Κυριακάτικο τραπέζι: Στιφάδο με μελιτζάνες και μηλοπιτάκια με χαλβά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με δύο κουταλιές σταφίδες ξανθές.
Carlo A via Getty Images

Αφήνουμε για λίγο το κρέας για να απολαύσουμε ένα πιάτο λαδερό, που θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας. Άλλωστε καλό είναι να μπαίνουμε και σε διάθεση, τριωδίου, σαρακοστής και φυσικά Καθαράς Δευτέρας. Δεν απέχουμε και πολύ.

Έτσι λοιπόν στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι μας και μαγειρεύουμε δύο συνταγές που αγαπάμε πολύ, μόνο που τις έχουμε πειράξει λίγο. Για κυρίως επιλέγουμε στιφάδο με μελιτζάνες, ενώ για γλυκό τρατάρουμε μηλοπιτάκια με χαλβά.

Καλή όρεξη.

Στιφάδο με μελιτζάνες

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο: 60 λεπτά

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες

1/2 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 ξύλο κανέλας

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο αλάτι για 1/2 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν λίγο.

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, την δάφνη, την κανέλα, τις μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με λίγη σάλτσα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Αν θέλουμε το στιφάδο πιο ελαφρύ, μπορούμε να μην σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, αλλά να τα βάλουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρασί.

Τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί, απαραιτήτως.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά», από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Μηλοπιτάκια με χαλβά

BDMcIntosh via Getty Images

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 20 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

1 φλιτζάνι κρασί λευκό

2 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1 1/2 κ/γ. μπέικιν πάουντερ

για την γέμιση

3 μήλα

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

150 γρ. χαλβά

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη

10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

4 χουρμάδες φρέσκους

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το λάδι με την άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το κρασί και βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε για 1/2 ώρα.

Καθαρίζουμε τα μήλα από την φλούδα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την καστανή ζάχαρη, τα μήλα, τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα βάζουμε σε μία λεκάνη.

Όταν κρυώσουν τα μήλα, προσθέτουμε τον χαλβά κομμένο σε μικρά κομμάτια, την αμυγδαλόψιχα σοταρισμένη και χοντροκομμένη, τα δαμάσκηνα με τους χουρμάδες κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρά φύλλα. Τα χωρίζουμε με κουπ πατ διαμέτρου 6 εκ., βάζουμε ένα κ.γ. γέμιση σε κάθε φυλλαράκι και το κλείνουμε, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.

Στρώνουμε σε ταψί λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς γαι 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με δύο κουταλιές σταφίδες ξανθές.

Για να διατηρήσουμε τα μηλοπιτάκια τραγανά, τα αφήνουμε ξεσκέπαστα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά», από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.