Πόσο αληθινές είναι οι προθέσεις Πούτιν για διαπραγματεύσεις μετά τις Χριστουγεννιάτικες επιθέσεις

Οι ρωσικές επιθέσεις δεν σταμάτησαν ούτε εν μέσω Χριστουγέννων.
|
Open Image Modal
Valentyn Ogirenko via Reuters

Αντιφατικές ως και «παραπλανητικές» είναι οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς την ώρα που ζητά διπλωματική επίλυση του πολέμου, λέγοντας ότι είναι ανοικτός για διαπραγματεύσεις, βομβαρδίζει σκληρά την Ουκρανία με 40 ρουκέτες.

Κι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς ούτε εν μέσω  Χριστουγέννων, έκανε παράλληλα ένα βήμα προς την Ευρώπης, λέγοντας μέσω του αντιπροέδρου Αλεξάντρερ Νοβακ, ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ στην Πολωνία. 

Οι δηλώσεις του προκαλούν ωστόσο ερωτηματικά, καθώς κρύβουν συχνά διπλή μετάφραση όπως αυτές που προηγήθηκαν της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και πριν από κάθε επίδοξη έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο πόλεμος ωστόσο συνεχίζεται με τρεις Ρώσους στρατιωτικούς να έχουν σκοτωθεί χθες από συντρίμμια ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε όταν επιτέθηκε σε βάση στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας.

Ήταν η δεύτερη επίθεση στη συγκεκριμένη βάση, που βρίσκατι περίπου 730 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία. 

Open Image Modal
Clodagh Kilcoyne via Reuters

Κι όλα αυτά ενώ ο Πούτιν δήλωσε χθες ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της ότι αυτοί τις αποφεύγουν, επικαλούμενος την άρνηση των ΗΠΑ εξαιτίας των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς - δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτοί», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1.

Η Ουκρανία αντέκρουσε τις κατηγορίες, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι να ζητά από τον Πούτιν «να επιστρέψει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία ήταν αυτή που δεν ήθελε συνομιλίες».

Κι ενώ οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται βαθαίνει το αδιέξοδο στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Δύσκολες και σκοτεινές μέρες

Οι ρωσικές επιθέσεις στο μεταξύ συνεχίζοντα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας έχοντας αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια νοικοκυριά με το Ζελένσκι να δηλώνει ότι «η Μόσχα έχει ως στόχο να κάνει τις τελευταίες μέρες του 2022 σκοτεινές και δύσκολες». 

Open Image Modal
Stringer . via Reuters

 

«Η Ρωσία έχασε ό,τι μπορούσε φέτος... Ξέρω ότι το σκοτάδι δεν θα μας εμποδίσει να οδηγήσουμε τους κατακτητές σε νέες ήττες. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», είπε σε ομιλία του την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε, ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις προηγούμενες 24 ώρες δεκάδες πόλεις στις περιοχές Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χάρκοβο, Χερσώνα και Ζαπορίζια με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι θα πολεμήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι εδαφικοί του στόχοι.

Μια θέση που δεν συμβαδίζει με τις αρχές της διαπραγμάτευσης σε μια εμπόλεμη κατάσταση.

Ερωτηθείς ωστόσο εάν η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Δύση πλησιάζει σε επικίνδυνο επίπεδο, ο Πούτιν είπε πως «δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο».

Παρόλα αυτά, ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει να μεταφέρει πυραυλικά συστήματα Iskander, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και συστήματα αεράμυνας S-400, στη Λευκορωσία την οποία επισκέφθηκε ο Πούτιν στις 19 Δεκεμβρίου.

«Αυτοί οι τύποι όπλων βρίσκονται σήμερα σε θέση μάχης και είναι πλήρως προετοιμασμένοι να εκτελέσουν καθήκοντα για τον προορισμό τους», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου, Λεονίντ Κασίνσκι, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην  Telegram. Κινήσεις που δεν δείχνουν διάθεση για κατάπαυση πυρός ή τερματισμό του πολέμου. 

Με πληροφορίες από Reuters