FT: Ο Τσίπρας έτοιμος για συμφωνία με τη Μέρκελ για επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

FT: Ο Τσίπρας έτοιμος για συμφωνία με τη Μέρκελ για επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
Open Image Modal
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για να διευκολύνει τη Γερμανία να αποστέλλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σε συνέντευξή του στους FT, o κ. Τσίπρας είπε πως ήταν ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για τον περιορισμό της «δευτερεύουσας κίνησης» προσφύγων που καταφθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά μετά ταξιδεύουν προς τα βόρεια, προς τη Γερμανία.

Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι υπό ισχυρή πίεση από τους συντηρητικούς συμμάχους της στον κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να πείσει κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής αιτούντων άσυλο που ήδη έχουν καταγραφεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, απειλούν να διασπάσουν τον συνασπισμό, εάν δεν καταφέρει να έχει αποτελέσματα ως το τέλος του μήνα.

«Δεν μας ενδιαφέρει το ότι ενδεχομένως να έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία εάν αυτό θα βοηθήσει, για να δώσουμε το σήμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης)» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο παρών κανονισμός (Δουβλίνο) έχει «πεθάνει».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, δεδομένου του ότι μόνο 50-100 αιτούντες άσυλο τον μήνα περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Για εμάς δεν είναι αυτό το πρόβλημα» είπε. Ωστόσο, υπέδειξε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας για αντιμετώπιση του θέματος των οικογενειών μεταναστών που έχουν χωριστεί, με κάποια μέλη εντός ελληνικής επικράτειας ενώ άλλα έχουν κινηθεί προς τα βόρεια. Όπως είπε, υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα από τέτοιες χωρισμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι πιο σοβαρό από τις...συμφωνίες για τις δευτερεύουσες κινήσεις. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι, τι Ευρώπη θέλουμε; Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες υποδοχής, αλλά και για τη Γερμανία. Επειδή δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Όπως είπε, μια μακροπρόθεσμη λύση θα ερχόταν μόνο μέσω μιας «ολιστικής προσέγγισης» που θα περιλαμβάνει αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα, εσωτερικούς διακανονισμούς για τη μεταχείριση ανθρώπων που φτάνουν στην ΕΕ, συμφωνίες συνεργασίας με χώρες εκτός ΕΕ και ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα», επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, «αλλά αποτελεί θέμα συζήτησης εξαιτίας της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία».