ήταν δύσκολο να ακολουθήσουμε τα επαγγελματικά μας όνειρα.

-Έτσι λοιπόν βρεθήκατε με ένα ζαχαροπλαστείο χωρίς να γνωρίζετε την τέχνη...

Προσωπικά έμαθα τη δουλειά παρακολουθώντας τους ζαχαροπλάστες μας, οι οποίοι εκείνη την εποχή έφτιαχναν κυρίως ελληνικά γλυκίσματα, καθώς το Πάρκ Εξτένσιον ήταν πλημμυρισμένο από χιλιάδες Έλληνες. Η οδός St. Roch ήταν ένας παράδεισος ελληνικών επιχειρήσεων, η ελληνική γλώσσα κυριαρχούσε στις γειτονιές. Άλλες λαμπρές εποχές, καλοθύμητες... 

-Και μετά τι συνέβη;

Από το 1990 και ένθεν οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν το Πάρκ Εξτένσιον και να εγκαθίστανται σε άλλες περιοχές. Σκορπίστηκαν κατά το δοκούν στο Town of Mount Royal, Outremont, Ville St. Laurent, το Λαβάλ ή τη Νότια Ακτή. Η μετακίνηση του πληθυσμού, την οποία παρακολουθήσαμε μέσα από στατιστικές έρευνες μας οδήγησε να στραφούμε προς την γαλλική και επομένως διεθνή ζαχαροπλαστική.

Περάσαμε στη μοντέρνα ζαχαροπλαστική σιγά-σιγά και κυρίως αφότου το μαγαζί ανέλαβε ο δευτερότοκος γιός μας ο Βασίλης, δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά ταγμένος να εργασθεί στο ζαχαροπλαστείο ΑΦΡΟΔΙΤΗ. Εκείνος έφερε καινούριο αέρα στα γλυκά μας επιλέγοντας μοντέρνους σεφ ζαχαροπλαστικής, ενώ εμείς ασχοληθήκαμε κυρίως με την αναβάθμιση της εικόνας του μαγαζιού, κάνοντας πολλές ανακαινίσεις προκειμένου το περιβάλλον του AFRODITI BAKERY να ταιριάζει στην αισθητική της κάθε δεκαετίας.

-Σήμερα τί αντιπροσωπεύει το PATISSERIE AFRODITI;

Σήμερα το ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ έχει ανοίξει τα φτερά του στο West Ιsland σε μια μοντέρνα εκδοχή με κορυφαίο μας σέφ τον Χρήστο Χατζημάρκου. Το PATISSERIE AFRODITI συνεχίζει να προσφέρει είδη παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής πιστά στις συνταγές της πατρίδας αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί τούρτες, γλυκά, κρουασαντερί αντάξια της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Γι αυτό οι πελάτες μας είναι κατά το 1/3 Έλληνες και κατά τα 2/3 από όλες τις φυλές του Κεμπέκ.

-Ποιό είναι το επόμενο όνειρο της ηδονικής Αφροδίτης;

Ο διάδοχος της επιχείρησης Βασίλης Καραγιαννίδης μαζί με μια επίλεκτη ομάδα μοντέρνων ζαχαροπλαστών και επιχειρηματιών σκέφεται να ανοίξει ΑFRODITI BAKERY-PATISSERIE AFRODITI στο ιστορικό κέντρο του Μοντρεάλ! Είναι το όνειρό μας να κατακτήσουμε το κέντρο της πόλης! Θα προσφέρουμε πρωινό με τα προϊόντα της κρουασαντερί μας, ελαφρύ γεύμα και τα υπέροχα ηδονικά γλυκά μας, όπως ακριβώς το περιγράψατε. Σας περιμένουμε να σας φιλέψουμε παντού!