Παράταση για την εξαιρετική έκθεση του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ στην Αρχαιολογική Εταιρεία

Μέχρι τέλος του 2019 λόγω μεγάλης προσέλευσης.
Open Image Modal
Το Ερέχθειο στο σούρουπο
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος Bob McCabe ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα το θέρος του 1954.

Οι άνθρωποι, τα μνημεία και τα τοπία άσκησαν τέτοιο μαγνητισμό στο βλέμμα του νεαρού, που επισκέφθηκε τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, χρησιμοποιώντας κάθε μεταφορικό μέσο.

Την επόμενη χρονιά, επέστρεψε για να συνεχίσει την εξερεύνησή του σε μια χώρα αγνή - μαζικός τουρισμός δεν υπήρχε ακόμα - με ανθρώπους φιλόξενους και ολιγαρκείς.

Οι ανασκαφές, οι ναοί, τα αρχαία τείχη, τα κάστρα, τα θέατρα αποτυπώθηκαν από τον φακό του σε πρώτο πλάνο, με φόντο πόλεις, νησιά και χωριά που φαντάζουν πολύ διαφορετικά σήμερα. Οι λήψεις εκείνες είναι πλέον τεκμήρια, τόσο οπτικά όσο και ψυχικά. Σε αυτά εγγράφεται η τεράστια εντύπωση που προκαλούσε η Ελλάδα εκείνης της εποχής σε έναν νεαρό Αμερικανό που αγαπούσε την ιστορία και γνώριζε από κοντά μια χώρα φτωχή αλλά ανέγγιχτη από την «ανάπτυξη».

Open Image Modal
Η Ακρόπολη από την Αρχαία Αγορά
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Η στοά των Αθηναίων πριν από τη μερική αναστήλωση
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών σε λευκό και μαύρο, κυρίως από την διετία 1954-55, ο McCabe επιλέγει 53 εξαιρετικές από κάθε άποψη εικόνες, σαν ταξίδι μέσα στον χρόνο, θέλοντας να τιμήσει το έργο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία έκλεισε 180 έτη προσφοράς στον τόπο μας.

Πρόκειται για μια περιεκτική και κομψή παρουσίαση που μεταφέρει τον θεατή στην Σαντορίνη πριν τον σεισμό του 1956, στην Επίδαυρο πριν την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και στην αρχαία αγορά των Αθηνών πριν την πλήρη ανάδυσή της από το έδαφος.

Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία παρατείνει τη διάρκειά του αφιερώματος του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ «Χρονογραφία- ΄Εκθεση για τα 180 χρόνια (1837 - 2017) της Αρχαιολογικής Εταιρείας» μέχρι και τα τέλη του 2019.

Η έκθεση εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο, είχε προγραμματισμένη διάρκεια έως τις 29 Μαρτίου, αλλά η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Εταιρεία αποφάσισε την παράταση της, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται εκ νέου εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και ξεναγήσεις για Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες από τις δημοσιογράφους Μαργαρίτα Πουρνάρα και Κατερίνα Λυμπεροπούλου. Η πρώτη ξενάγηση θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 (ώρα 11.00 π.μ.), ενώ οι επόμενες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Σημειώνεται -και έχει τη σημασία του- ότι πολλά σχολεία γνώρισαν τη δουλειά του ΜακΚέιμπ και με την ευκαιρία αυτή, περιηγήθηκαν στους χώρους της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο ιστορικό Μέγαρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Ιωάννη Αντωνιάδη (αντικαθιστώντας το παλαιότερο, κτισμένο στις αρχές του 20ού και σε σχέδια Ιωάννη Αξελού), όπως και τη βιβλιοθήκη της.

Open Image Modal
Ο αρχαιολόγος Άλαν Γουέις στην πύλη των λεόντων της ακρόπολης των Μυκηνών
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Ανακάλυψη ταφής στις Μυκήνες
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Ένας φωτογράφος με τη μηχανή του στην ιερά οδό του ιερού του Απόλλωνος στους Δελφούς
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Ο αρχιφύλακας Νίκος Γαλάτος στο ιερό του Απόλλωνος, στους Δελφούς
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

«Η τέχνη του μας ξαναφέρνει στην παλιότερη Ελλάδα όταν το φως ήταν πιο δυνατό...»

Oπως αναφέρει ο γενικός Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασίλειος Πετράκος στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έκθεση και την συνοδευτική έκδοση: «Η Αρχαιολογική Εταιρεία για να εορτάσει τη συμπλήρωση των 180 χρόνων της έκρινε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να μετάσχουν στον εορτασμό τα ίδια τα μνημεία, όπως τα είδε, δεκαετίες πριν, η καλλιτεχνική ματιά ενός νέου, του Robert McCabe. Η τέχνη του μας ξαναφέρνει στην παλιότερη Ελλάδα όταν το φως ήταν πιο δυνατό, πιο καθαρό και τα μνημεία έδειχναν να πρωτοφανερώνονται».

Open Image Modal
Ο Άλαν Γουέις σε ανακάλυψη ταφής στις Μυκήνες
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Κόρινθος: Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνος
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Η οδός Λυσικράτους μέσα από την αψίδα του Αδριανού
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Μυστράς
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Η φωτογραφία ως «εργαλείο» τεκμηρίωσης της αρχαιολογίας 

Ο ίδιος ο φωτογράφος που μοιράζει από την δεκαετία του ’50 τον χρόνο και την ζωή του ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ξεχωρίζει την Αρχαιολογική Εταιρεία ως τον κρατικό θεσμό με τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τους ΄Ελληνες ως προς την διαμόρφωση της εθνικής τους συνείδησης. Σε αυτήν την παράμετρο συναρτά και τον ρόλο της φωτογραφίας. Το 1837 όταν ιδρύθηκε η Εταιρεία, η φωτογραφία έκανε  τα πρώτα της βήματα. Εκτοτε η τέχνη αυτή απετέλεσε ένα από τα καλύτερα «εργαλεία» για την αποτύπωση και την τεκμηρίωση στην επιστήμη της αρχαιολογίας. 

Open Image Modal
Τα Προπύλαια από τον Παρθενώνα τις πρωινές ώρες
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ
Open Image Modal
Μουσείο Ρόδου, Αφροδίτη Αιδουμένη που βρέθηκε στη θάλασσα το 1929
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Info

210 – 3609689