Οι 14 νέες ανακαλύψεις που αλλάζουν όσα πιστεύουμε για τους δεινοσαύρους

Εξαφανίστηκαν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, μα οι επιστήμονες ακόμα ανακαλύπτουν πράγματα για αυτούς.
Open Image Modal
Lisi Niesner via Reuters

Μπορεί οι δεινόσαυροι να εξαφανίστηκαν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο οι παλαιοντολόγοι εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πράγματα για αυτούς- και σε δημοσίευμα του Insider παρουσιάζονται 14 νέες ανακαλύψεις που προκύπτουν από μια σειρά νέων επιστημονικών ερευνών.

Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ βάδιζε το ίδιο γρήγορα με τους ανθρώπους

 

Open Image Modal
Tyrone Siu via Reuters

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ (T.rex) προτιμούσε συνήθως να περπατά μάλλον...χαλαρά, με ταχύτητα γύρω στα 5 χλμ/ ώρα. Επιστήμονες έφτιαξαν ένα 3D μοντέλο υπολογιστή για να γίνει κατανοητή ποια είναι η βέλτιστη ταχύτητα βαδίσματος – δηλαδή αυτή στην οποία μπορεί να κινείται ένα πλάσμα προς τα εμπρός άνετα χωρίς παράλληλα να ξοδεύει πολλή ενέργεια.

«Πολλά ζώα έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοιες προτιμώμενες ταχύτητες βαδίσματος», μεταξύ 3 και 5 χλμ /ώρα, είχε πει στο Insider ο Πάσα βαν Μπίζλερτ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας. Εάν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, ο T.rex δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, οπότε και η ταχύτητα βαδίσματός του δεν θα απείχε πολύ από αυτήν του ανθρώπου.

Οι τυραννόσαυροι μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα, αλλά με κίνδυνο

 

Open Image Modal
Philippe Wojazer via Reuters

 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα μπορούσαν να προλάβουν έναν άνθρωπο: Θεωρείται πως μπορούσαν να πιάσουν κορυφαίες ταχύτητες γύρω στα 40 χλμ/ ώρα- πολύ παραπάνω από την ταχύτητα που τρέχει ο μέσος άνθρωπος. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του 2017, αυτό ήταν επικίνδυνο και για τους ίδιους τους τυραννόσαυρους, καθώς πάνω από τα 19 χλμ/ ώρα υπήρχε ο κίνδυνος να σπάσουν κόκαλά τους.

Οι πρώτοι δεινόσαυροι έκαναν αυγά με μαλακό κέλυφος

Τα πουλιά και οι κροκόδειλοι κάνουν αυγά με σκληρό κέλυφος, οπότε οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι και οι πρόγονοί τους έκαναν το ίδιο. Ωστόσο ανάλυση του 2020 πάνω στα απολιθώματα αυγών που βρέθηκαν στην έρημο Γκόμπι ανέτρεψε τη θεωρία αυτή. Όπως διαπιστώθηκε, τα αυγά, από ένα 75 εκατ. ετών, μεγέθους προβάτου, φυτοφάγο, τον πρωτοκεράτοπα, ήταν μάλλον μαλακού κελύφους, όπως αυτά σε χελώνες, σαύρες και φίδια. Για αυτό και ενδεχομένως να είναι δύσκολο να βρεθούν αυγά από κάποια είδη δεινοσαύρων.

Μέχρι και 2,5 δισεκατομμύρια τυραννόσαυροι μπορεί να βάδισαν στη Γη

 

Open Image Modal
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

 

Μέχρι και 2,5 δισεκατομμύρια τυραννόσαυροι μπορεί να έζησαν συνολικά στον πλανήτη μας, σύμφωνα με έρευνα του 2021. Η μελέτη εξέτασε το μέσο μέγεθος της περιοχής ενός τυραννόσαυρου, πόσο θα έτρωγαν και άλλους πόρους που χρειάζονταν κατά τα 2,5 εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξής τους. Εκτιμάται πως κάποια στιγμή υπήρχαν μέχρι και 20.000 ενήλικες τυραννόσαυροι ταυτόχρονα.

Οι απολιθωμένες φωλιές δεινοσαύρων παρέχουν στοιχεία για την κοινωνική ζωή τους

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, απολιθώματα 100 αυγών και 80 σκελετών βρέθηκαν σε έναν χώρο στην Παταγονία, υποδεικνύοντας πως ίσως αυτοί οι δεινόσαυροι (Mussaurus patagonicus) να ζούσαν ως αγέλη. Τα αυγά ήταν σε συμπλέγματα/ ομάδες των 8 ή 30, αρκετά κοντά για να εκτιμάται πως ήταν χώρος αναπαραγωγής. Βρέθηκαν επίσης απομεινάρια εφήβων και ενηλίκων.

Ένα μωρό τυραννόσαυρου ήταν μικρό, χνουδωτό και είχε το μέγεθος μιας μεγάλης γαλοπούλας

Σύμφωνα με έκθεση στο American Museum of Natural History το 2019, με τίτλο «T.rex: The Ultimate Predator» τα μικρά των τυραννόσαυρων ήταν απρόσμενα ευάλωτα: Είχαν 60% πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στο πρώτο έτος ζωής τους και είχαν μέγεθος γαλοπούλας. Ωστόσο αναπτύσσονταν ταχύτατα, μέχρι που έφταναν σε πλήρες μέγεθος ενηλίκου στα 20 τους.

