Πετρέλαιο: Ανάσα στην αγορά η μείωση του Brent στα 83,89 δολάρια λόγω ρωσικού αργού

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην προοπτική νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις άφθονες ροές ρωσικού αργού.
Open Image Modal
Ian Forsyth via Getty Images

Ανάσα στις αγορές δίνει η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σήμερα, μετά το ράλι του Ιανουαρίου, με τα συμβόλαια Μαρτίου του Brent να υποχωρεί κατά 1,01 δολάρια ή 1,19%, στα 83,89 δολάρια το βαρέλι ενώ και τα συμβόλαια Απριλίου με μεγαλύτερη διαπραγμάτευση υποχώρησαν κατά 90 σεντς, στα 83,60 δολάρια.

Παρόμοια η μείωση και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) που υποχώρησαν 92 σεντς, ή 1,18%, στα 76,98 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μείωση των τιμών οφείλεται κυρίως στην προοπτική νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες Ευρώπης, ΗΠΑ και Βρετανίας αλλά και τις άφθονες ροές ρωσικού αργού από το λιμάνι Ust-Luga.

″Οι κεντρικές τράπεζες και ο ΟΠΕΚ+ που θα συνεδριάσουν εκ νέου στις αρχές Φεβρουαρίου θα προσδιορίσουν την κίνηση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αύριο Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει με αυξήσεις κατά μισή μονάδα όπως πιθανότατα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία και να αποδυναμώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Στο μεταξύ, τόσο η συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ αύριο (1η Φεβρουαρίου) κατά την οποία πιθανότατα θα ανακοινωθεί η διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα ίδια επίπεδα, όσο και η αύξηση των ροών ρωσικού πετρελαίου στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά τις δυτικές κυρώσεις, συμβάλουν στις μειώσεις των τιμών.

Πληροφορίες από Reuters