Εθνικό Θέατρο: Ακυρώνονται οι παραστάσεις την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας του ΣΕΗ

Υπο κατάληψη από σπουδαστές δραματικών σχολών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα παραμένει το Κτίριο Τσίλερ. Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του Εθνικού Θέατρου.
Open Image Modal
Εθνικό Θέατρο, κτίριο Τσίλερ
Eurokinissi

Το Εθνικό Θέατρο ενημέρωσε ότι ακυρώνονται οι παραστάσεις την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται:

Η σπασμένη στάμνα του Χάινριχ φον Κλάιστ, Κεντρική Σκηνή

Βρυκόλακες του Χένρικ Ίψεν, Κεντρική Σκηνή

Ο Άλλος της Πένυς Φυλακτάκη, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Η Χάιντι και τα βουνά του Ανδρέα Φλουράκη, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Το ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου. Όσοι εκ των θεατών έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία ακύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων τους. Εισιτήρια που αγοράστηκαν από φυσικό σημείο προπώλησης, μπορούν να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν στο σημείο όπου αγοράστηκαν.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θέατρου στην Αγίου Κωνσταντίνου (Κτίριο Τσίλερ) από σπουδαστές δραματικών σχολών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, που άρχισε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και κοινοποιήθηκε στα  social media «... Οι σπουδαστές/στριες των Δραματικών Σχολών παίρνουμε στα χέρια μας την τύχη και το μέλλον μας και αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στην θεσμική απαξίωση που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία. Ως νέοι καλλιτέχνες που βδομάδες τώρα κατακλύζουμε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας διεκδικώντας την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας, την τροποποίηση του ΠΔ (85/2022) με την παροχή του ΤΕ στα πτυχία μας, την παροχή στέγασης, σίτισης και φοιτητικών παροχών, και την ίδρυση νέων Ανωτάτων Σχολών Παραστατικών Τεχνών, δηλώνουμε πως θα πολεμήσουμε ενωμένοι μέχρι τέλους την κυβερνητική αδιαφορία, την υποβάθμιση της τέχνης στη ζωή, το κυβερνητικό χτύπημα στην ελευθερία που η τέχνη μας πρεσβεύει...»

ΣΕΗ και ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) έχουν προαναγγείλει για σήμερα Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, στις 18:00, «μεγάλη οχηματοπορεία, με έναρξη από το Άλσος Στρατού (parking παλιού θεάτρου Badminton) και κατάληξη στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, Πειραιώς)» και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, «ημέρα της νέας 24ωρης απεργίας μας και ημέρα κατά την οποία θα παραιτηθεί το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής του Εθνικού θεάτρου, συγκέντρωση στις 12:00 στο Υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το υπό κατάληψη θέατρο Τσίλλερ». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού έχει διαμηνύσει από τις 24 Ιανουαρίου και με δεδομένη την κατάληψη της Δραματικής Σχολής, ότι αν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου, οι διδάσκοντες και διδάσκουσες θα υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου θα συνεδριάσει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.