F-16 για την Ουκρανία: Συμφωνία Βρετανίας- Ολλανδίας για «διεθνή συνασπισμό» με αυτό τον στόχο

Ωστόσο « δεν έχει επιτευχθεί ακόμα λύση».
Open Image Modal
via Associated Press

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία συμφώνησαν σε έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα βοηθήσει την Ουκρανία να προμηθευτεί μαχητικά F-16- ωστόσο το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε λύση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ολλανδός ομόλογός του, Μαρκ Ρούτε, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» που θα βοηθήσει την Ουκρανία να προμηθευτεί μαχητικά F-16, όπως είπε η βρετανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι Σούνακ και Ρούτε θα εργάζονταν για τη δημιουργία «ενός διεθνούς συνασπισμού για να προμηθευτεί η Ουκρανία με δυνατότητες εναέριας μάχης, υποστηρίζοντας με τα πάντα, από εκπαίδευση μέχρι απόκτηση μαχητικών F-16».

Η συγκεκριμένη εξαγγελία την Τρίτη έλαβε χώρα μία ημέρα αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπαινίχθηκε πως το Κίεβο θα μπορούσε σύντομα να παραλάβει μαχητικά F-16, λέγοντας ότι είχε ελπίδες για «πολύ σημαντικές» αποφάσεις στο θέμα με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βρετανία έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει «εκατοντάδες drones», ενώ τον Φεβρουάριο είχε πει ότι θα άρχιζε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε τεχνικές του ΝΑΤΟ και τη Δευτέρα τονίστηκε πως το σχέδιο ήταν να βοηθηθεί η Ουκρανία να φτιάξει «μια νέα ουκρανική πολεμική αεροπορία με F-16 ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών». Σημειώνεται πως η Βρετανία δεν διαθέτει F-16. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο μαχητικό της αμερικανικής Lockheed Martin είναι ευρέως διαθέσιμο στον κόσμο, με περίπου 3.000 σε υπηρεσία σε 25 χώρες- ωστόσο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ στην παραχώρηση τέτοιων αεροσκαφών στην Ουκρανία: Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς τη Δευτέρα αν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ στο θέμα, απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Ο Βόπκε Χέκστρα, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, είπε την Τετάρτη πως δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε λύση» είπε, προσθέτοντας πως «όταν είμαστε έτοιμοι να περάσουμε αυτή τη γέφυρα και είμαστε έτοιμοι να το επικοινωνήσουμε αυτό, θα το κάνουμε».

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters