Ο Μπάιντεν είναι επίσημα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - Το Κογκρέσο επικύρωσε την νίκη του

Οι ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων και η πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος έπεσαν στο κενό.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Αριζόνα και στην Πενσυλβάνια.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Open Image Modal
Chip Somodevilla via Getty Images

Αυτό που συνήθως αποτελεί μια εκπληκτική τελετή μετατράπηκε σε μια επαίσχυντη αλλά και λογική κατάληξη της ρητορικής του Τραμπ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων.

Λίγες ώρες μετά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (τοπική ώρα), οι βουλευτές επέστρεψαν στην αίθουσα της Βουλής και πιστοποίησαν τον Μπάιντεν ως νικητή της ψηφοφορίας του Σώματος των Εκλεκτόρων και κατ’επέκταση ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Open Image Modal
Jon Cherry/Getty Images

Οταν το χάος ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συζητούσαν τις εκλογικές ψήφους της Αριζόνα - την τρίτη Πολιτεία της Αμερικής κατά αλφαβητική σειρά. Οταν οι βουλευτές επέστρεψαν περίπου επτά ώρες μετά τις ταραχές, ανησυχούσαν πολύ λιγότερο για την πρόκληση της επικύρωσης του αποτελέσματος, αν και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι συνέχισαν τα καμώματά τους.

Παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο, 121 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της ανατροπής της εκλογικής νίκης των Δημοκρατικών στην Αριζόνα, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να απορρίπτει την προσπάθεια αυτή με ψήφους 282-138 και την Γερουσία με ψήφους 92-7 αντίστοιχα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέφυγαν για άλλη μια φορά σε αστήρικτες θεωρίες περί εξαπάτησης των ψηφοφόρων και παρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές του Συντάγματος, καθώς προσπάθησαν να ανατρέψουν τις εκλογές.

Περίπου 30 λεπτά μετά την πιστοποίηση του αποτελέσματος της Πενσυλβανία, πιστοποιήθηκε και η τελευταία πολιτεία με αλφαβητική σειρά - το Γουαϊόμινγκ - δίνοντας στον Μπάιντεν την εκλογική νίκη και βάζοντας τέλος σε μια σκοτεινή ημέρα για την αμερικανική δημοκρατία.

Open Image Modal
Win McNamee/Getty Images