Φορολογικό ημερολόγιο. Τα ραντεβού με την εφορία για το επόμενο εξάμηνο

Φορολογικό ημερολόγιο. Τα ραντεβού με την εφορία για το επόμενο εξάμηνο
Open Image Modal
Eurokinissi

Με το χρόνο και τις «αντοχές» του θα αναμετρηθεί το σύστημα TAXIS, καθώς θα πρέπει έως την ερχόμενη Πέμπτη να υποδεχθεί 1.700.000 φορολογικές εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αυτό σημαίνει ότι ότι τις επόμενες 4 ημέρες το σύστημα θα πρέπει να «σηκώσει» τουλάχιστον 425.000 δηλώσεις την ημέρα, καθώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν υποβληθεί στο TAXIS περίπου 4.300.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και 80.000 νομικών προσώπων από τις 240.000 που είναι περίπου το σύνολο των δηλώσεων που αναμένει η ΓΓΔΕ.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών δέχονται πιέσεις προκειμένου να δοθεί έστω και ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή δηλώσεων και μάλλον σήμερα ή αύριο θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Η παράταση βέβαια (εφόσον δοθεί) δεν θα έχει να κάνει με την πρώτη δόση πληρωμής του φόρου δεν θα αλλάξει η ημερομηνία πληρωμής που θα γίνει στις 29 Ιουλίου 2016.

Την ίδια ώρα από αυτή τη βδομάδα μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις πρώτες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της αλλαγής που έφερε το πολυνομοσχέδιο στη φορολογική κλίμακα. Έτσι, οι μισθοί του Ιουνίου που καταβάλλονται στο τέλος του μήνα και οι συντάξεις του Ιουλίου που προκαταβάλλονται από τις 29 Ιουνίου ή λίγες ημέρες αργότερα (π.χ. οι επικουρικές θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου), θα είναι μειωμένες.

Ωστόσο, το επόμενο εξάμηνο έτσι και αλλιώς θα είναι «φορτωμένο» για όλους τους φορολογούμενους καθώς από τον επόμενο μήνα πρέπει να κλείσουν «μόνιμο ραντεβού» με την εφορία.

Συγκεκριμένα το φορολογικό ημερολόγιο προβλέπει:

29 Ιουλίου: Λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

30 Σεπτεμβρίου: Αναμένεται ότι θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ταυτόχρονα λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

27 Οκτωβρίου: Δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

30 Νοεμβρίου: Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

30 Δεκεμβρίου: Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και εξόφληση τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. για το 2017. Θα ακολουθήσουν άλλη μία ή δύο δόσεις στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2017.