Ιταλία: Νίκη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι δείχνουν τα exit poll

Επιβεβαιώνεται το εφιαλτικό σενάριο σχηματισμού της πιο (ακρο)δεξιάς κυβέρνησης από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο στην γειτονική χώρα.
|
Open Image Modal
Yara Nardi via Reuters

Στο κατώφλι της εξουσίας βρίσκονται το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που φαίνονται να επιβεβαιώνουν το εφιαλτικό σενάριο σχηματισμού της πιο (ακρο)δεξιάς κυβέρνησης από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll της Consorzio Opinio Italia για τη Rai, ο δεξιός συνασπισμός κερδίζει 41-45% των ψήφων -ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία - ενώ η αριστερή συμμαχία 25-29%.

Η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής: 

Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

Δημοκρατικό Κόμμα 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Λέγκα 10,5 %

Φόρτσα Ιτάλια 7%

Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι - Καλέντα 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %.

Αντίστοιχα, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής:

Βουλή

Συντηρητική συμμαχία 43%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Κεντρώος Πόλος 7,5%

Γερουσία

Συντηρητική συμμαχία 43,5%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στην γερουσία 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5-26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Εφόσον επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα η Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα αλλά και η πιο ακροδεξιά ηγέτης μετά τον Μουσολίνι.

Εξάλλου, το κόμμα της έχει φασιστική καταγωγή, όσο και αν η ίδια προσπαθεί να αποτινάξει αυτό το στίγμα από πάνω της.

Open Image Modal
via Associated Press

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
Massimo Pinca via Reuters

Μια ιταλική κυβέρνηση υπό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί εκτιμούν ότι η Ρώμη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας δεν θα πάρει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία.

Open Image Modal
Stoyan Nenov via Reuters

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Open Image Modal
Yara Nardi via Reuters

Το σίγουρο είναι ότι η ακροδεξιά απλώνει ξανά τα επικίνδυνα πλοκάμια της στην Ευρώπη -Γαλλία, Σουηδία και τώρα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην ευρωζώνη- κάτι που συνιστά πισωγύρισμα όχι μόνο για τη γειτονική μας χώρα αλλά για ολόκληρη την Γηραιά Ηπειρο.