Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απέρριψε περιβαλλοντικό βραβείο και 36.000 ευρώ

«Το κλίμα δεν χρειάζεται βραβεία» δήλωσε η έφηβη ακτιβίστρια.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απέρριψε ένα περιβαλλοντικό βραβείο και ένα χρηματικό έπαθλο επειδή «το κίνημα του κλίματος δεν χρειάζεται άλλα βραβεία».

Η έφηβη ακτιβίστρια από την Σουηδία ευχαρίστησε το Σκανδιναβικό Συμβούλιο που της προσέφερε το βραβείο και είπε ότι ήταν «τεράστια τιμή». Αλλά τόνισε πως «οι πολιτικοί και οι άνθρωποι στην εξουσία» πρέπει να ακούσουν την επιστήμη.

Σε μια ανάρτησή της στο Instagram, που εξηγεί την απόφασή της να αρνηθεί το χρηματικό έπαθλο των 500.000 σουηδικών κορώνων (36.000 ευρώ), η 16χρονη δήλωσε: «Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μεγάλη φήμη σε όλο τον κόσμο όταν πρόκειται για ζητήματα του κλίματος και του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει έλλειψη φιλοφρονήσεων γι ’αυτό ούτε έλλειψη ωραίων λέξεων».

Αλλά δήλωσε ότι η σκανδιναβική κατανάλωση ενέργειας λέει «μια εντελώς άλλη ιστορία» και αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεση της WWF και του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτύπωσης, σύμφωνα με το οποίο η Σουηδία, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της σκανδιναβικής περιοχής, ζει σαν να έχει ο κόσμος τους πόρους τεσσάρων πλανητών.

Το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που λέει η επιστήμη ότι είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και αυτό που υλοποιήθηκε είναι «γιγαντιαίο», δήλωσε η Τούνμπεργκ.

«Ανήκουμε στις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα περισσότερα και παρόλα αυτά οι χώρες μας δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα», πρόσθεσε.

Πηγή: BBC