Με τη σύλληψη 1300 Ρώσων πολιτών απάντησε ο Πούτιν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις
Open Image Modal
Contributor via Getty Images

Στους δρόμους δεκάδων ρωσικών πόλεων βγήκαν χθες χιλιάδες πολίτες, για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Πούτιν και της επιστράτευσης που ανήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.  

Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν από την αστυνομία η οποία συνέλαβε χθες περισσότερα από 1.300 άτομα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Όπως αναφέρει το CNBC, περίπου 1.307 άτομα φέρονται να κρατούνται σε 39 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα από το πρωί της Πέμπτης, με 527 να κρατούνται σε κρατητήρια στη Μόσχα και τουλάχιστον 480 στην Αγία Πετρούπολη.

Σχεδόν 50 άτομα συνελήφθησαν στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Αικατερινούπολη, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν και κρατούνται σε πολλές πόλεις της Σιβηρίας.

Το διάγγελμα Πούτιν είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες Ρώσοι να κατακλύσουν αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς προκειμένου να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ενώ πυροδότησε και πολλές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες παρά τους σκληρούς νόμους της Ρωσίας κατά της κριτικής του στρατού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι περίπου 300.000 Ρώσοι έφεδροι θα σταλούν για να υπηρετήσουν στη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και για να «διασφαλίσει τη δημόσια τάξη».

«Απερίσκεπτος» και «ανεύθυνος»

Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει το ρωσικό έδαφος, αφήνοντας μια λεπτή κρυφή απειλή ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν έχει αναφερθεί στα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η Μόσχα θα καταφύγει πραγματικά στην ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου, με τους αναλυτές να λένε ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και προέτρεψε τους συμμάχους ηγέτες του ΟΗΕ να απορρίψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπάιντεν κατηγόρησε το Κρεμλίνο για «απερίσκεπτες» και «ανεύθυνες» απειλές και είπε ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy φέρεται να είπε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας Bild ότι δεν πίστευε ότι ο κόσμος θα επέτρεπε στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.