 

 

Οι τυραννόσαυροι δεν ήταν οι μόνο δεινόσαυροι με μικρά (ή ανύπαρκτα) χέρια

Τα δόντια τους ήταν τεράστια και κοφτερά, μα τα χέρια τους ήταν πολύ μικρά- και οι επιστήμονες αναρωτιούνται από παλιά για τον λόγο. Πολλοί θεωρούν πως απλά τέθηκαν εκτός χρήσης, οπότε παραγκωνίστηκαν στο πλαίσιο της εξέλιξης. Ωστόσο άλλες ανακαλύψεις το αμφισβητούν για αυτό.

Ένας άλλος μεγάλος σαρκοφάγος δεινόσαυρος είχε μικρά χέρια

 

Open Image Modal
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

 

Σε έρευνα του 2022 περιγράφεται ο σκελετός ενός νέου είδους καρχαροδοντόσαυρου, ο Meraxes gigas. Όπως και οι τυραννόσαυρος, είχε μεγάλο κεφάλι και γενικότερα μέγεθος...μα επίσης πολύ μικρά χέρια. Το πλάσμα αυτό εξαφανίστηκε 20 εκατομμύρια χρόνια από τον T.rex, οπότε τα μικρά χέρια εξελίχθηκαν ανεξάρτητα.

Τρία είδη δεινοσαύρων εξελίχθηκαν ανεξάρτητα με μικρά χέρια

Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 είναι γνωστό πως και οι αβελίσαυροί ήταν «χωρίς χέρια». Γενικότερα η τάση της συρρίκνωσης των χεριών φαίνεται να επαναμβάνεται στα μεγάλα σαρκοφάγα.

Αυτό σημαίνει πως μάλλον είχαν κάποιον ρόλο- αλλά είναι άγνωστο ακόμα ποιος ήταν αυτός

Εφόσον τρία μεγάλα σαρκοφάγα εξελίχθηκαν ανεξάρτητα έτσι ώστε να έχουν μικρά χέρια, υπήρχε κάποιος λόγος για αυτό. Επιστήμονες έχουν παρουσιάσει ιδέες. Κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να έπαιζαν κάποιο ρόλο όσον αφορά στη μεταχείριση του ταιριού κατά το ζευγάρωμα, ή βοηθούσαν στην εξισορρόπηση του μεγάλου κεφαλιού κατά την επίθεση. Άλλοι λένε πως ίσως να βοηθούσαν τον δεινόσαυρο να σηκώνεται μετά από πτώση, ή να αναποδογυρίζει άλλους δεινόσαυρους κατά το κυνήγι.  

Ένας εξαιρετικά πλούσιος σε απολιθώματα χώρος βρέθηκε στις ΗΠΑ και φυλάσσεται αυστηρά

 

 

Έχει πάρει το όνομα «Τάνις», βρίσκεται στη Βόρεια Ντακότα και έχει αποδώσει εντυπωσιακά απολιθώματα, μεταξύ των οποίων δέρμα τρικεράτοπα, πόδι ενός άλλου δεινοσαύρου κ.α. Βρέθηκαν επίσης μικρά δείγματα λιωμένου βράχου που θεωρείται ότι εκτοξεύτηκαν στον ουρανό μετά την πτώση του μετεωρίτη που προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Η ανακάλυψη περιβάλλεται από μυστήριο

 

 

Η Κέιτ Γουόνγκ, επιστημονική συντάκτης του Scientific American, έγραψε σε tweet το 2019 ότι τα ευρήματα από τον χώρο έχουν γίνει δεκτά με έντονο σκεπτικισμό από την κοινότητα των παλαιοντολόγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο New Yorker το 2019, ο ιδιοκτήτης των απολιθωμάτων είχε μια όχι και τόσο εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα μέχρι την ανακάλυψη του χώρου αυτού. Ο Ρόμπερτ ντε Πάλμα, συγγενής του σκηνοθέτη Μπράιαν ντε Πάλμα, επέμενε να υπογραφούν ρήτρες που του παρέχουν τον έλεγχο των δειγμάτων. Έχει υποβάλει λίγα επιστημονικά άρθρα για τα ευρήματά του, περιορίζοντας τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να αξιολογηθούν τα ευρήματά του από άλλους επιστήμονες.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου με μια περίεργη ουρά- «ρόπαλο»

 

Open Image Modal
Handout . via Reuters

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 για ανασκαφές στη Χιλή έφερε στο φως ένα νέο είδος δεινοσαύρου με ουρά διαφορετική από κάθε άλλον. Ο «Στέγουρος» (Stegouros) είχε ουρά που θύμιζε πολεμικό ρόπαλο των Αζτέκων, με επτά ζεύγη από «λεπίδες».

Ένας μικρός, χαριτωμένος καφέ δεινόσαυρος

 

Open Image Modal
Benoit Tessier via Reuters

 

Μελέτη του 2019 επέτρεψε την αναδημιουργία του χρώματος του Ψιττακόσαυρου. Ήταν η τρίτη φορά που επιστήμονες κατάφερναν να διαπιστώσουν ποιο ήταν το χρώμα ενός δεινοσαύρου από τα μελανοσώματα, που είναι το στοιχείο από το οποίο χρωματίζεται το δέρμα. Ο 120 εκατομμυρίων ετών δεινόσαυρος, που είχε ράμφος παπαγάλου και μήκος 1,5 μέτρο, είχε μια φουντωτή ουρά και ήταν κυρίως καφέ.