Χαλάρωση αλλά και αφυδάτωση: Αξίζει ή όχι να πιούμε αλκοόλ στο αεροπλάνο

Να τι λένε οι ειδικοί.
.
Jaromir Chalabala/EyeEm via Getty Images
.

Το να παραγγείλουμε μπύρα, κρασί, ή κοκτέιλ ενώ πετάμε είναι μια συνηθισμένη κίνηση. Για κάποιους, το να πίνουμε ένα αλκοολούχο ποτό στο αεροπλάνο κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού είναι μια κίνηση απαραίτητη για να χαλαρώσουν, να απογειωθούν, να γιορτάσουν το ξεκίνημα των διακοπών τους, ή ακόμα και να αποκοιμηθούν σε μια μεγάλη πτήση.

Είναι όμως αυτή η καλύτερη επιλογή; Το αλκοόλ μπορεί να μας αφυδατώσει και να μας αφήσει αποχαυνωμένους. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να οδηγήσει σε απείθαρχη συμπεριφορά, την οποία έχουμε δει όταν άτομα αντέδρασαν αρνητικά στις εντολές να φορούν μάσκα.

Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς στην ιατρική και τη διατροφή και ρωτήσαμε αν τo να πίνουμε αλκοολούχα ποτά είναι καλή ιδέα όταν πετάμε. Δείτε τι μάθαμε για το πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα μας ενώ είμαστε στον αέρα.

Είναι κακή ιδέα να παραγγείλουμε αλκοόλ σε μια πτήση;

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, λένε οι ειδικοί. Η παραγγελία μιας μπύρας ή ενός κρασιού ενώ πετάμε είναι μια προσωπική απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει για ένα άτομο και όχι για ένα άλλο. «Εάν ένα άτομο είναι σε αναμμένα κάρβουνα λόγω της πτήσης γενικά — κι αυτό δεν γίνεται χειρότερο λόγω του αλκοόλ — μερικές φορές η κατανάλωση ενός ποτού μπορεί να τον χαλαρώσει ή να κάνει τη διαδικασία λίγο πιο ευχάριστη ή πιο συνηθισμένη», λέει η Γουέντι Μπαζίλιαν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος.

Ωστόσο, ενώ κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ένα ποτό ως εορταστική έναρξη για ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι, άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες ενώ πίνουν στο αεροπλάνο.

Μπορεί να μην κοιμηθούμε καλά

Είναι δελεαστικό να παραγγείλουμε ένα ποτό με την ελπίδα ότι θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε μια ολονύκτια πτήση. Αλλά αυτή δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη ιδέα, σύμφωνα με τους ειδικούς με τους οποίους μιλήσαμε. «Αν και πιστεύετε ότι μας χαλαρώνει, ο ύπνος μας θα διαταραχθεί και πιθανότατα δεν θα βρεθούμε σε φάση REM, τον τύπο ύπνου που είναι αποκαταστατικός», λέει η Εϊμι Σαπίρο, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Real Nutrition.

Το ποτό σε μια πτήση δεν προάγει τον ύπνο αποκατάστασης, αλλά μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να αποκοιμηθούν, επισημαίνει η Μπαζίλιαν. «Αν (καταναλωθεί) με μέτρο… αν πιστεύουμε ότι βοηθάει λίγο στον ύπνο, τότε αυτό μπορεί να είναι εντάξει».

Μπορεί να αφυδατωθούμε

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι το σώμα μας θα αυξήσει την παραγωγή ούρων. Εάν δεν πίνουμε επιπλέον νερό για να αναπληρώσουμε αυτήν την απώλεια υγρών, μπορεί να αφυδατωθούμε γρήγορα, λέει η Σαπίρο.

Μπορεί να μεθύσουμε χωρίς καν να το καταλάβουμε

«Συνήθως υπάρχει πολύ λίγο φαγητό διαθέσιμο στις περισσότερες πτήσεις – ή δεν είναι ιδιαίτερα λαχταριστό – και θα ήταν εύκολο να πιούμε πολύ με σχετικά άδειο στομάχι», λέει η δρ. Κάρεν Γιουμπανγίκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale. Θα ήταν πολύ εύκολο να πίνουμε την ίδια ποσότητα που πίνουμε στο σπίτι, αλλά χωρίς επαρκή πρόσληψη τροφής, αυτή η ποσότητα μπορεί να είναι υπερβολική, λέει.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετή ώρα καθιστοί σε μια πτήση και σπάνια αφήνουν την θέση τους. Όταν σηκωνόμαστε μπορεί να διαπιστώσουμε ότι αισθανόμαστε τις επιπτώσεις του αλκοόλ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Θα μπορούσαμε να γίνουμε ανατρεπτικοί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αναστολές. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άτομο να γίνει θορυβώδες και να μην σέβεται το πλήρωμα πτήσης και τους συνεπιβάτες. Τα άτομα με χαμηλές αναστολές μπορεί να δυσκολεύονται να παραμείνουν ήρεμα όταν ενοχλούνται από μικρά προβλήματα κι ενέργειες ανθρώπων που βρίσκονται κοντά, όπως μια πλήρως ανακλινόμενη πλάτη. «Αν κάποιος έχει μειώσει τις αναστολές, μπορεί να πει τη γνώμη του ή να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση με έναν άλλο επιβάτη σχετικά με ασήμαντα πράγματα, κάτι που μπορεί επίσης να τον φέρει σε μπελάδες», λέει η Γιουμπανγίκ.

Μπορεί να έχουμε πρόβλημα να κινηθούμε στο αεροπλάνο

«Η προοδευτική μέθη μπορεί να οδηγήσει σε μπερδεμένη ομιλία, προβλήματα συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα», λέει η Γιουμπανγίκ. «Το να περπατάμε και να χρησιμοποιούμε το μπάνιο ή να βγαίνουμε από το αεροπλάνο μπορεί να είναι δύσκολο (σ′ αυτή την περίπτωση)».

Τα καλά νέα; Μπορούμε να πιούμε σε μια πτήση αν έχουμε υπόψη μας κάποιες συστάσεις.

Το να πιούμε ένα κοκτέιλ ενώ επιστρέφουμε στο σπίτι από ένα ταξίδι εργασίας, ή ενώ βρισκόμαστε καθ′ οδόν για διακοπές δεν προσφέρει πολλά, αλλά μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτό ενώ πετάμε αν αυτό μας ταιριάζει.

«Μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε ή να μειώσουμε το άγχος στην αρχή, και επειδή πολλοί άνθρωποι είναι ανήσυχοι, αυτό μπορεί να βοηθήσει», λέει η Σαπίρο, ενώ επισημαίνει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και να έχει αποτέλεσμα που θα γυρίσει μπούμερανγκ σε εμάς, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα όριά μας.

Μερικές φορές μπορεί να θέλουμε απλώς να παραγγείλουμε ένα ποτό απλώς και μόνο επειδή θέλουμε να το πιούμε (πολλοί από εμάς το κάνουμε τακτικά μετά τη δουλειά ή τα Σαββατοκύριακα), και αυτό είναι καλό όταν το κάνουμε με μέτρο και έχοντας μερικές συμβουλές στο μυαλό μας:

  • Να μην πίνουμε με άδειο στομάχι
  • Να παραμείνουμε ενυδατωμένοι
  • Να μην πίνουμε αν πρόκειται να νοικιάσουμε αυτοκίνητο μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας
  • Να έχουμε έλεγχο πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε