Αυτά είναι τα 33 πιο εντυπωσιακά και καινοτόμα κτήρια που δημιουργήθηκαν φέτος

Αυτά είναι τα 33 πιο εντυπωσιακά και καινοτόμα κτήρια που δημιουργήθηκαν φέτος

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα, βραβεύοντας τα κτήρια που έδωσαν βάρος στον πρωτοποριακό σχεδιασμό μέσα στο 2014. Από μια δημοτική βιβλιοθήκη στην Κίνα που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως παιδική χαρά, μέχρι ένα Ναυτικό Μουσείο στη Δανία και μια φουτουριστική εκκλησία στην Ισπανία, οι νικητές του 7ου World Architecture Festival τόσο πολυποίκιλοι όσο και εντυπωσιακοί.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια λίστα 400 έργων από 50 χώρες στις αρχές της χρονιάς, κατέληξε να περιοριστεί σε λιγότερες από μερικές ντουζίνες σχέδια, ανάμεσα σε 27 κατηγορίες. Με αφορμή αυτόν τον τεράστιο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ρίχνουμε μια ματιά σε κάθε ένα από τα κτήρια που έλαβαν έπαινο. Ορίστε λοιπόν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση στην καλύτερη αρχιτεκτονική της χρονιάς -και μια ματιά στο μέλλον του design, κάθε μορφής και λειτουργίας.

Μελλοντικά Έργα

Future Projects (WAF)
Καλύτερο Γραφείο (Ινδία)(01 of12)
Open Image Modal
Agashiyan από τους Sanjay Puri Architects. Αυτό θα είναι το ψηλότερο κτήριο σε μια κατά βάση χαμηλής κλίμακας γειτονιά, ενώ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες.
Καλύτερο Κτήριο Εκπαίδευσης (Βιετνάμ)(02 of12)
Open Image Modal
FPT Technology Building από τους Vo Trong Nghia Architects. Το κτίριο δίνει μεγάλη σημασία στην βιώσιμο μέλλον του Βιετνάμ, και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μετατρέψει ολόκληρο το πανεπιστήμιο σε ένα ίδρυμα φιλικό προς το περιβάλλον.
Καλύτερο ιδιωτικό σπίτι (Αυστραλία)(03 of12)
Open Image Modal
The Olive Grove από τους Ian Moore Architects. Η ιδιαίτερη κωνική, χαλύβδινη κατασκευή του κτηρίου το κάνει να αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται.
Καλύτερο Κτήριο Πολιτισμού (Βραζιλία)(04 of12)
Open Image Modal
Freedom of The Press Monument των Gustavo Penna Arquiteto & Associates. «Το "The Freedom of the Press Monument" («Μνημείο της Ελευθερίας του Τύπου») είναι κρυστάλλινο, διάφανο, σταθερό αλλά και τόσο ευαίσθητο όπως και η ίδια η ελευθερία.» αναφέρει το περιοδικό A As Architecture.
Καλύτερη κατασκευή σε ανάπτυξη για Αναψυχή (Τουρκία)(05 of12)
Open Image Modal
Antakya Museum Hotel των EAA-Emre Arolat Architects. Το συγκεκριμένο κτήριο λειτουργεί ταυτόχρονα ως ξενοδοχείο και ως αρχαιολογικό μουσείο, αφιερωμένο στην σημαντική Χριστιανική ιστορία της τοποθεσίας που βρίσκεται.
Καλύτερο Εμπορικό Κτήριο πολλαπλής χρήσης (Ιράν)(06 of12)
Open Image Modal
Isfahan Dreamland Commercial Center των Farshad Mehdizadeh Architects. Ο σχεδιασμός της πρόσοψης επιχειρεί να ενσωματώσει τη δομή της πόλης Ισφαχάν του Ιράν με ένα εμπορικό κέντρο που προϋπήρχε στην περιοχή. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Dreamland. «Η ενσωμάτωση των εσωτερικών με τους εξωτερικούς χώρους βελτιστοποιεί την ανθρώπινη κίνηση και την κυκλοφορία, η οποία στην πορεία θα αναζωογονήσει το σύνολο της εμπορικής περιοχής», εξηγεί η κριτική επιτροπή του WAF.
Καλύτερη Υποδομή (Σουηδία)(07 of12)
Open Image Modal
Linkoping Central Station από τους Sweco Central Architects. Η κατασκευή έχει έναν καθρέφτη νερού, μια σύγχρονη οδογέφυρα και ένα διάτρητο κέλυφος χάλυβα. Είναι μια μοντέρνα γέφυρα και ένας κλασικός σιδηρόδρομος, ταυτόχρονα.
Καλύτερο Masterplan (Ηνωμένο Βασίλειο)(08 of12)
Open Image Modal
Northwest Cambridge Masterplan - AECOM. Η επόμενη γενιά της κοινότητας του Northwest Cambridge University «κοιτάζει προς το μέλλον». Εδώ μπορείτε να δείτε μια άποψη της μελλοντικής μίνι-μητρόπολης.
Καλύτερο Κτήριο Υγείας (Κίνα)(09 of12)
Open Image Modal
Η επέκταση του The People's Hospital of Futian - Leigh & Orange. Στόχος του νέου σχεδιασμού του νοσοκομείου, είναι να δώσει μια καθαρή, ήρεμη, ειρηνική εικόνα του έξω κόσμου σε όσους νοσηλεύονται μέσα σε αυτό.
Καλύτερο Συγκρότημα Κατοικιών (Ινδία)(10 of12)
Open Image Modal
The Village από τους Sanjay Puri Architects. Το «The Village» είναι μια αλληλουχία διαμερισμάτων που μιμείται την αίσθηση των ξεχωριστών κατοικιών, χτισμένο διαγώνια ή μετωπικά πάνω σε επικλινές έδαφος.
Καλύτερη Συμμετοχή στο Διαγωνισμό (Καναδάς)(11 of12)
Open Image Modal
Art Gallery of Greater Victoria από τους 5468796 Architecture και το Number TEN Architectural Group. «Η επιφάνεια του κτηρίου λειτουργεί ως φυσική συσκευή σκίασης που προστατεύει τα έργα τέχνης ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη διείδυση και τη διάχυση του φωτός, δημιουργώντας έναν ποιοτικό χώρο εμπνευσμένο από τη σκιά και τις σκιές του δασικού τοπίου»
Καλύτερο Πειραματικό Σχέδιο (Ιταλία)(12 of12)
Open Image Modal
Skyfarm από τους Rogers Stirk Harbour + Partners και Arup Associates. Αν δεν το καταλάβατε ήδη από το όνομα, πρόκειται για μια αρχιτεκτονική πρόταση για τη δημιουργία μιας κατακόρυφης φάρμας που θα χτιστεί βάση της αρχής του tensegrity, ενσωματώνοντας στοιχεία όπως το μπαμπού για μέγιστη γεωμετρική ευελιξία και σχέδια ανοιχτής δομής για μέγιστη παροχή φωτός και δυνατότητες ανάπτυξης.

Ολοκληρωμένα Κτήρια

Completed Projects (WAF)
Καλύτερο Κτήριο Πολιτισμού (Δανία)(01 of17)
Open Image Modal
Danish Maritime Museum από τους BIG.
Καλύτερο ιδιωτικό σπίτι (Βιετνάμ)(02 of17)
Open Image Modal
House for Trees από τους Vo Trong Nghia Architects. Αυτό το σχέδιο θέλει να φέρει το πράσινο πίσω στην πόλη, ειδικά σε μια περιοχή που κάποτε ήταν τροπικό δάσος.
Καλύτερο Εμπορικό (Τουρκία)(03 of17)
Open Image Modal
Yalikavak Marina Complex από τους EAA-Emre Arolat Architects. Αυτός ο επίνειος παράδεισος προορίζεται για τους καταναλωτές της μεσαίας και ανώτερης τάξης του Yalikavak, στην νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας. Δεν μπορείς να μη τον θαυμάσεις, όμως.
Καλύτερο Συγκρότημα Κατοικιών (Νορβηγία)(04 of17)
Open Image Modal
The Carve από το A-Lab. Αυτό το σχέδιο είναι μέρος του Barcode Plan του Όσλο (ένα έργο που εγγυάται ρυθμιζόμενους χώρους πρασίνου) και θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Καλύτερη Παρουσίαση (Νέα Ζηλανδία)(05 of17)
Open Image Modal
Te Kaitaka 'The Cloak' από τους Fearon Hay Architects. Το αρχιτεκτονικό γραφείο έχτισε πάνω στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή μια «ζωντανή» πράσινη στέγη, συμπεριλαμβανομένου ενός πλέγματος από ορείχαλκο, πάνω από το πλέγμα της δομικής ξυλείας. Η κατασκευή είναι μέρος του κτηρίου του αεροδρομίου του Όκλαντ.
Καλύτερη Αθλητική Εγκατάσταση (Σιγκαπούρη)(06 of17)
Open Image Modal
Singapore Sports Hub από την Singapore Sports Hub Design Team. Το Sports Hub ονομάστηκε ο πρώτος ολοκληρωμένος για αθλήματα, ψυχαγωγία και διασκέδαση στην Ασία και αποτελεί μέρος του οράματος της Σιγκαπούρης για το 2020, το οποίο είναι «ένας βιώσιμος, υγιής και αυξανόμενος πληθυσμός».
Καλύτερο Δημοτικό/Κοινοτικό Κτήριο (Βιετνάμ)(07 of17)
Open Image Modal
The Chapel από το a21studio. Αυτός ο νέος δημοτικός χώρος με τη μορφή ουράνιου τόξου βρίσκεται στις παρυφές της πόλης Ho Chi Minh. Μιας και η γύρω περιοχή δε διαθέτει κοινοτικά κέντρα, το Chapel έχει στόχο να καλεί τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως συνέδρια, γάμοι και εκθέσεις.
Καλύτερο Κτήριο Υγείας (Αυστραλία)(08 of17)
Open Image Modal
Chris O'Brien's Lifehouse από τον Rice Daubney. To Lifehouse παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα του αρχικού σχεδίου του καθηγητή Chris O'Brien, ο οποίος δε βρίσκεται πια στη ζωή, για μια αναβαθμισμένη, ολοκληρωμένη εγκατάσταση έρευνας του καρκίνου στην πανεπιστημιούπολη του Royal Prince Alfred (RPA) Hospital.
Καλύτερη Βίλα (Νέα Ζηλανδία)(09 of17)
Open Image Modal
Dune House του Fearon Hay. Το σπίτι αυτό βρίσκεται στην ανατολική ακτή του North Island της Νέας Ζηλανδίας. Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος ώστε να γίνεται ένα με το περιβάλλον -μια φυσική ζώνη αμμόλοφων και μια τεράστια παραλία με λευκή άμμο.
Καλύτερη Παραγωγή Ενέργειας και Ανακύκλωσης (Αυστραλία)(10 of17)
Open Image Modal
Lune de Sang Sheds από τους CHROFI. «Το Lune de Sang είναι μια μοναδική, διαγενεακή επιχείρηση που θα μετατρέψει μια πρώην μονάδα γαλακτοπαραγωγής στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία σε μια βιώσιμη υλοτομημένη δασική έκταση». Η ξυλεία της περιοχής θα χρειαστεί ολόκηρες γενιές για να ωριμάσει- για την ακρίβεια, από 50 μέχρι 300 χρόνια.
Καλύτερο Παλιό και Καινούργιο (Κίνα)(11 of17)
Open Image Modal
Rethinking the Split House από τους Neri&Hu. Αυτό που κάποτε ήταν ένα ερειπωμένο, μακρόστενο σπίτι, είναι πλέον μια ανανεωμένη σειρά διαμερισμάτων, χωρισμένη σε διαφορετικά επίπεδα.
Καλύτερη Μεταφορά (Ηνωμένο Βασίλειο)(12 of17)
Open Image Modal
Scale Lane Bridge από τους McDowell+Benedetti.
Καλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα αναψυχής (Βιετνάμ)(13 of17)
Open Image Modal
Son La Restaurant του Vo Trong Nghia. Είναι ξεκάθαρο πως το Βιετνάμ δείχνει το δρόμο προς τα προσιτά και φιλικά προς το περιβάλλον αρχιτεκτονικά σχέδια. Το συγκεκριμένο εστιατόριο αξιοποίησε στο μέγιστο τους φυσικούς πόρους -συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των υλικών, όπως μπαμπού και πέτρα. Δημιουργήθηκε, επίσης, με στόχο να αντέχει το τυπικό κλίμα μουσώνων της περιοχής και τις περιόδους μεγάλης υγρασίας.
Καλύτερο Σχολείο (Ηνωμένο Βασίλειο)(14 of17)
Open Image Modal
Chobham Academy του Allford Hall Monaghan Morris. Με απλά λόγια, αυτό είναι ένα υπέροχο σχολείο για 1.300 μαθητές του Λονδίνου, από 3 μέχρι 18 ετών. Τους λες και τυχερούς.
Καλύτερη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Έρευνα (Σουηδία)(15 of17)
Open Image Modal
Dalarna Media Library από τους ADEPT. Αυτή η πανεπιστημιακή μονάδα στη Σουηδία επιχειρεί να ερμηνεύσει εκ νέου την βιβλιοθήκη ως μια «σπείρα γνώσης» που δέχεται μια νεότερη, πιο δυναμική κουλτούρα του βιβλίου η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες, εμπειρίες και έμπνευση. Ακούγεται εντελώς ουτοπικό.
Καλύτερο Θρησκευτικό Κτήριο (Ισπανία)(16 of17)
Open Image Modal
La Ascension del Senor Church των AGi Architects. Ο σχεδιασμός του κτηρίου βασίστηκε στον ίδιο τον Πάπα Francis. «Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενορίας, ως ένα μέρος συνάντησης και συναδέλφωσης, προκειμένου να αναπτύξει πνευματικές, καλής διαβίωσης εργασίες και να επιτρέψει τη συμμετοχή διάφορων φορέων της γειτονιάς γύρω από ένα στόχο -την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας».
Καλύτερο Γραφείο (Αυστραλία)(17 of17)
Open Image Modal
Liberty Place του Francis-Jones Morehen Thorp. Ναι, άλλο ένα κτήριο εργασίας, ναι, πάλι στην Αυστραλία. Τα δομικά του χαρακτηριστικά, ωστόσο, είναι μοναδικά. «Εκτός από την ενεργειακή αποδοτικότητα, το κτήριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισορροπία με το νερό, Αυτό σημαίνει πως, σε μια τυπική χρονιά γεμάτη βροχοπτώσεις στο Σίδνεϋ, όλες οι ανέσεις και οι λειτουργικές ανάγκες σε σχέση με το νερό, θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω της βροχής που θα δεσμεύεται στη στέγη».

Ειδικά Βραβεία

Special Projects
Βραβείο Χρώματος (Αυστρία)(01 of06)
Open Image Modal
Departments of Law and Central Administration, Vienna University of Economics and Business, σχεδιασμένο από το Cook Robotham Architectural Bureau. Ως πανεπιστημιακό κτήριο, το μακρύ δομικό ζεύγος μήκους 200μ. έχει στόχο να εμποτίσει τον «συχνά γκρίζο ουρανό της περιοχής Prater της Βιέννης» με αναλαμπές χρώματος.
Έργο Τοπίου της Χρονιάς (Αυστραλία)(02 of06)
Open Image Modal
National Arboretum Canberra, Australia, σχεδιασμένο από τον Taylor Cullity Lethlean και τον Tonkin Zulaikha Greer. Μοιάζει περισσότερο με έναν παιχνιδότοπο από το μέλλον, ένα avant-garde πάρκο αναψυχής, πρόκειται όμως για τον εντελώς αληθινό Εθνικό Βοτανικό Κήπο της Καμπέρα στην Αυστραλία.
Μικρό Έργο της Χρονιάς (Κίνα)(03 of06)
Open Image Modal
The Pinch, China, σχεδιασμένο από τον Olivier Ottevaere και τον John Lin, The University of Hong Kong. Το The Pinch είναι μια βιβλιοθήκη και ένα κοινοτικό κέντρο στο Shuanghe Village της επαρχίας Γιουνάν στην Κίνα, που αποτελεί μέρος μιας κυβερνητικής προσπάθειας ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό του 2012. Η σκεπή του κτηρίου λειτουργεί επίσης ως ασφαλής παιδότοπος όλων των ειδών, για παιδιά που επισκέπτονται συχνά τη βιβλιοθήκη.
Μελλοντικό Έργο της Χρονιάς (Καναδάς)(04 of06)
Open Image Modal
Art Gallery of Greater Victoria, Canada, σχεδιασμένο από τους 5468796 Architecture + number TEN architectural. Μια ακόμα εντυπωσιακή λήψη του πανέμορφου συγκροτήματος, που είδαμε πως βραβεύτηκε και ως «Καλύτερη Συμμετοχή στο Διαγωνισμό» στην κατηγορία Μελλοντικά Έργα.
Βραβείο Αριστείας στην Ξυλεία (Ηνωμένο Βασίλειο)(05 of06)
Open Image Modal
Alex Monroe Studio, Snowfields, από τους DSDHA. «Το νέο κτήριο λειτουργεί ως στήριγμα στην ήδη υπάρχουσα ταράτσα και δημιουργεί μια ισχυρή πλώρη που συμπληρώνει τη δομή του δρόμου».
Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς(06 of06)
Open Image Modal
The Chapel, Vietnam, από τους a21studio. Άλλη μια λήψη από το The Chapel, το οποίο βραβεύτηκε ως Καλύτερο Κοινοτικό Κτήριο στην κατηγορία Ολοκληρωμένα Κτήρια.

Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στο World Architecture Festival