Ψηφιακή λίρα: Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία για ψηφιακό νόμισμα

Συμφωνία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας με Aselsan, Havelsan και TÜBİTAK.
Open Image Modal
Andriy Onufriyenko via Getty Images

H Τουρκική Κεντρική Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με τις εταιρείες του χώρου της άμυνας και της τεχνολογίας Aselsan και Havelsan, καθώς και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) για έρευνα, ανάπτυξη και δοκιμές πάνω σε μια πιθανή ψηφιακή τουρκική λίρα.

 Σε σχετική ανακοίνωση στις 15 Σεπτεμβρίου, η CBRT (Τουρκική Κεντρική Τράπεζα) ανέφερε πως «συνεχίζει να διερευνά τα πιθανά οφέλη της δημιουργίας μιας ψηφιακής τουρκικής λίρας επικουρικά στις υπάρχουσες υποδομές πληρωμών». Στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη, ιδρύθηκε η Πλατφόρμα Συνεργασίας για την Ψηφιακή Τουρκική Λίρα (Digital Turkish Lira Collaboration Platform).

«Δεδομένων των ευρημάτων της πρώτης φάσης, που περιλαμβάνει προκαταρκτικές δοκιμές στρατηγικών και κρίσιμων τεχνολογιών που σχετίζονται με το πρόγραμμα, το σχέδιο είναι να επεκταθεί η πλατφόρμα με την εμπλοκή νέων συμμετεχόντων» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, για την πρώτη φάση η τράπεζα θα δημιουργήσει ένα πρωτότυπο του Δικτύου Ψηφιακής Τουρκικής Λίρας (Digital Turkish Lira Network) και θα προβεί σε δοκιμές. Μετά, ανάλογα με τα αποτελέσματα, η CBRT θα προχωρήσει σε πιο προχωρημένες/ προηγμένες φάσεις. Η CBRT σχεδιάζει επίσης να διερευνήσει και την επέκταση του προγράμματος σε τομείς όπως η τεχνολογία blockchain, η ενσωμάτωση σε συστήματα άμεσων πληρωμών κ.α.

Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αναμένονται το 2022. Όπως τόνισε η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση ως προς την έκδοση τουρκικής ψηφιακής λίρας.